kuxdaty Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 witam, Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 16 minut temu, kuxdaty napisał: witam, Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników. Pozdrawiam Ciesz sie, że drożdże pracują To jak Ci od razu wychodzi to ile miałeś brzeczki a jaki fermentor? Ogólnie spadek temperatury teraz może zatrzymac fermentację. Możesz ryzykować ale nie wiesz jaką temperaturę otrzymasz. Na pewno zrobią Ci pełno estrów w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 35 litrow fermentator, warka calosciowo okolo 22 litry. Wstałem kilka razy w nocy i zebrałem nadmiarową pianę, aktualnie rurka bulgocze ale o wiele mniej intensywnie wiec mam nadzieje, że już będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Najlepiej tam nie grzeb i nie zbieraj zadnej piany, tylko infekcji sie nabawisz. Na przyszlosc nie fermentuj w takich temperaturach tych drozdzy. Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się