moler Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witam wszystkich. Postaram się opisywać w tym wątku moje zmagania z piwowarzeniem. Na razie warzę z brew-kitów, gdyż chcę poznać "uproszczony" przebieg warzenia piwka. Poza tym czekać mnie będzie inwestycja w gar, gdyż na razie największy jaki posiadam to 10l. Dodatkowym problemem jest to, że mam w domu płytę elektryczną z indukcją - widziałem na allegro jakiś garnek 23 litry to kosztował jakieś 160zł. #1 warka - Muntons Continental Lager rozlane 28.08.2010. Kilka dni temu odbyła się degustacja i bardzo dobre, jednakże moje kubki smakowe źle znoszą mocną gorycz i muszę się przyznać, że niebardzo mi smakuje Jak później doczytałem piwko to ma 45-55 IBU, więc jest to całkiem wysoka porcja goryczy. Jakoś przeboleję tą gorycz - jednak mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz mocniejsza. W najgorszym wypadku pozostaje rozdawnictwo wśród znajomych. Przedwczoraj kupiłem brew kita do pszenicznego i koźlaka. Jeśli zasmakuje to potem mam zamiar warzyć z zacieraniem Do refermentacji 23litrów piwa użyłem 200g glukozy. Czy nie jest to za duża dawka? Kilka butelek po otwarciu zaczęło się powoli pienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Właśnie przygotowuję swoje 3 piwko z brewkita. Następne będzie już ze słodów Podczas mieszania wrzątku z zawartością puszki i suchym ekstraktem brzeczka tak się spieniła, że ledwo zmieściły mi się do fermentora 23 litry. Miejmy nadzieję, że piana szybko opadnie i będę mógł zmierzyć BLG i rozsypać drożdże. Zamknąłem fermentor pokrywą z rurką i zassało mi trochę wody EDIT: Minęło 30 minut. Odkryłem kolejny problem i z jego usunięciem będzie już chyba dużo większy problem. Piana opadła i z docelowych 23 litrów zrobiło się 24,3 litra. BLG brzeczki przy 20°C to zaledwie 3°Blg !!! Zadałem już drożdże. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie Edytowane 20 Października 2010 przez moler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Piana opadła i z docelowych 23 litrów zrobiło się 24,3 litra.BLG brzeczki przy 20°C to zaledwie 3°Blg !!! Niemożliwe, żeby to było 3°Blg! Z samej puszki 1,7kg rozpuszczonej w 23litrach powinieneś dostać jakieś 5,5°Blg, a piszesz że jeszcze dodałeś suchy ekstrakt... Edytowane 20 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Też jestem zaskoczony. Trochę ponad litr nadmiaru wody i od razu tak spada gęstość. Na dowód mam zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Na dobrą skalę patrzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Na zdjęciu jest akurat skala potencjalnej zawartości alkoholu. Ale po obróceniu wychodzi ok. 3°Blg Nie wiem jak to się stało. Może to przez tą pianę. Otworzyłem fermentor i jeszcze raz porządnie wymerdałem brzeczkę :rolleyes: Po uspokojeniu się wlałem kolejną próbkę do cylindra i ku mojej radości ukazało się 10°Blg !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się