AsdFlow Opublikowano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgadza się, w rurce też się pojawił, mi to sie kojarzylo z wizualizacja bialka. Nie zrobiłem niestety zdjęcia jak to wyglądało w rurce. Aktualnie po rozlaniu do butelek. Kolejna rzecz mnie zaczęła martwić, pęcherzyki powietrza w wiadrze z kranikiem do rozlewania (kojarzy mi się to z pęcherzykami powietrza na szkle, co sugeruje że szkło jest źle umyte) a wiadro przelałem wrzątkiem i oxi. Zostało mi trochę piwa z dna, (oczywiście musiałem go spróbować) jak na ten moment piwo jest bardzo pijalnie (powiedział bym nawet wodniste). Co dla mnie jest dziwne że w piwie czuć jak gdyby miało dużo alkoholu (choć sfermentowalo z ~10BLG do 3BLG) nie udało mi się znaleźć nigdzie z czego to może wynikać choć wydaje mi się że gdzieś o tym słyszałem ale nie zapisałem sobie. Poza tym delikatna goryczka i wyczuwalne cytrusy (może grejpfrut, może coś innego) Znawca nie jestem wiec mogę dużooo jeszcze mieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 38 minut temu, AsdFlow napisał: wrzątkiem i oxi. A! Oxi to utleniacz. Nie dziw się babelkom skoro w wiadrze na ??% zostały jego pozostałości. Mycie wiadra: Oxi. Płukanie po Oxi ew.ciepla woda. Dezynfekcja wiadra: Starsan. Mhm? 38 minut temu, AsdFlow napisał: z czego to może wynikać Zbyt wysoka temperatura fermetacji? Duże i wyższe alkohole sprawiają że jedna butelka standardowego piwa może załatwić niespodziewanego kaca. No ale dobrze, każde następne piwo będzie bardziej ogarnięte! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 59 minutes ago, zasada said: Zbyt wysoka temperatura fermetacji Przez pierwsze dwa dni fermentacji (burzliwej) temperatura utrzymywała się ~20°C Potem spadła do 18 na jeden dzień. Potem do końca (ponad 2tyg) 22°C Fermentowalo piwo na WB-06 ;/ Następnym razem postaram się utrzymać ~19°C lecz stabilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 On 11/5/2022 at 3:29 PM, anteks said: W rurce był osad? Strzelam że intensywnie fermentowało i część drożdży poszło na spacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się