Skocz do zawartości

Pils, ilość chmielu i czasy chmielenia


smola

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taki układ chmielenia będzie odpowiedni dla pilsa?

Zakładane ibu około 40, brzeczka 12,5 Plato, finalna ilość brzeczki do fermentora to 56l.

Iunga 50g na 60'

Saaz 100g na 20'

Saaz 100g na 20' whirpool poniżej 80°C

 

Zasyp 9kg pilzneński, 1kg monachijski jasny, 1kg carapils lub carabody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.04.2022 o 15:45, smola napisał:

Saaz 100g na 20' whirpool poniżej 80°C

Uściślę, czy taka ilość jest wystarczająca na uzyskanie aromatycznego piwa przy tej wielkości warki, czy to raczej homeopatia?

 

17 godzin temu, Glabro napisał:

wyjdzie z nutami lekko karmelowymi

Mylisz się.

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno będzie wyczuwalny, choć na taką warkę dałbym z 50-100 g więcej, jeśli chcesz wyraźnego aromatu. Osobiście przesunąłbym też chmiel z 20 na 10, maks 15 minut. 40 ibu będzie ok, o ile faktycznie tyle z takiego schematu wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.