Skocz do zawartości

Czy łatwo zabić drożdże?


AsdFlow

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, w rurce też się pojawił, mi to sie kojarzylo z wizualizacja bialka.

Nie zrobiłem niestety zdjęcia jak to wyglądało w rurce. 

 

 

Aktualnie po rozlaniu do butelek. Kolejna rzecz mnie zaczęła martwić, pęcherzyki powietrza w wiadrze z kranikiem do rozlewania (kojarzy mi się to z pęcherzykami powietrza na szkle, co sugeruje że szkło jest źle umyte) a wiadro przelałem wrzątkiem i oxi. 

 

Zostało mi trochę piwa z dna, (oczywiście musiałem go spróbować) jak na ten moment piwo jest bardzo pijalnie (powiedział bym nawet wodniste).

Co dla mnie jest dziwne że w piwie czuć jak gdyby miało dużo alkoholu (choć sfermentowalo z ~10BLG do 3BLG) nie udało mi się znaleźć nigdzie z czego to może wynikać choć wydaje mi się że gdzieś o tym słyszałem ale nie zapisałem sobie.

Poza tym delikatna goryczka i wyczuwalne cytrusy (może grejpfrut, może coś innego) 

 

Znawca nie jestem wiec mogę dużooo jeszcze mieszać :)

 

 

IMG_20221105_164633.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, AsdFlow napisał:

wrzątkiem i oxi.

A! Oxi to utleniacz. Nie dziw się babelkom skoro w wiadrze na ??% zostały jego pozostałości. Mycie wiadra: Oxi. Płukanie po Oxi ew.ciepla woda. Dezynfekcja wiadra: Starsan.

Mhm?

 

38 minut temu, AsdFlow napisał:

z czego to może wynikać

Zbyt wysoka temperatura fermetacji? Duże i wyższe alkohole sprawiają że jedna butelka standardowego piwa może załatwić niespodziewanego kaca.

 

No ale dobrze, każde następne piwo będzie bardziej ogarnięte!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

59 minutes ago, zasada said:

Zbyt wysoka temperatura fermetacji

Przez pierwsze dwa dni fermentacji (burzliwej) temperatura utrzymywała się ~20°C

 

Potem spadła do 18 na jeden dzień. Potem do końca (ponad 2tyg) 22°C

 

Fermentowalo piwo na WB-06 ;/ 

 

Następnym razem postaram się utrzymać ~19°C lecz stabilnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.