kuxdaty Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 witam, Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 16 minut temu, kuxdaty napisał: witam, Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników. Pozdrawiam Ciesz sie, że drożdże pracują To jak Ci od razu wychodzi to ile miałeś brzeczki a jaki fermentor? Ogólnie spadek temperatury teraz może zatrzymac fermentację. Możesz ryzykować ale nie wiesz jaką temperaturę otrzymasz. Na pewno zrobią Ci pełno estrów w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 35 litrow fermentator, warka calosciowo okolo 22 litry. Wstałem kilka razy w nocy i zebrałem nadmiarową pianę, aktualnie rurka bulgocze ale o wiele mniej intensywnie wiec mam nadzieje, że już będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Najlepiej tam nie grzeb i nie zbieraj zadnej piany, tylko infekcji sie nabawisz. Na przyszlosc nie fermentuj w takich temperaturach tych drozdzy. Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi