alkos Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) To, że chmielu nie można, to jasne. A jak ze słodem? Mam 40kg irlandzkiego jasnego w przezroczystym pudle, na półce obok okna. Lepiej zasłonić? Bo wygląda fajnie i wolalbym nie ;-) Edytowane 25 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 http://www.browar.biz/artykuly.php?id=148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Cześć Myślę że łuska chroni enzymy przed promieniami słonecznymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 http://www.browar.biz/artykuly.php?id=148 No i nie ma tam nic o swietle. Myślę że łuska chroni enzymy przed promieniami słonecznymi smilies Czesc :-) To mialoby sens! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Myślę że łuska chroni enzymy przed promieniami słonecznymi Enzymy to nie robaki, które siedzą przykucnięte pod łuską, bo tam ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 To, że chmielu nie można, to jasne. Bynajmniej. Na działanie światła ewidentnie wrażliwe są izohumulony (izo-alfakwasy), a te powstają w wyniku reakcji izomeryzacji dopiero podczas gotowania brzeczki (wyjątkiem byłyby tzw granulaty preizomeryzowane). Generalnie jednak lepiej światła unikać, gdyż jest nośnikiem energii, która zaabsorbowana gdzieś tam może czynić szkodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Generalnie jednak lepiej światła unikać, gdyż jest nośnikiem energii, która zaabsorbowana gdzieś tam może czynić szkodę. zwłaszcza gdy światło działa w połączeniu z tlenem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam w tym temacie. Przechowując słód w pojemniku powinien być on szczelnie zamknięty czy też powinno dochodzić do niego powietrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam w tym temacie. Przechowując słód w pojemniku powinien być on szczelnie zamknięty czy też powinno dochodzić do niego powietrze? Szczelnie zamknięty http://browar.biz/artykuly.php?id=148 Edytowane 5 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Szczelnie zamknięty http://browar.biz/artykuly.php?id=148 Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Nadałby się taki pojemnik do przechowywania slodu? http://allegro.pl/beczka-pojemnik-60l-tekturowa-i2427107534.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 myślę, że jak najbardziej, szkoda że odbiór jedynie osobisty, bo jak za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 za 9zł z przesyłką: http://allegro.pl/pojemniki-50l-na-ziola-przyprawe-50l-opkowanie-i2412284616.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chochlik Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Pozwolę sobie odkopać ten wątek, bo mam podobny problem. Stałem się posiadaczem kilku beczek w których chciałem przechowywać słód (z uszczelką, na zamknięcie). W beczkach przechowywany był silny kwas w formie suchej, nie miał on bezpośrednio kontaktu z beczką bo był pakowany w worki, jest jednak jedno ale... Beczki trzymam zamknięte i zawsze po otworzeniu czuć silny odrzucający zapach. Myłem NaOH w dużym stężeniu, potem neutralizowałem wodą z kwaskiem cytrynowym i przemywałem wodą. Po wysuszeniu nie było śladu po tym irytującym zapachu, jednak po szczelnym zamknięciu i ponownym otwarciu znowu czuć tą nieprzyjemną woń. Prawdopodobnie dam sobie z tymi beczkami spokój - bo mam już na nie inne zastosowanie, jednak zastanawiam się czy ktoś zna jakąś skuteczną metodę pozbywania się niechcianych woni z plastikowych pojemników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Nie zamykać szczelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się