marcus Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Witam wszystkich. Jako za nigdy niemialem mozliwosci prubowania piwa domowego niewiem czy mam sie martwic smakiem mojej pierwszej warki ? Po 12 dniach zlalem na cicha przy 2,5 blg poczatkowe 12 .Ladna warstwa drozdzy na dnie fermentatora. Dzis po 14 dniach lacznie, smak coraz bardziej przypomina szympana - wina musujacego z goryczka i jest lekko gazowane:rolleyes: a mialo byc PIWO:beer: Dodam ze pokrywa co pare godzin jest jak balon i musze spuszczac gaz ) Drozdze s-05 zadane w 26°C -fermentacja 19°C stala +- 0,5° C: Przy okazji zlewanie na cicha zabutelkowalem 2 Butelki .To jedna http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1428c460edc3369f.html ta zostawilem dwa dni w tepratuze pokojowej a dzis wyladowala w lodowce .Druga pozostawiona tam gdzie stoi fermentator czyli w piwnicy obie dostaly 3 g glukozy i jak na dzien dzisiejszy piwo pozostaje metne tak jak po zlaniu to znaczy ze jak nic sie nieklaruje w butelkach to tymbardziej w fermentatoze chyba? JUZ NIEWIEM CO OTYM MYSLEC:/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Niech zgadnę że piwo z puchy?! Producenci dodają różnych tajnych składników aby rozszerzyć asortyment, a wychodzi potem różne ala piwo. Już lepiej zrób ekstraktów wes to porównasz różnice z brewkitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Niezgadles http://www.piwo.org/forum/t3759-Stivens-%26-Sohn-Brauerei.html A tak wyglada probka ala piwo www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ada21bb8e15119a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f4af4ae77a39664.html Moze przesadzam i piwo jeszcze dojdzie i sie sklaruje? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Zmętnienie, brak piany, kwaskowy posmak - aż 3 symptomy infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Coder wiesz może jaki syf jest przyczyną zmętnienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 większość infekcji objawia się zmętniem i podwyższoną kwasowością. Jeśli oprócz tego jest zwiększony diacetyl, to prawie na pewno infekcja bakteriami kwasu mlekowego. Ogółem w piwowarstwie domowym infekcje to albo bakterie kwasu mlekowe wtedy jest zmętnienie i mocniejsza kwasowość. Może to być acetobacter wtedy mamy ocet i zmętnienie. Albo są to dzikie drożdże wtedy mamy nietypowe estry, których nie powinno być w piwie. Ta ostatnia może być nawet niezauważalna. Niektóre mlekowce potrafią produkować też kwas octowy więc może być ciężko je rozróżnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Zmętnienie, brak piany, kwaskowy posmak - aż 3 symptomy infekcji Coder i inni piwowarzy mam do was olbrzymi szacunek wiem ze jestescie doskonali w warzeniu ale prosilbym o niewyciaganie tak strasznych i drastycznych wnioskow tym bardziej ze nieczyatacie dokladnie tego co opisalem. Niewspomnialem o kwaskowatosci JEDYNIE O SZAMPANSKIM SMAKU a piwo zostalo zlane na cicha dwa dni temu i zaciagnelo troche drozdzy z dna . Piany niema bo to probka z cichej wiec bez refermentacji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wsaczuk ale mi chodzi jedynie o zmętnienie, bez innych nieprzyjemnych i wyczuwalnych oznak. W piwnie nie ma kwasowości wnoszonej przez bakterie czy to mlekowe, czy octowe (przynajmniej ja nie czuję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Coder i inni piwowarzy mam do was olbrzymi szacunek wiem ze jestescie doskonali w warzeniu ale prosilbym o niewyciaganie tak strasznych i drastycznych wnioskow tym bardziej ze nieczyatacie dokladnie tego co opisalem. No, skoro infekcji nie można brać pod rozwagę, to piwo jest zupełnie w porządku. Po prostu niektóre warki smakują inaczej niż zwykle, i trzeba się do tego przyzwyczaić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wsaczuk ale mi chodzi jedynie o zmętnienie, bez innych nieprzyjemnych i wyczuwalnych oznak. W piwnie nie ma kwasowości wnoszonej przez bakterie czy to mlekowe, czy octowe (przynajmniej ja nie czuję). Może być mnóstwo przyczyn zmętniena, mogą być fizyczne, chemiczne i organiczne, trudno zgadnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wsaczuk ale mi chodzi jedynie o zmętnienie, bez innych nieprzyjemnych i wyczuwalnych oznak. W piwnie nie ma kwasowości wnoszonej przez bakterie czy to mlekowe, czy octowe (przynajmniej ja nie czuję). a czujesz że coś jest nie tak? jakiś fenol albo ester? albo chociaż błonka na powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 To powiem moje odczucie jakie mi się nanosi. Stosuj niezależnie od przepisu drożdże S33 a nie S04 i US05. Ja osobiście także na nich miałem "dziwne" smakowo efekty. Poczekaj z 1-2 miesiące smak się zmieni. Nawet zaryzykował bym stwierdzenie że te rodzaje drożdży suchych są troszkę zanieczyszczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wsaczuk ale mi chodzi jedynie o zmętnienie' date=' bez innych nieprzyjemnych i wyczuwalnych oznak. W piwnie nie ma kwasowości wnoszonej przez bakterie czy to mlekowe, czy octowe (przynajmniej ja nie czuję).[/quote']a czujesz że coś jest nie tak? jakiś fenol albo ester? albo chociaż błonka na powierzchni? drożdże pierwszy raz przez mnie używane, swój zapach mają, ale ciężko mi określić czy to coś nie tak, w każdym razie dla mnie nic nieprzyjemnego. Dodatkowo sporo chmieliłem i miesza się to w zapachu (piwo młode - ponad 2 tygodnie w butlach) no i nie wiem czy to infekcja czy drożdże jakies lewe były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Smak mlodego piwa jest raczej czysty bez zadnych kwitkow czy innych estrow dominuje gorycz razem z ta wytrawnoscia ale nie kwasowoscia no i jest juz lekko gazowane co przypomina szampana. Drozdzy nieczuc wogole tak jakby ich niebylo. Co do metnosci to po ilu dniach na cichej piwo powinno sie sklarowac? nierobilem jeszcze to niewiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Co do metnosci to po ilu dniach na cichej piwo powinno sie sklarowac? nierobilem jeszcze to niewiem. Dużo zależy od drożdży. Moje na US-05 sklarowało się wystarczająco - bardziej niż Twoje - po 10 dniach cichej w temp. 20°C (burzliwa w tej samej temperaturze), po 6 tygodniach w butelkach było całkiem klarowne - przedtem było "mgliste". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Mysle ze jak fermentacja na cichej sie skonczy to zabutelkuje nieczekajac na zupelne sklarowanie . Moze przez lezakowanie dojdzie ? Czy proporcja glukozy 3g/0,5 l jest wystarczajaca do piwa bezstylowego jasnego aby osiagnac dobre nagazowanie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Policz sobie w jakimś kalkulatorze - nagazuj go jak np. Monachijskie Jasne albo Dortmundera. Ile użyć surowca to ci wyjdzie w zależności od temperatury piwa i tego co będziesz sypał (glukoza, cukier biały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Policz sobie w jakimś kalkulatorze - nagazuj go jak np. Monachijskie Jasne albo Dortmundera. Ile użyć surowca to ci wyjdzie w zależności od temperatury piwa i tego co będziesz sypał (glukoza, cukier biały). Fajnie tylko widzisz jak by ci to powiedziec nieprzepadam za j.angielskim . Glukoza - Najpierw 3 dni w 23°C a pozniej piwnica 19°C: Dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 To masz wersję pl kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 To masz wersję pl kalkulatora. Dzieki Jejski Jak by ktos potrzebowal to wlasnie znalazlem wersje niemiecka. http://fabier.de/biercalcs.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się