OLINKA Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Mój Koźlak z 19 listopada jeszcze bulgocze a z 17 blg kilka dni temu miał 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Widać ma jeszcze coś do roboty. Podnieś mu temperaturę 3-4*, to skończy szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Proszę o radę. Ponieważ ostatnią pszenicę chyba przegazowałam więc teraz chciałabym Was zapytać ile dać cukru do dunkel Weizena. Temp. piwa to 19 st.c ilość 18 l. Lubię jak piwko jest dobrze nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Cześć. Proszę o radę. Ponieważ ostatnią pszenicę chyba przegazowałam więc teraz chciałabym Was zapytać ile dać cukru do dunkel Weizena. Temp. piwa to 19 st.c ilość 18 l. Lubię jak piwko jest dobrze nagazowane. Pomocne będzie jak napiszesz na jakim poziomie stanęła fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 O.k zaraz zmierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ma teraz 2,2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 To piwo powinno być trochę nagazowane. Ja bym dał 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Cześć A ja 8g/1l czyli 144 Przy tym poziomie odfermentowania nie powinno być granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ja celowałem w 2,5 v/v i było w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Warka # 12 Dunkel Weizen poszła do butelek dałam 140 g cukru. Po raz pierwszy piłam tak dobre " zielone piwko ". zobaczymy jak się nagazuje ale chyba bedzie jedno z najlepszych piwek jakie do tej pory uwarzyłam. Ponmijając oczywiście Warkę # 1. Pszenica stoi w piwnicy ( 7 st.c ) granatów brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 No to już wiem kiedy to piwo skosztuję. Już się nie mogę doczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Janku biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie w warzeniu nie wiem czy się odwarzę je przywieźć na spotkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Nie przesadzaj z tą skromnością. Robiąc tyle dobrych różnych rzeczy to piwo też musi być dobre. Nie ma ideałów, każdy robi raz lepsze raz gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Warka # 11 Koźlak przelany na cichą zszedł na 3 blg Edytowane 3 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Warka # 13 Belgian Golden Ale przelana na cichą , blg zeszło na 1,8 z 19 i mam nadzieję, że nie było pomyłki w pomiarze. Pierwszy raz piwko było robione na drożdżach płynnych ( na gęstwie ) i jestem zaskoczona tak wysokim odfermentowniem. Piwo bedzie miało moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Warka # 13 Belgian Golden Ale przelana na cichą , blg zeszło na 1,8 z 19 i mam nadzieję, że nie było pomyłki w pomiarze. Czym mierzyłaś, że masz tak dokładny wynik (refraktometr?)? Pozorne przefermentowanie na poziomie 90% raczej się nie zdarza więc jednak stawiam na błąd pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Mam aerometr uniwersalny z BA, próbka była mierzona w temp. 20 st.c i poziom piwa zatrzymał się poniżej 2 blg ( oceniłam to na 1,8 blg). Próba druga wykazała ten sam poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ależ właśnie tak, bardzo dobrze, Duvel kończy poniżej 2 Blg: http://www.piwo.org/forum/t4392-Wszystko-o-Duvelu.html zwróć uwagę, że duża część zasypu to cukier, fermentowalny w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ależ właśnie tak, bardzo dobrze, Duvel kończy poniżej 2 Blg:http://www.piwo.org/forum/t4392-Wszystko-o-Duvelu.html zwróć uwagę, że duża część zasypu to cukier, fermentowalny w 100% Zwróciłem. Faktycznie oryginał jakoby do 93%ADF. Co prawda jest tam tej glukozy więcej (u Duduś(i) niecałe 12%) no ale i fermentacja płytsza ("tylko" 90%). Czyli doskonale trafiła z zacieraniem, bo pomijając cukier szacuję pozorne przefermentowanie na 87% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czym mierzyłaś, że masz tak dokładny wynik (refraktometr?)? Pozorne przefermentowanie na poziomie 90% raczej się nie zdarza więc jednak stawiam na błąd pomiaru. E tam, dramatyzujesz Przedwczoraj ściągałem moje Golden Strong na cichą, zeszło z 17,3 do 1 °Blg, co daje 94 % odfermentowania. Poprzednie zeszło z 16,4 do 1,4 °Blg, co daje 92 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czym mierzyłaś' date=' że masz tak dokładny wynik (refraktometr?)? Pozorne przefermentowanie na poziomie 90% raczej się nie zdarza więc jednak stawiam na błąd pomiaru.[/quote']E tam, dramatyzujesz Przedwczoraj ściągałem moje Golden Strong na cichą, zeszło z 17,3 do 1 °Blg, co daje 94 % odfermentowania. Poprzednie zeszło z 16,4 do 1,4 °Blg, co daje 92 %. Spoko, nie dramatyzuję. Kwestią jest ilość cukru w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czyli doskonale trafiła z zacieraniem, bo pomijając cukier szacuję pozorne przefermentowanie na 87% Zwróć uwagę, że z cukru jescze powstaje alkohol, który dodatkowo pozornie zaniża odfermentowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zwróć uwagę, że z cukru jescze powstaje alkohol, który dodatkowo pozornie zaniża odfermentowanie Zwróciłem, podniosłem FG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Właśnie powstaje Warka # 14 Belgian Specialty Ale pierwszy raz warzę piwko w domu , wieczorem ( można przy okazji napić się piwka ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Warka # 14 BELGIAN SPECIALTY ALE właśnie zadałam gęstwą po Warce # 13 BGA 3,5 kg pilzneński 1,2 kg monachijski 1,0 kg pszeniczny jasny 0,25 kg carared 0,35 kg cara crystal 0,10 caraaroma Zacieranie : 64 st.C przez 40' 72 st.C przez 40' Chmielenie ( zakończone o 2 w nocy ) 25 g marynka w 0' 30 g lubelski w 50' oraz w 50' min 20 g curacao 20 g zmiażdżonej kolendry 0,5 kg skarmelizowanego cukru Wyszło 21 l o 19,5 blg Edytowane 31 Grudnia 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się