seler Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Chcę zrobić takie lekkie czerwone ale. Ale chcę by było jak najczerwieńsze Myślę tak z 10% carared dla koloru ale co jeszcze? Może odrobinę jęczmienia palonego? Jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czerwony kolor uzyskuje się odrobiną jęczmienia palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czerwony kolor uzyskuje się odrobiną jęczmienia palonego. Rozumiem że ekstrahowany zimną wodą i dodany przed filtracją tak z 0,01kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Można i tak, ale w niektórych piwach troche palonego posmaku też dobrze robi. (50-150 g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 10% carared zmieni trochę smak. Ja takie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Można i tak, ale w niektórych piwach troche palonego posmaku też dobrze robi. (50-150 g) Chcę zrobić takie lekkie czerwone Ale 12BLG takie do picia na codzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 A i jeszcze pytanie. Czy jęczmień palony rozgnieść w moździerzu czy w całości dawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 najlepiej ześrutować i to drobno. te 50 czy 100 g nie wpłynie na filtrację a poprawi ekstrakcję koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Rozbić, albo ześrutować. Daj go zacierania na ostatnie 10 minut przed filtracją. CODER pisał 50-150g. Jak to ma być czerwone to tak środkowa wartość ok 70g byłaby właściwa - myślę o warce ok 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czy aby piwo miało czerwony kolor należy użyć odpowiednich składników czy po prostu wystarczy osiągnąć odpowiednie EBC (około 30) ? Czy na przykład mogę palony jęczmień zastąpić troszkę większą ilością słodu palonego czekoladowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Oczywiście możesz dać słód czekoladowy. Będziesz miał łagodniejszy smak. EBC około 30 jest dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 To mnie uspokoiłeś. W międzyczasie znalazłem taki post dori http://www.piwo.org/forum/p39413-10-02-2010-14-14-14.html#p39413 Słodu czekoladowego mam akurat duży zapas (carafa i normalny) więc cieszę się, że będę mógł go użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Zajrzyj proszę tu http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=838846&postcount=35 i do mnie tutaj http://www.piwo.org/forum/p49912-04-05-2010-16-32-49.html#p49912 . Może to coś pomoże Edytowane 1 Października 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Sprawdzone: do 5% karmelowego jasnego i taka sama ilość ciemnego (Strzegom), przy 5% każdego piwo jest mocno czerwone ale też już mocno karmelowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się