nikhil Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Mam wisieć w piwnicy garnek emaliowany 40 litrów. Po rodzicach. Niestety brak mu wewnątrz dobrych 100 cm2 emalii... Może jeśli znajdę gdzieś zaprawkę to spróbuję go przetestować. Nie wiem czy istnieje taka emalia do naprawy garnków , jest do wanien i zlewozmywaków ale raczej bym w tym nie gotował. Choć było na forum o warzeniu w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Było też o naprawianiu garnków emalią wannową, ale nie aż tak dużych powierzchni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 wcale nie musi byc za 500-600zl ja kupilem cos takiego za 300zl http://allegro.pl/garnek-wysoki-poj-37-litrow-polerowany-i1242488819.html i nie narzekam, grube dno, nie przypala, co prawda dopiero 3 warki w nim zrobione, niemniej nie wyglada na to bym mial miec z nim jakiekolwiek problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 http://www.piwo.org/forum/t2877-Czy-kegi-sa-rzeczywiscie-z-nierdzewki.html http://portalwiedzy.onet.pl/2764,,,,nichrom,haslo.html Kegi są zdecydowanie na pewno chyba z nierdzewki:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 111 warek na 40-litrowym garnku emaliowanym z Olkusza. Bez przypalania, bez odprysków. Wprawdzie nikogo nie namawiam, ale z moim w gruncie rzeczy bardzo prostym sposobem warzenia sprawdza się znakomicie. Podejrzewam, że stalowy byłby lepszy, ale mój kosztował 140 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Kegi są zdecydowanie na pewno chyba z nierdzewki:D zdecydowanie , na pewno czy chyba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Kegi są zdecydowanie na pewno chyba z nierdzewki:D zdecydowanie ' date=' na pewno czy chyba ?[/quote'] Chyba zdecydowanie na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Ironia moi drodzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Było też o naprawianiu garnków emalią wannową, ale nie aż tak dużych powierzchni... Nie wiem czy będzie pomocna informacja o silikonie sanitarnym dopuszczonym do kontaktu z wodą pitną, żywnością, do sal chirurgicznych etc etc, zakres temp do 180°C http://www.soudal.pl/index.php/produkty-profesjonalne/uszczelniajace-i-klejace/silirub-cleanroom.html http://www.soudal.pl/index.php/produkty-profesjonalne/uszczelniajace-i-klejace/soudalseal-cleanroom.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Nie wiem czy będzie pomocna informacja o silikonie sanitarnym dopuszczonym do kontaktu z wodą pitną, żywnością, do sal chirurgicznych etc etc, zakres temp do 180°C Hmmm... Wydaje mi się, że silikon może być fajny na ściankach, ale raczej nie sprawdzi się przy dnie, które przenosi duże temperatury. Poprawcie mnie jeśli źle myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 odpuść silikon, ogólnie na ściankach też nie wytrzyma długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Kiedyś na allegro były gary z nierdzewki bodajże za ~300 zł za 70l. Mam takowy i sobie chwale, ale jako minus muszę wspomnieć, że przy przenoszeniu pełnego potrafi się odkształcić na obwodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Cześć Zdarzało mi się podnosić gar z 40l wrzącej brzeczki - kurtka skórzana ubrana jak fartuch tyłem do przodu - ale to nic przyjemnego i łatwego. Mój emaliowany gar 52 l się na szczęście nie odkształca. Pod tym względem gary emaliowane są lepsze od tanich garnków z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Garnaki po 50 czy nawet 70 litrów nosicie same "pudziany" do okoła, może powinniście o pompkach do przetaczania brzeczki pomyśleć? PS Mam taniego emaliowanego "lidlaka" i nic mi się nie przypala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Cześć Garnaki po 50 czy nawet 70 litrów nosicie same "pudziany" do okoła, może powinniście o pompkach do przetaczania brzeczki pomyśleć? Ja nie nosiłem, a podnosiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Garnaki po 50 czy nawet 70 litrów nosicie same "pudziany" do okoła, może powinniście o pompkach do przetaczania brzeczki pomyśleć?PS Mam taniego emaliowanego "lidlaka" i nic mi się nie przypala Do gara 50-100l wystarczy zamontować kranik i nie trzeba go nawet podnosić, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Nigdzie nie napisałem że sam go nosiłem Patent mam taki że garnek tylko przesuwam na kraniec pieca i miarka 2 litrową rozlewam do 2 wiaderek. Szybko i sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Nigdzie nie napisałem że sam go nosiłem Patent mam taki że garnek tylko przesuwam na kraniec pieca i miarka 2 litrową rozlewam do 2 wiaderek. Szybko i sprawnie. To możesz użyć i wężyka - chyba będzie sterylniej niż tą miarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nigdzie nie napisałem że sam go nosiłem Patent mam taki że garnek tylko przesuwam na kraniec pieca i miarka 2 litrową rozlewam do 2 wiaderek. Szybko i sprawnie. przy okazji napowietrzając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Zamówiłem emalie za 80zł , 30l na razie wystarczy. Przy moich warunkach mieszkaniowych większy nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Czy czasem nie ruskiej produkcji? Mam taki i nie polecam nikomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nigdzie nie napisałem że sam go nosiłem Patent mam taki że garnek tylko przesuwam na kraniec pieca i miarka 2 litrową rozlewam do 2 wiaderek. Szybko i sprawnie. To możesz użyć i wężyka - chyba będzie sterylniej niż tą miarką. Próbowałem wężykiem i jakoś mi to niezręcznie szło Raz użyłem filtratora z rurek PVC, którego używam do wysładzania, ale po chwili rurki się fikuśnie odkształciły. Co do sterylności to powiem że staram się ją utrzymywać, a jak do tej pory stosując tą metodę to żadnej infekcji nie złapałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nigdzie nie napisałem że sam go nosiłem Patent mam taki że garnek tylko przesuwam na kraniec pieca i miarka 2 litrową rozlewam do 2 wiaderek. Szybko i sprawnie. przy okazji napowietrzając To dobrze, czy źle ? Bo ja ze wsi Ktoś tu pisał że w gorącej wodzie rozpuszczalność tlenu jest znikoma, więc zakładając że natlenienie jest beee to tak czy siak do niego nie dochodzi. Grunt że piwo, które powstaje wedle tego sposobu, że tak powiem mi osobiście wybitnie odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 również jestem początkujący i zastanawiam się nad większym garem zaciekawiła mnie opcja z kegiem, na czym polega przerobienie go na gar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Cześć również jestem początkujący i zastanawiam się nad większym garemzaciekawiła mnie opcja z kegiem, na czym polega przerobienie go na gar? Popatrz tutaj: http://www.piwo.org/forum/p37605-28-01-2010-18-56-13.html#p37605 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się