Skocz do zawartości

Drożdże do brewkitu


Jamnik97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

Mam parę pytań do bardziej doświadczonych osób. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Aktualnie robię piwo z brewkitu Coopers Australian Pale Ale i słodu Gozdawa ekstrakt słodowy jasny. Przeczytałem, że drożdże dodawane do brewkitu lepiej zastąpić innymi i tak chce zrobić przy kolejnym piwie. I mam parę pytań:

1. Jakie drożdże użyć do tego typu piwa?

2. Ile dodać drożdży na 23l piwa z ww składników?

3. Czy to połączenie jest dobre? Może użyć innego słodu?

4. Gdzie najlepiej się zaopatrzyć w składniki? Bardziej chodzi mi o sklep internetowy gdzie będę miał wszystko dostępne w dobrych cenach albo sprzedawce na allegro gdzie będą dostępne wszystkie potrzebne produkty do zrobienia piwa z brewkitu.

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Jamnik97
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie słód a ekstrakt słodowy płynny - warto być precyzyjnym.

1. W takiej temperaturze to ja bym brał drożdże Danstar Nottingham.

2. Jedna saszetka na 23 l o BLG rzędu 12.

3. Możesz dobrać innego producenta ekstraktu ale nie wiem czy to coś zmieni. Wiele osób radzi nie brać tej marki ale ja nie mam doświadczeń żadnych więc nic nie powiem na pewno.

4. Tu sprawdzaj ceny surowców: https://cml.dokuro.org/beer/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.