orideith Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Witam, zwracam się do Was z prośbą dotyczącą stworzenia receptury lub podesłania receptury ewentualnie jakieś wskazówki. Już piszę o co mi chodzi dokładnie. Często pije sobie dwa rodzaje piw w stylu IPA a mianowicie Lubuskie IPA https://browar-witnica.pl/s,10,piwo_lubuskie_ipa_05l.html lub Konstancin IPA https://ocen-piwo.pl/konstancin-ipa-s1-n3819 Pijałem lepsze oczywiście ale te najbardziej mi przypadły do gustu i jakoś od lat mi się nie nudzą. Chciałem zrobić coś podobnego do Lubuskiego, opiszę to swoimi słowami: Piwo jest gorzkie, ciemne ale nie czarne. Ma taki lekko słodowy posmak ale brak mu kawy/czekolady/śliwek. Nie te klimaty na szczęście. Jest dość mocno chmielone i co najważniejsze ma taki posmak miodu pitnego. Po każdym łyku czuje go w podniebieniu. Chciałbym coś stworzyć podobnego. Raz taki sam aromat miałem w tym https://allegro.pl/oferta/slod-zestaw-do-warzenia-ipa-brewkit-na-46-butelki-10717377722 Przy czym nie było tak gorzkie i chmielone. Jednak lekko słodkawy (nie męczący) smak był oraz ten posmak miodu pitnego. Macie jakieś pomysły? Być może jakiś słód specjalny załatwi sprawę? Pozdrawiam Oskar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 A miodowe nuty to nie jest utlenienie przypadkiem? Punkt drugi we wpisie: https://www.beerfreak.pl/utlenianie-i-starzenie-piwa-czesc-2-sensoryka/ edit: a jeśli nie to kolejno zobacz co piszą o nich browary. Witnica: "zastosowano słody: jęczmienny, pszeniczny, monachijski, karmelowy i pale ale". Konstancin: "słody Pale Ale, monachijski, karmelowy jasny, pszeniczny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orideith Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Może więcej karmelowego jasnego pomoże? Chodzi mi o posmak miodu pitnego a nie zwykłego. Zwykły to ja wolę tylko z masełkiem na kanapce :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Na posmak miodu pitnego to można zrobić braggota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Ja tych piw nie pilem więc nie pomogę, ale na ślepo powiedziałbym monachijski 1 i jakiś jasny karmel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) NIe ufał bym komuś kto wystawia taki opis na allegro By zrobić coś podobnego do Witnicy potrzebna jeszcze stara instalacja ps Wątpię też że z tego kita uzyskasz 70IBU Edytowane 23 Lutego 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orideith Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Anteks, napisałem, że ten brewkit nie jest tak gorzki oraz nie jest tak chmielony jak bym chciał, tylko aromat miał fajny. Monachijskiego chyba nigdy nie dawałem do swoich piw. 50/50% dać z pale ale do testów czy inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 1 godzinę temu, orideith napisał: 50/50% dać z pale ale do testów czy inaczej? Ja dałbym znacznie mniej. Na poziomie 20-25% i od tego wyszedł. Edit: nie ma go w składach ze stron browarów ale pomyślałem o slodach "honey" i melanoidynowym. Może to jest trop. Poszukaj na forum jakie odczucia meldowali używający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orideith Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Mam taki pomysł, wersja testowa lekko ekonomiczna. Chmiele prawie wszystkie z tego co ma lubuskie. Słody prawie.. Pilzneński - 2kg Pale ale - 4kg Pszeniczny - 1kg Monachijski I - 0.7kg Karmelowy ciemny 600 - 0.25kg (nie przedobrzę?) Chmielenie Chmiel Magnum - 50g (60min) Centennial - 15g (0min) Amarillo - 15g (0min) Citra - 15g (0min) Chinook PL - 15g (0min) Cascade PL - 15g (0min) Whirpol - 80st przez 20-30min Citra - 20g Chinook PL - 20g Cascade PL - 20g i chmielenie na zimno Chinook PL - 50g Cascade PL - 50g Citra - 30g Amarillo - 30g Celuje w: 100-120IBU 15-16 BLG około 26L brzeczki wydajność mam coś koło 60-70% jak zacieram na drobno na lenia przez 3-4h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się