Skocz do zawartości

Ipa smak miodu pitnego


orideith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam się do Was z prośbą dotyczącą stworzenia receptury lub podesłania receptury ewentualnie jakieś wskazówki.

Już piszę o co mi chodzi dokładnie.

 

Często pije sobie dwa rodzaje piw w stylu IPA a mianowicie Lubuskie IPA

https://browar-witnica.pl/s,10,piwo_lubuskie_ipa_05l.html

lub Konstancin IPA

https://ocen-piwo.pl/konstancin-ipa-s1-n3819

 

Pijałem lepsze oczywiście ale te najbardziej mi przypadły do gustu i jakoś od lat mi się nie nudzą.

Chciałem zrobić coś podobnego do Lubuskiego, opiszę to swoimi słowami:

Piwo jest gorzkie, ciemne ale nie czarne.

Ma taki lekko słodowy posmak ale brak mu kawy/czekolady/śliwek. Nie te klimaty na szczęście. Jest dość mocno chmielone i co najważniejsze

ma taki posmak miodu pitnego. Po każdym łyku czuje go w podniebieniu.

 

Chciałbym coś stworzyć podobnego. Raz taki sam aromat miałem w tym  https://allegro.pl/oferta/slod-zestaw-do-warzenia-ipa-brewkit-na-46-butelki-10717377722

Przy czym nie było tak gorzkie i chmielone. Jednak lekko słodkawy (nie męczący) smak był oraz ten posmak miodu pitnego.

 

 

Macie jakieś pomysły?

Być może jakiś słód specjalny załatwi sprawę?

 

Pozdrawiam

Oskar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A miodowe nuty to nie jest utlenienie przypadkiem?

Punkt drugi we wpisie: https://www.beerfreak.pl/utlenianie-i-starzenie-piwa-czesc-2-sensoryka/

edit: a jeśli nie to kolejno zobacz co piszą o nich browary.

Witnica: "zastosowano słody: jęczmienny, pszeniczny, monachijski, karmelowy i pale ale".

Konstancin: "słody Pale Ale, monachijski, karmelowy jasny, pszeniczny".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, orideith napisał:

50/50% dać z pale ale do testów czy inaczej?

Ja dałbym znacznie mniej. Na poziomie 20-25% i od tego wyszedł.

 

Edit: nie ma go w składach ze stron browarów ale pomyślałem o slodach "honey" i melanoidynowym. Może to jest trop. Poszukaj na forum jakie odczucia meldowali używający.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki pomysł, wersja testowa lekko ekonomiczna. Chmiele prawie wszystkie z tego co ma lubuskie.  Słody prawie..

 

Pilzneński - 2kg

Pale ale - 4kg

Pszeniczny - 1kg

Monachijski I - 0.7kg

Karmelowy ciemny 600 - 0.25kg (nie przedobrzę?)

 

Chmielenie

 

Chmiel Magnum - 50g (60min)

 

Centennial - 15g (0min)

Amarillo - 15g (0min)

Citra - 15g (0min)

Chinook PL - 15g (0min)

Cascade PL - 15g (0min)

 

Whirpol - 80st przez 20-30min

 

Citra - 20g

Chinook PL - 20g

Cascade PL - 20g

 

i chmielenie na zimno

 

Chinook PL - 50g

Cascade PL - 50g

Citra - 30g

Amarillo - 30g

 

Celuje  w:

100-120IBU

15-16 BLG

około 26L brzeczki

wydajność mam coś koło 60-70% jak zacieram na drobno na lenia przez 3-4h.

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.