Skocz do zawartości

Pytanie o Hefe-Weizen.


Browman

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mija dziewiąty dzień na burzliwej cały czas temp 18 °C.

Trzy dni temu jak patrzyłem to była jeszcze piana na wierzchu i widoczne gazowanie dzisiaj po wierzchu pływają skupiska drożdźy około centymetrowej szerokości i mniejsze.

Czy przelewać to na cichą czy butelkować.JeSli butelkować to co zrobić z tymi pływającymi drożdżami i ile dodać glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie zastanawiaj się tylko zmierz BLG i wszystko będzie jasne. Moim skromnym zdaniem 9 dni fermentacji wystarczy. Powinno być :/ Ale dla pewności potrzymaj jeszcze z 3-4 dni jeśli nie możesz zmierzyć BLG. Jeśli chodzi o ilość glukozy to na 20 litrów dałbym ze 160 gram.

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze kalkulator Jacka jest tu i jest pl. Po drugie ma więcej funkcji jak zastosowanie rezerwy choćby w części. Po trzecie nagazowanie 3.6 do 4.5 to tylko w grubych odpornych na ciśnienie butelkach.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są co najmniej 2 różne nieco źródła dotyczące nagazowania piw, szczególne różnice dotyczą piw pszenicznych. Ja w moim kalkulatorze wykorzystałem informacje podawane przez BeerSmitha, to co podaje cytowany wyżej kalkulator z HBD to wartości znacznie wyższe. Dla jasności, piwo nagazowane 3,6v/v będzie miało w 20°C w butelce ciśnienie 3,1bara a nagazowane 4,5v/v ponad 4bary. To są już spore wartości aczkolwiek zwykle wytrzymywane przez butelki. Ostatnio dochodzę jednak do wniosku, że wartości podawane przez BeerSmitha są nieco zbyt ostrożne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2.8 vol. jest bezpieczne, a nie jest to wbrew pozorom mało. I jestem prawie pewien, że różnicy między 2.8 a 2.9 nie poczujesz na języku, a butelki mogą poczuć. To jest raz.

 

A dwa, jeżeli jesteś absolutnie, całkowicie pewien, że fermentacja już się zakończyła, to możesz nagazować do 3.1 jeżeli lejesz w zwykłe butelki, w końcu jakoś te Paulanery wytrzymują. Ale jak nie jesteś (bo np. nie zrobiłeś testu odfermentowania), to lepiej nagazuj mniej. Ktoś (jkocurek?) wyliczał ile wzrośnie ciśnienie przy dofermentowaniu o 1°Blg i to nie było mało, granaty gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 barów w butelce? :o poważnie? Nie pomyliłeś jednostek?

ps. 1 vol to się odnosi do ciśnienia w butelce czy do zawartości rozpuszczonego CO2?

Nie, nie pomyliłem się :/. Ciśnienie to oczywiście obliczyłem po zmierzeniu do jakiej gęstości zeszło piwo w butelkach.

1 jednostka v/v nasycenia CO2 oznacza, że w 1 litrze piwa rozpuszczony jest 1 litr gazowego CO2 w warunkach normalnych (0°C i 101300Pa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zlałem na cichą Hefe-Weizena i portera angielskiego.

Zapach piękny.Jak długo potrzymać na cichej,bo potrzebne mi fermentory na następną warkę.Być może jutro dotrze do mnie garnek 40 L i chciałem coś uwarzyć nowego.

Co mogę zmajstrować z takich słodów:

pilzneński 6 kg

Carahell 1 kg

Caraaroma 1 kg

Carafa typ II Special 1 kg

pszeniczny jasny 5 kg

Drożdże mam Safale S-04 i Safbrew WB-06

Chciałem chmielić szyszkami a mam na stanie takie:

Challenger szyszka 200 g

Fuggles szyszka 100 g

Chmiel H. Hersbrucker 100 g

Cascade szyszka 100 g

Edytowane przez Browman
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możesz zrobić dunkelwiezena, z pszenicznego, pilzneńskiego, karmelowego i carafy, drożdże WB-06 H. Hersbrucker tylko na goryczkę.

 

mógłbyś też zrobić coś podobnego do IPA, podstawa pilzneński trochę carahella, chmielenie challengerem i cascade, fugglesem na zimno i drożdże S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym sugerował dodać 200g glukozy na 20l, przy 160g wyjdzie słabo nagazowane jak na weizena.

Ja dałem 160g / 20l i wyszła fontanna. Wprawdzie piwko długo mi leżakowało bo ostatnie butelki mają już 6 miesięcy i może dlatego tak jest. Do 3 miesiąca nasycenie było zadowalające.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.