roberto_g Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Cześć, Fermentuje mi aktualnie AIPA wg receptury znalezionej na amerykańskim portalu. Będę teraz robił chmielenie na zimno. W recepturze jest chmielenie na zimno podzielone na dwa etapy: 7 dni i 0 dni. Jak rozumiecie to 0 dni? Wsypuję do fermentora, mieszam, czekam ileś tam (chwilę, godzinę, 5 godzin?) i w butelki? Ma to sens? Plan chmielenia na zimno poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 7 dni trochę długo, zależy jeszcze jaka temp. Według np Scotta Janisha większość aromatów przechodzi do piwa już w pierwszych 48h. Staram się trzymać obecnie piwa max 5 dni z chmielem i to licząc cold crush - dzień/dwa w jak najniższej temperaturze. To 0 dni ciężko powiedzieć z czego wynika. Częstą praktyką w USA jest wrzucanie chmielu do kega przed sztucznym wysyceniem. Może o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 22 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 No właśnie o to 0 dni mi chodzi. Jak podejść do tego tematu gdy butelkuję piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Poszukałem na amerykańskim forum, i wyszło że w beersmith receptury wychodziły z błędami autora, skoro nikt nie wpisał w rubryczkę 1-7dni to z automatu wpisywalo 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Wrzuciłbym wszystko na 3 dni, potem 2 dni cold crash i w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się