Seba85 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Witam. Będę robił niedługo lagera z brewkitu Gozdawy "KONESER PREMIUM LAGER" Nigdy wcześniej nie robiłem tego zestawu więc nie wiem jak smakuje ;/ W zestawie jest trochę "chmielu aromatycznego" ale chciałem jeszcze dodatkowo dochmielić. Mam Lubelski i Marynka + ten z zestawu. Ile tego dać na zimno na wiadro 22L? Moje ulubione sklepowe chmielowe lagery to: Warmińskie rewolucje - Kormoran (sybilla, marynka) Amber Chmielowy (lubelski, marynka) Jakby się udało zrobić coś podobnego to pięknie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Swoje pierwsze piwo chmielilem na cichą lubelskim i marynką. Teraz bym nie powtórzył tego manewru (chmieleniu pierwszego brewkitu) ale z dwóch wymienionych przez Ciebie odmian, wybrałbym lubelski. No i kilka pytań: -czy masz już kupiony zestaw; -które to Twoje piwo; -czy masz patent na filtrację chmielu "po cichej"? Nie chcę źle zabrzmieć ale chmielenie na cichą na początku zabawy w warzenie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niemniej powodzenia na cokolwiek się zdecydujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba85 Opublikowano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Zaraz przejrzę tego linka co podesłałeś Zestaw mam tak jak pisałem w pierwszym poście: Gozdawa Koneser Premium Lager. Są tam 2 puszki: brewkit + słód, są drożdże, ale bez żadnego opisu i jest saszetka z chmielem podpisana jako "chmiel aromatyczny" 1) Na cichą nie zlewam. Fermentuje wszystko w 1 wiadrze, dopiero przelewam do drugiego wiadra przed butelkowaniem gdy dodaje cukier rozpuszczony. A może zrobić cichą tym razem? 2) Piwo moje około 6-7. Zawsze z brewkitów do tej pory. 3) Do tej pory dochmielałem 2 razy. Pakowałem chmiel do woreczka i woreczek do wiadra na kilka dni przed butelkowaniem. Obejrzałem wczoraj parę filmików o chmieleniu na zimno, ale w sumie nadal nie wiem które chmiele i ile mg pakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 17 godzin temu, Seba85 napisał: Są tam 2 puszki: brewkit + słód Nie słód, a zapewne ekstrakt. 18 godzin temu, Seba85 napisał: Obejrzałem wczoraj parę filmików o chmieleniu na zimno, ale w sumie nadal nie wiem które chmiele i ile mg pakować Zależy co chcesz uzyskać. Pilsa się nie chmieli na zimno, chyba że odmiany New Zealand itp. Mimo to możesz, oczywiście nic w domu Cię nie ogranicza. Woreczek przepuszcza trochę granulatu, to może później powodować gushing w butelce oraz drapanie w gardle, stąd obawy @zasada. Dobrym patentem jest cold crush i filtracja np. hopspider + woreczek 300um. Teraz pytanie czy w ogóle jesteś w stanie zapewnić temperaturę fermentacji w okolicy 12-14°C? Bo z tego co widzę, to ten zestaw zawiera drożdże dolnej fermentacji, a fermentowanie w pokojowej może mieć różne skutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się