epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Witam, Właśnie warzę piwo polska ipa 17 blg, mam też swoje szyszki chmielu lebelskiego zebrane miesiąc temu i wysuszone, czy warto je dodać do piwa, jeśli tak to kiedy i ile? Wg receptury daję granulat w pierwszej minucie 25gubelski, w 30 minucie 25g sybilla, w 50 minucie 25g marynka i trawa cytrynowa. Później bęfzie chmielenie na zimno 25g sybilla i lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 18 minut temu, epromsa napisał: Witam, Właśnie warzę piwo polska ipa 17 blg, mam też swoje szyszki chmielu lebelskiego zebrane miesiąc temu i wysuszone, czy warto je dodać do piwa, jeśli tak to kiedy i ile? Wg receptury daję granulat w pierwszej minucie 25gubelski, w 30 minucie 25g sybilla, w 50 minucie 25g marynka i trawa cytrynowa. Później bęfzie chmielenie na zimno 25g sybilla i lubelski. Zapomnij. Utlenienie+straty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Receptura z piwoszarni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 2 minuty temu, zasada napisał: Receptura z piwoszarni? Dokładnie 2 minuty temu, zasada napisał: Receptura z piwoszarni? To do czego takie szyszki wykorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 35 minut temu, epromsa napisał: Wg receptury daję granulat w pierwszej minucie 25gubelski, w 30 minucie 25g sybilla, w 50 minucie 25g marynka i trawa cytrynowa. Chyba źle zrozumiałeś instrukcję, Marynka powinna iść na 50 min, a nie w 50 minucie, tak samo z resztą chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 20 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Chyba źle zrozumiałeś instrukcję, Marynka powinna iść na 50 min, a nie w 50 minucie, tak samo z resztą chmielu. Napisane jest "w 50 minucie 25g chmielu marynka i trawa cytrynowa" 15 minut temu, epromsa napisał: Napisane jest "w 50 minucie 25g chmielu marynka i trawa cytrynowa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Nie pisz postu pod postem. Do uzupełnień korzystaj z racji edytuj. Instrukcja cokolwiek kulawa. Tzn. na goryczkę tj. 60 minut gotowania lepiej wrzucać chmiel goryczkowy taki jak Marynka, Magnum, Magnat czy Iunga. Na aromat natomiast 5 minut i mniej gotowania w tym na wyłączenie palnika lepiej korzystać z Lubelskiego czy Sybilli. Trawa cytrynowa imo z dojpy. Więc bym zamienił. Marynka tuż po zawrzeniu, sybilla na ostatnie 2-5 minut, lubelski na wyłączenie palnika. Jak chłodzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Chłodzę w wannie, wstawiam garnek do zimnej wody i co chwilę mieszam, spuszczam wodę i uzupełniam zimną. Nie mam jedzcze chłodnicy niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 To goryczkowy daj w 30 minucie a sybille i lubelski po wyłączeniu palnika. Brak chłodzenia zmusza do przekalkulowania czasów. Patrz w pliczki: jeden wzięty z HBT, drugi przepisany po polsku. To drugie pytanie równie wkurzające: robisz piwo ok 20 BLG, masz gęstwę do niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 3 minuty temu, zasada napisał: To goryczkowy daj w 30 minucie a sybille i lubelski po wyłączeniu palnika. Brak chłodzenia zmusza do przekalkulowania czasów. Patrz w pliczki: jeden wzięty z HBT, drugi przepisany po polsku. To drugie pytanie równie wkurzające: robisz piwo ok 20 BLG, masz gęstwę do niego? Dzięki za wdkazówki. Nie mam gęstwy, zapodam drożdże gozdawa pure ale yeast 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Ok. Źle doczytałem to zdjęcie i wyszło mi, że 20 a piszesz przecież, że 17. To i tak jest sporo i osobiście bym nie ryzykował ale jak masz 2 paczki to pewnie się uda. Właściwa ilość drożdży jest bardzo ważna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epromsa Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) 13 minut temu, zasada napisał: Ok. Źle doczytałem to zdjęcie i wyszło mi, że 20 a piszesz przecież, że 17. To i tak jest sporo i osobiście bym nie ryzykował ale jak masz 2 paczki to pewnie się uda. Właściwa ilość drożdży jest bardzo ważna. Mam tylko jedną paczkę tych drożdży, gdzieś pewnie znalazłbym us-05, czy można mieszać ze sobą różne drożdże? Sprawdziłem i mam us-05 ale jedna paczka z terminem ważności 05.2022 a druga 09.2022, czy one coś jeszcze zdatne? Edytowane 6 Listopada 2022 przez epromsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Czy można mieszać różne szczepy? Można ale winnym celu. Czy można użyć dwóch saszetek us05 o różnych datach? Ja bym się nie zastanawiam i dawał je (23 g drożdży zamiast 10 g to duża różnica na plus). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się