OLINKA Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Uwarzyłam już 6 warek, przeczytałam du........żo wątków ale do Waszej wiedzy na ten temat jeszcze długa droga. Mam pytanko : jaką temp. ma mieć brzeczka do której chcę wsypać drożdże Saflager W34/70. Z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Ja zadaję w 8°C. Nie zapomnij o rehydratacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Dziękuję za podpowiedź. A co mi powiecie na to w jakiej temp. należy namnażać drożdże s-23 i w jaki sposób najlepiej to zrobić ( mam około 1/2 torebki czyli około 5,5 g ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 a duża tę warkę planujesz , bo wg. tego co niejedni pisali do 20l pół paczki spokojnie wystarczy (sam na S-04 tez robiłem z połowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Gdzieś na 23 l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Dziękuję za podpowiedź. A co mi powiecie na to w jakiej temp. należy namnażać drożdże s-23 i w jaki sposób najlepiej to zrobić ( mam około 1/2 torebki czyli około 5,5 g ) Rozmnażaj w temperaturze pokojowej. Najpierw zrehydratyzuj drożdże, potem wrzuć do startera. Możesz też część namnozyć w starterze, a część użyć jak suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Ja was nie chce straszyć, ale kalkulator zeznaje, że trzeba 21g drożdzy suchych, albo starter wielkosci.. może lepiej nie będę pisał. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Czyli tak : najpierw suche drożdże wsypuję do przegotowanej wody w temp. około 30 st.c po jakimś czasie tak około 30 min mieszam i dodaję do brzeczki ( mam zamrożoną 10 blg ) tylko, że mam 0,5 l brzeczki nie wiem czy wystarczy. Po jakim czasie mogę wlać do warki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych Tu masz trochę na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Dzisiaj postanowiłam zrobić warkę # 7. Ta liczba zawsze była dla mnie szczęśliwa a tu od początku zacierania same problemy. Najpierw okazało się, że mam zajęty fermentor z kranikiem potrzebny przy filtracji. Z tego powodu musiałam przelać bittera z warki # 6 do butelek a następnie wylał mi się cały gar wody do filtracji. Teraz brzeczka gotuje się z chmielem i mam nadzieję, że już nic dziwnego się nie wydarzy. Warka #7 z zestawu BA IPA jest to chyba ostatnia warka robiona z zestawu. Za namową kolegów z WD zakupiłam słody, chmiele i drożdże wszystko osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 No i koniec udało się zakończyć bez kolejnych niespodzianek. wyszło 23 l 14 blg. Czas na kolejną wareczkę ale to w następny piątek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 1 października w piątek warzyłam Pilsa z zestawu ba, w niedzielę 3 powolutku ruszyła fermentacja i tak do dzisiaj powolutku bulgota a już mamy 13. Zajrzałam do fermentora i ku mojemu zdziwieniu jest jeszcze piana na 1 cm. Blg początkowe 12 a po zmierzeniu dzisiaj jest 7,2 blg. Czy to aby dobrze czy może coś nie tak ? Ile trzymać jeszcze na burzliwej. Dodam, że w piwnicy mam 12 st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 1 października w piątek warzyłam Pilsa z zestawu ba, w niedzielę 3 powolutku ruszyła fermentacja i tak do dzisiaj powolutku bulgota a już mamy 13. Zajrzałam do fermentora i ku mojemu zdziwieniu jest jeszcze piana na 1 cm. Blg początkowe 12 a po zmierzeniu dzisiaj jest 7,2 blg. Czy to aby dobrze czy może coś nie tak ? Ile trzymać jeszcze na burzliwej. Dodam, że w piwnicy mam 12 st.C Coś wolno fermentuje to piwo, jakie drożdże? 12°C nie powinno zanadto zwalniać fermentacji, być może w zależności od doby temperatura spada? Ogólnie nie jest to problem, najwyżej burzliwa potrwa dłużej nić plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Drożdże Saflager W34/70. co do temp. w piwnicy to przez cały rok jest tam prawie taka sama temperatura. No nic czekam aż piana opadnie i przestanie bulgotać. Dzięki Edytowane 14 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Drożdże Saflager W34/70. co do temp. w piwnicy to przez cały rok jest tam prawie taka sama przez cały rok. No nic czekam aż piana opadnie i przestanie bulgotać. Dzięki Też bym chciał taka piwnicę . Lagierki tylko późną jesienią, zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dzisiaj przelałam na cichą warkę # 7 IPA początkowe 14 blg po 7 dniach 3,2 blg , niestety los warki # 6 PILSA dalej nieznany, po 12 dniach burzliwej dalej jest piana i bulgocze często. czekam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 NIe przejmuj się PILSEM. Niech bulgocze. Możesz mu dać nawet jeszcze tydzień, nie będzie problemu. Będzie klarowniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Tak też zrobię. ale czy po tak długiej burzliwej przelewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Tak też zrobię. ale czy po tak długiej burzliwej przelewać na cichą ? Na pewno nie zaszkodzi i warto, będzie jeszcze klarowniejsze i mniej osadu drożdżowego w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Października 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Wczoraj miałam trochę czasu więc powstała mini Warka # 8 bez nazwy bo była to inwencja twórcza Skład : pilzneński 1,7 kg, karmelowy ciemny Cara Crystal 0,6 kg, karmelowy jasny Carahell 0,3 kg, marynka 10 g Fuggles 20 g cukier trzcinowy 0,1 kg, miód 0,25 kg drożdże : gęstwa po s-04 Wyszło mi 13 l 14 blg Nie wiem co z tego wyjdzie ale w smaku dobre Edytowane 3 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Trochę sporo słodów karmelowych. Ja staram się nie przekraczać 10% zasypu tego typu słodów. Mam nadzieję, że jednak będzie smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 No właśnie chodziło mi o taki smak piwa - dużo słodu karmelowego. Zrobiłam specjalnie dla kogoś zobaczymy co będzie. Na pewno się wypije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 DUDUŚ ten miód to jaki rodzaj? Zaraz odpowiem, jeżeli gryczany to będzie go trochę czuć w smaku piwa, jeżeli inny to szkoda miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Gdzieś czytałam, że najlepszy gryczany. Takiego użyłam . Dzisiaj zajrzałam do pilsa i zastanawia mnie to, że jak chciałam powąchać to zapach który poczułam to tak jakbym powąchała spirytus aż zapiekło w nos. Czy to normalny zapach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się