olo333 Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Może nie do końca Partial mash, bo chciałbym zrobić warkę, składającą się w połowie z ekstraktu słodowego, a w połowie z zacieranego słodu. Uprzedzając pytania, dlaczego tak, ponieważ już mam słód WES jasny 1,7 kg, a nie mam większego garnka niż 12 l. Chciałbym zatrzeć 2 kg słodu np. 1 kg pilzeńskiego + 1 kg monachijskiego (może być?) w fermentatorze z kranikiem i oplotem, wcześniej zaizolowanym: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny metodą infuzyjną, jednotemperaturową. Do zacierania mam zamiar użyć 6 litrów wody, do wysładzania 5,5 l. Następnie mam zamiar nachmielić brzeczkę ok 40 g chmielu, dodać ekstrakt, przelać do innego fermentatora i uzupełnić do ok. 20 l. I tu pojawiają się moje wątpliwości: 1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku? 2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia? 3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać? Edytowane 24 Września 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia? 3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać? 1. Bez problemu, najwyżej dolejesz kapkę wrzątku 2. Niespecjalnie znam się na ekstraktach; nie wiem, czy są sterylne , bezpieczniej załozyć, że nie, wtedy należy go zagotować w pełnym wymiarze. 3. Jak przy normalnej warce, zależy od piwowara. Ja dodaję na koniec zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem' date=' po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia? 3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać?[/quote'] 1. Bez problemu, najwyżej dolejesz kapkę wrzątku 2. Niespecjalnie znam się na ekstraktach; nie wiem, czy są sterylne , bezpieczniej załozyć, że nie, wtedy należy go zagotować w pełnym wymiarze. 3. Jak przy normalnej warce, zależy od piwowara. Ja dodaję na koniec zacierania. Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji? tak, ale to bardziej kwestia pakowania tych ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. Wtedy jak Ci spadnie temperatura to garnek na gaz (lub na płytę) i podrzewasz. Po zatarciu przekładasz do wiadra z zamontowanym oplotem i filtracja... Ad 2. Rok temu zadałem podobne pytanie. "Wyszło" nam, że powinno wystarczyć kilkanaście minut. Tylko, że u mnie % udział ekstraktu słodowego w całości nastawu był mniejszy. Ad 3. Możesz dać pod koniec zacierania, albo nawet rozsypać po wierzchu już po przełożeniu zacieru do filtratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Może nie do końca Patrial mash, bo chciałbym zrobić warkę, składającą się w połowie z ekstraktu słodowego, a w połowie z zacieranego słodu. Uprzedzając pytania, dlaczego tak, ponieważ już mam słód WES jasny 1,7 kg, a nie mam większego garnka niż 12 l. Chciałbym zatrzeć 2 kg słodu np. 1 kg pilzeńskiego + 1 kg monachijskiego (może być?) w fermentatorze z kranikiem i oplotem, wcześniej zaizolowanym: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny metodą infuzyjną, jednotemperaturową. Do zacierania mam zamiar użyć 6 litrów wody, do wysładzania 5,5 l. Następnie mam zamiar nachmielić brzeczkę ok 40 g chmielu, dodać ekstrakt, przelać do innego fermentatora i uzupełnić do ok. 20 l. I tu pojawiają się moje wątpliwości: 1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku? 2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia? 3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać? Olo, czy aby na pewno "PATRIAL"?... jakoś wzniośle brzmi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Olo, czy aby na pewno "PATRIAL"?... jakoś wzniośle brzmi... He he, faktycznie brzmi głupio ale ja tylko zacytowałem to: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych Też pomyślałem że chodzi o partial, no ale ja nie jestem ekspertem;) Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. Wtedy jak Ci spadnie temperatura to garnek na gaz (lub na płytę) i podrzewasz.Po zatarciu przekładasz do wiadra z zamontowanym oplotem i filtracja... Chciałbym maksymalnie skrócić czas całego procesu. Z tego co zrozumiałem, po takim zacieraniu mogę od razu filtrować, natomiast przy zacieraniu w garnku musiałbym czekać aż ułoży się młóto. Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji? Z tego co pamiętam to na puszcze pisze że jest pasteryzowane. Edytowane 24 Września 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. 3 kg to jakieś 9 l wody do zacierania. Czymś jeszcze trzeba wysłodzić. W 12-litrowym garnku tego nie nachmielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Jak masz grzałkę nurkową to bez problemu nachmielisz w fermentorze (na logikę tylko grzałka nie może dotykać ścianki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Jak masz grzałkę nurkową to bez problemu nachmielisz w fermentorze (na logikę tylko grzałka nie może dotykać ścianki). Oj, nie wiem czy to się uda. Używam grzałki 1400W jako "dopalacza" przy gotowaniu i grzeje bardzo, bardzo miejscowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ja chmielę tylko grzałką 2kW i bez problemu gotuje się całą objętością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 No, pewnie 2kW daje lepsze efekty jak 1.4kW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. 3 kg to jakieś 9 l wody do zacierania. Czymś jeszcze trzeba wysłodzić. W 12-litrowym garnku tego nie nachmielę. Po zatarciu w garnku, przekładasz do wiadra z kranikiem i przykręconym filtratorem z oplotu. Filtrujesz z powrotem do garnka. Możesz zrobić trochę gęściej (np 3kg i 7-7,5l wody) wysładzać tak jak planowałeś wysładzać zasyp z 2kg słodu, tj do tych 12-13l. No, a gdybyś miał jeszcze np drugi taki sam garnek, to mógłbyś zatrzeć 4kg słodu, a potem chmielić na dwa garnki. Ale w sumie, to skoro masz ekstrakt, to chyba rzeczywiście nie ma co kombinować: uzupełniasz ekstraktem i z głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Problem z chmieleniem sam się rozwiązał, będąc u rodziców znalazłem dwa prawie nieużywane garnki o pojemności około 40 l;) Kupione za komuny za jakieś grosze "na zapas". W związku z powyższym myślę o zrobieniu piwa pale ale. Czy słód karmelowy jasny Carahell również dodaje się pod koniec zacierania jak słody palone, czy zaciera się z całością np. 60 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Cześć. Karmel zatrzyj z całością słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 No i stało się, pierwsze zacieranie za mną, piwo wesoło bulgocze:) Ale mam pytanie. Ostatniego pomiaru balingomierzem dokonałem po chmieleniu, piwo miało 13 blg, było tego 18 litrów. Następnie dolałem 3 litry wody (do 21 l) po czym...stłukłem próbówkę. Tak więc był to ostatni pomiar. Ile mniej więcej stopni blg miało piwo po dolaniu tej wody? I jak ewentualnie sprawdzić to na przyszłość w promashu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Czysta matematyka mówi że 11,2 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Dzięki;) Na to bym nie wpadł. Ale skończyłem o 2:00 więc nie najlepiej u mnie z koncentracją. Celowałem w 11 blg, więc dobre mam oko:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Dzięki;)Na to bym nie wpadł. Ale skończyłem o 2:00 więc nie najlepiej u mnie z koncentracją. Celowałem w 11 blg, więc dobre mam oko:cool2: Służę uprzejmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się