Jamnik97 Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) Witam wszystkich, Mam parę pytań do bardziej doświadczonych osób. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Aktualnie robię piwo z brewkitu Coopers Australian Pale Ale i słodu Gozdawa ekstrakt słodowy jasny. Przeczytałem, że drożdże dodawane do brewkitu lepiej zastąpić innymi i tak chce zrobić przy kolejnym piwie. I mam parę pytań: 1. Jakie drożdże użyć do tego typu piwa? 2. Ile dodać drożdży na 23l piwa z ww składników? 3. Czy to połączenie jest dobre? Może użyć innego słodu? 4. Gdzie najlepiej się zaopatrzyć w składniki? Bardziej chodzi mi o sklep internetowy gdzie będę miał wszystko dostępne w dobrych cenach albo sprzedawce na allegro gdzie będą dostępne wszystkie potrzebne produkty do zrobienia piwa z brewkitu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Edytowane 7 Października 2022 przez Jamnik97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Jaka temperatura fermentacji u ciebie? Masz lodówkę czy stoi fermentor w jakimś pomieszczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamnik97 Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 1 minutę temu, INTseed napisał: Jaka temperatura fermentacji u ciebie? Masz lodówkę czy stoi fermentor w jakimś pomieszczeniu? Fermentora stoi w piwnicy gdzie temperatura wynosi ok. 17-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Nie słód a ekstrakt słodowy płynny - warto być precyzyjnym. 1. W takiej temperaturze to ja bym brał drożdże Danstar Nottingham. 2. Jedna saszetka na 23 l o BLG rzędu 12. 3. Możesz dobrać innego producenta ekstraktu ale nie wiem czy to coś zmieni. Wiele osób radzi nie brać tej marki ale ja nie mam doświadczeń żadnych więc nic nie powiem na pewno. 4. Tu sprawdzaj ceny surowców: https://cml.dokuro.org/beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Ja bym wybrał drożdże US-05 lub danstar windsor. Generalnie nie przejmuj się tym na początku, następnego brewkita zrobisz z ekstraktem płynnym i porównasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się