Jump to content

Sunny Wheat (American Wheat Ale)

Recommended Posts

aufd6t.jpg

Warka: 11 gal (41.6 L)

OG: 1.052 (12.8 Plato)

IBU: 30.0

SRM: 5.

Wydajność: 72%

Słody:

12 lbs. (5.44 kg) 2-row Pale

8 lbs. (3.63 kg) słód pszeniczny

1 lb. (0,45 kg) monachijski jasny

0.5 lb. (0,22 kg) crystal 40L

Chmiele:

1 oz. (28 g) Cascade 60 min

1 oz. (28 g) Willamette 60 min

1 oz. (28 g) Cascade 10 min

1 oz. (28 g) Willamette 10 min

Drożdże: US-05

Zacieranie: 150F (65.6 °C) 60 min.

Uwagi:

To piwo z początku uwarzyłem jako klon amerykańskiego piwa pszennego Widmer Hefeweizen: http://www.widmer.co...hefeweizen.aspx . Potem nieco zmieniłem recepturę, częściowo dla wygody, częściowo dla smaku.

Nie spodziewaj się w tym piwie smaków podobnych do pszeniaków bawaryjskich lub belgijskich: nie ma tu goździków, smaki bananowe są niskie. Zamiast tego otrzymasz piwo lekkie i owocowe, łatwe do picia Ale. Jest to doskonałe piwo na ciepłe letnie dni a także doskonale pasuje do każdego rodzaju jedzenia: np. sałata, ryby, mięso, pizza itd; dlatego często warzę to piwo nie tylko latem, ale także zimą.

Piwo możesz fermentować w temperaturach od 18 - 20°C.

Te piwa powinny być tylko lekko mętne. Najlepiej przed butelkowaniem wyklaruj to piwo zupełnie (2-3 tygodnie fermentacji z US-05 wystarczy aby wyklarować to piwo). Zabutelkuj to piwo jako "krystal-weizen", w ten sposób po refermentacji w butelkach otrzymasz idealną ilość drożdży potrzebną do tego piwa. Tak przygotowany pszeniak możesz pić prosto z butelki.

Słód 2-row Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Crystal 40 możesz zastąpić karamelowym jasnym. Chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle.

Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L:

Słody:

2,5 kg pils

2 pszeniczny

200 g monachijski

100 g karamelowy

Chmiele:

15 g Willamette 60 min

15 g Cascade 60 min

15 g Willamette 10 min

15 g Cascade 10 min

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

Edited by scooby_brew

• 4 weeks later...

Scooby, pochwal się jeszcze co to tak smakowicie wygląda na talerzu serwowanym do piwka? Jakieś włoskie klimaty? A i ta oliwa z dodatkami to swojej roboty czy kupiona?

Pozdrawiam

J.

Odwołuje pytanie. Znalazłem już odpowiedź :( Tutaj http://www.piwo.org/forum/t3509-Receptura-na-jedzenie-%2B-receptura-na-piwo.html

Edited by agrest

• 2 years later...
  • 1 year later...

A jak to refermentowac??.. Widze po pianie, ze raczej mocno ma byc nasycone CO2.. 6 g cukru na litr da rade??

• 5 months later...

Zgodnie z recepturą Scoobiego zrobiłem warkę Sunny Wheat - 52 litry. 19 litrów wlałem w kega - właśnie delektuje się smakiem :)

Początkowo coś mi w tym piwie nie pasowało. Drobne degustacje podczas fermentacji były obiecujące. Chmiel Willamette myślę, że jest jednym z najbardziej niedocenianych chmieli.

Od dwóch tygodni mam piwo w kegu i teraz mogę powiedzieć, że piwo jest OK. Musiało sie ułożyć! Idealne na upalne dni, do grilla, na imprezę. Piwo orzeżwiające, lekkie, bardzo neutralne w smaku.

Warkę na pewno powtórzę na wiosnę (też pewnie gdzieś z wybiciem w okolicach 50 litrów) by móc cieszyć się smakiem w upalne dni :)

Polecam!

• 5 years later...