Browman Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Dzisiaj mija dziewiąty dzień na burzliwej cały czas temp 18 °C. Trzy dni temu jak patrzyłem to była jeszcze piana na wierzchu i widoczne gazowanie dzisiaj po wierzchu pływają skupiska drożdźy około centymetrowej szerokości i mniejsze. Czy przelewać to na cichą czy butelkować.JeSli butelkować to co zrobić z tymi pływającymi drożdżami i ile dodać glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Napisz coś więcej czy zacierałeś, jaich użyłeś drożdży. Jeśli gaz leci to zostaw bo to oznacza że nadal fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) Nie zastanawiaj się tylko zmierz BLG i wszystko będzie jasne. Moim skromnym zdaniem 9 dni fermentacji wystarczy. Powinno być Ale dla pewności potrzymaj jeszcze z 3-4 dni jeśli nie możesz zmierzyć BLG. Jeśli chodzi o ilość glukozy to na 20 litrów dałbym ze 160 gram. Edytowane 22 Września 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) Zacierałem.Drożdże WB-06.1,5 °Blg . Jak wlałem do menzurki to było widać nagazowanie. Edytowane 22 Września 2010 przez Browman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 no to spokojnie zlewaj na cichą. Wb-06 mocno odfermentowują i długo fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Ja bym sugerował dodać 200g glukozy na 20l, przy 160g wyjdzie słabo nagazowane jak na weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 A ja bym sugerował posłużyć się odpowiednim kalkulatorem i nagazować do 2.8 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Koledzy piszą by zlać do flaszek, ja bym zlał na cichą. Zrób jak uważasz, daj jednak mniej do refermentacji, bo WB-06 są bardzo łakome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 A ja bym sugerował posłużyć się odpowiednim kalkulatorem i nagazować do 2.8 vol. a dlaczego akurat do 2.8? Według tego kalkulatora co podałeś, dla stylu Weizen/Weissbier nagazowanie ma być od 3.6 do 4.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) Po pierwsze kalkulator Jacka jest tu i jest pl. Po drugie ma więcej funkcji jak zastosowanie rezerwy choćby w części. Po trzecie nagazowanie 3.6 do 4.5 to tylko w grubych odpornych na ciśnienie butelkach. Edytowane 22 Września 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Są co najmniej 2 różne nieco źródła dotyczące nagazowania piw, szczególne różnice dotyczą piw pszenicznych. Ja w moim kalkulatorze wykorzystałem informacje podawane przez BeerSmitha, to co podaje cytowany wyżej kalkulator z HBD to wartości znacznie wyższe. Dla jasności, piwo nagazowane 3,6v/v będzie miało w 20°C w butelce ciśnienie 3,1bara a nagazowane 4,5v/v ponad 4bary. To są już spore wartości aczkolwiek zwykle wytrzymywane przez butelki. Ostatnio dochodzę jednak do wniosku, że wartości podawane przez BeerSmitha są nieco zbyt ostrożne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 2.8 vol. jest bezpieczne, a nie jest to wbrew pozorom mało. I jestem prawie pewien, że różnicy między 2.8 a 2.9 nie poczujesz na języku, a butelki mogą poczuć. To jest raz. A dwa, jeżeli jesteś absolutnie, całkowicie pewien, że fermentacja już się zakończyła, to możesz nagazować do 3.1 jeżeli lejesz w zwykłe butelki, w końcu jakoś te Paulanery wytrzymują. Ale jak nie jesteś (bo np. nie zrobiłeś testu odfermentowania), to lepiej nagazuj mniej. Ktoś (jkocurek?) wyliczał ile wzrośnie ciśnienie przy dofermentowaniu o 1°Blg i to nie było mało, granaty gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 3.5 wytrzymują spokojnie, nawet piwo nie wychodzi z butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Mój rekord to chyba 6 bar. Nie wytrzymała 1 butelka. Reszta czym prędzej trafiła do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 6 barów w butelce? :o poważnie? Nie pomyliłeś jednostek? ps. 1 vol to się odnosi do ciśnienia w butelce czy do zawartości rozpuszczonego CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 1 vol = 1 objętość; tyle CO2 ile piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 6 barów w butelce? :o poważnie? Nie pomyliłeś jednostek? ps. 1 vol to się odnosi do ciśnienia w butelce czy do zawartości rozpuszczonego CO2? Nie, nie pomyliłem się . Ciśnienie to oczywiście obliczyłem po zmierzeniu do jakiej gęstości zeszło piwo w butelkach. 1 jednostka v/v nasycenia CO2 oznacza, że w 1 litrze piwa rozpuszczony jest 1 litr gazowego CO2 w warunkach normalnych (0°C i 101300Pa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Wczoraj zlałem na cichą Hefe-Weizena i portera angielskiego. Zapach piękny.Jak długo potrzymać na cichej,bo potrzebne mi fermentory na następną warkę.Być może jutro dotrze do mnie garnek 40 L i chciałem coś uwarzyć nowego. Co mogę zmajstrować z takich słodów: pilzneński 6 kg Carahell 1 kg Caraaroma 1 kg Carafa typ II Special 1 kg pszeniczny jasny 5 kg Drożdże mam Safale S-04 i Safbrew WB-06 Chciałem chmielić szyszkami a mam na stanie takie: Challenger szyszka 200 g Fuggles szyszka 100 g Chmiel H. Hersbrucker 100 g Cascade szyszka 100 g Edytowane 23 Września 2010 przez Browman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Pszeniczne nie potrzebuje dużo czasu na cichej (ja, podobnie jak chyba większość, w ogóle nie przelewam pszeniczniaków na cichą - jedna okazja do zakażenia mniej), 5-6 dni aż dofermentuje i szluss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 możesz zrobić dunkelwiezena, z pszenicznego, pilzneńskiego, karmelowego i carafy, drożdże WB-06 H. Hersbrucker tylko na goryczkę. mógłbyś też zrobić coś podobnego do IPA, podstawa pilzneński trochę carahella, chmielenie challengerem i cascade, fugglesem na zimno i drożdże S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Ja bym sugerował dodać 200g glukozy na 20l, przy 160g wyjdzie słabo nagazowane jak na weizena. Ja dałem 160g / 20l i wyszła fontanna. Wprawdzie piwko długo mi leżakowało bo ostatnie butelki mają już 6 miesięcy i może dlatego tak jest. Do 3 miesiąca nasycenie było zadowalające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 U mnie piwo tyle nie postoi najwyżej dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 To prawda, długo je miałem i teraz już dużo gorzej smakuje niż na początku. Nie piję dużo, nie warzę dużo i jestem zadowolony ze swojego domowego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Dlatego, drodzy koledzy i drogie koleżanki, lepiej jest się posługiwać jakimś kulturalnym kalkulatorem i dawać do refermentacji świadomie, a nie na oko. Bo na oko to chłop w szpitalu umarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 U mnie piwo tyle nie postoi najwyżej dwa tygodnie. Trza więcej warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się