jacer Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Polski lud konserwatywny, ciężko wprowadzać zmiany gdy cos jako tako hula. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Spróbuję to wprowadzić w moich recepturach, zobaczymy jak się przyjmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ja moje tez poprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ale w Cieszynie była inna propozycja p. Dyrektora Browaru Zamkowego. Mierzenie chmielu na garści. Jak nam to na spotkaniu zarządu przedstawił to wszystkich zatkało. Nie wiem gdzie to widział, ale bardzo obrazowo to przedstawił ( miał szyszki chmielowe na stole). Wyszłoby z tego, żę moje piwa są przechmielone ( mam duże garści) DORI będzie miała niedochmielone (ma malutkie rączki) Może to ze względów historycznych można porównać do jednostki miary o nazwie łokcie. CZES propozycja Twoja jest bardzo dobra i prosta w liczeniu. Jak tylko będę miał dane o chmielu to do moich receptur to będę wprowadzał. Dlatego z pomiaru garściami na razie zrezygnuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ale w Cieszynie była inna propozycja p. Dyrektora Browaru Zamkowego. Mierzenie chmielu na garści. Jak nam to na spotkaniu zarządu przedstawił to wszystkich zatkało. Nie wiem gdzie to widział, ale bardzo obrazowo to przedstawił ( miał szyszki chmielowe na stole). Wyszłoby z tego, żę moje piwa są przechmielone ( mam duże garści) DORI będzie miała niedochmielone (ma malutkie rączki)Może to ze względów historycznych można porównać do jednostki miary o nazwie łokcie. CZES propozycja Twoja jest bardzo dobra i prosta w liczeniu. Jak tylko będę miał dane o chmielu to do moich receptur to będę wprowadzał. Dlatego z pomiaru garściami na razie zrezygnuję. A słód pewnie odważałeś w cetnarach,objętość brzeczki w garncach,a gęstość w łutach na kwartę, ech ci "piwowarzy" domowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Nie ma się co śmiać, powszechnie uznana miara chmielenia na zimno piw angielskich to garść na baryłke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 No to spotkał mnie zaszczyt porównania mnie do angielskiego piwowara. Od razu mi się humor poprawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Zacząłem używać GPH przy publikowaniu receptur, zobaczymy na ile to będzie komuś pomocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 odświeżę temat...jak po takim czasie wyglądają Wasze przemyślenia na temat tej metody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Dla mnie użyteczność wynosi dokładnie zero, bo i tak używam programu do przeliczania goryczki. Ale jak ktoś się posiłkuje tylko kartką, to może być pomocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Używam proporcji, matematyka jest prosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Ja przeważnie też proporcje lub program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Wątek trochę zapomniany, właśnie szukałem opisu do receptury. Ogólnie całkiem sensowne podejście z GPHhttps://wiki.piwo.org/Kolońskie,_Jan_Szała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się