Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno na.... 0 dni...


roberto_g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Fermentuje mi aktualnie AIPA wg receptury znalezionej na amerykańskim portalu.

Będę teraz robił chmielenie na zimno.

 

W recepturze jest chmielenie na zimno podzielone na dwa etapy: 7 dni i 0 dni.

Jak rozumiecie to 0 dni?

Wsypuję do fermentora, mieszam, czekam ileś tam (chwilę, godzinę, 5 godzin?) i w butelki? Ma to sens?

 

Plan chmielenia na zimno poniżej:

 

image.png.105d59daa3dccfe168680fe7f92b8c82.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 dni trochę długo, zależy jeszcze jaka temp.  Według np Scotta Janisha większość aromatów przechodzi do piwa już w pierwszych 48h. Staram się trzymać obecnie piwa max 5 dni z chmielem i to licząc cold crush  - dzień/dwa w jak najniższej temperaturze. 

To 0 dni ciężko powiedzieć z czego wynika. Częstą praktyką w USA jest wrzucanie  chmielu do kega przed sztucznym wysyceniem. Może o to chodzi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.