GregPasz Posted November 6, 2022 Share Posted November 6, 2022 W jakich proporcjach i kolejności używacie NaOH, Starsanu i kwasu cytrynowego oraz w jakiej kolejności ? Jestem na kupnie G30 i chciałbym dowiedzieć się czym umyć podstawowy sprzęt do produkcji piwa oraz Grainfathera G30 wraz z chłodnicą i pompką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted November 6, 2022 Share Posted November 6, 2022 wszystko jest na forum, nawet osobny watek o myciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 6, 2022 Share Posted November 6, 2022 Godzinę temu, GregPasz napisał: W jakich proporcjach i kolejności używacie NaOH, Starsanu i kwasu cytrynowego oraz w jakiej kolejności ? Jestem na kupnie G30 i chciałbym dowiedzieć się czym umyć podstawowy sprzęt do produkcji piwa oraz Grainfathera G30 wraz z chłodnicą i pompką. Tego wszystkiego chcesz używać w kotle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Kocioł to umyj płynem do mycia naczyń, podczas gotowania samo się zdezynfekuje. NaOH i kwasek to do fermentorow butelek i wężyków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Do mycia G70 używam Grainfather High Performance Cleaner 500g - https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/grainfather-high-performance-cleaner-500g Jak dotąd daje rade i nie myję go niczym innym. toudidel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Godzinę temu, grober75 napisał: Do mycia G70 używam Grainfather High Performance Cleaner 500g - https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/grainfather-high-performance-cleaner-500g Jak dotąd daje rade i nie myję go niczym innym. Co w nim jest takiego specjalnego że "Ważne jest, aby używać go do czyszczenia Grainfather, ponieważ inne środki czyszczące mogą z czasem uszkodzić sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 (edited) Skład siarczan sodu 60-90% Trójpolifosforan sodowy 10-30% Metakrzemian sodu 1-10% skład brewfathera. sam mieszasz ? albo tableta do zmywarki. Edited November 7, 2022 by Koora Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 14 godzin temu, anteks napisał: Co w nim jest takiego specjalnego że "Ważne jest, aby używać go do czyszczenia Grainfather, ponieważ inne środki czyszczące mogą z czasem uszkodzić sprzęt. W mojej wypowiedzi nie padło stwierdzenie "Ważne jest aby używać ........" Chyba kolega sobie dopowiedział. Ja podałem czego używam przy myciu mojego gara. Każdy może stosować inne dostępne środki na rynku. Ja nie jestem chemikiem i z braku takiej wiedzy zakupiłem środek dedykowany przez producenta. Jest OK więc na chwilę obecną nie stosuję zamienników. Ale nie wykluczam zmian. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 32 minuty temu, grober75 napisał: 14 godzin temu, anteks napisał: Co w nim jest takiego specjalnego że "Ważne jest, aby używać go do czyszczenia Grainfather, ponieważ inne środki czyszczące mogą z czasem uszkodzić sprzęt. W mojej wypowiedzi nie padło stwierdzenie "Ważne jest aby używać ........" Chyba kolega sobie dopowiedział. Ja podałem czego używam przy myciu mojego gara. Każdy może stosować inne dostępne środki na rynku. Ja nie jestem chemikiem i z braku takiej wiedzy zakupiłem środek dedykowany przez producenta. Jest OK więc na chwilę obecną nie stosuję zamienników. Ale nie wykluczam zmian. Tak jest napisane na stronie TB Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 3 minuty temu, anteks napisał: Tak jest napisane na stronie TB Nie przywiązywałbym uwagi do tego zapisu. To zwykły chwyt marketingowy. Ja gdybym był w chemii obeznany pewnie bym kupił coś innego znacznie tańszego i równie skutecznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 30 minut temu, grober75 napisał: Nie przywiązywałbym uwagi do tego zapisu. To zwykły chwyt marketingowy. Ja gdybym był w chemii obeznany pewnie bym kupił coś innego znacznie tańszego i równie skutecznego. Na forum jest jak zrobić coś takiego za kilka zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 3 godziny temu, anteks napisał: Na forum jest jak zrobić coś takiego za kilka zł Jeżeli to nie problem i wiesz w jakim wątku to czy możesz tutaj wkleić link do niego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 3 godziny temu, grober75 napisał: Jeżeli to nie problem i wiesz w jakim wątku to czy możesz tutaj wkleić link do niego ? na końcu strony i na następnej grober75 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts