Bartkii Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Ja niewiem kurde mam ten sam problem dzisiaj zadałem do stouta drożdże ok.5 - 6g po rehydratacji ok 11 godziny i do teraz nic no może jeden bulk po kołysaniu fest...tydzień temu robiłem tak samo do Irish red ale ten sam proces rehydratacji i po 6 godzinach już ostro ruszyło bez kołysania bez niczego...robiłem dziś mały eksperyment miałem ok 250ml brzeczki ze stouta z odzysku po dekantacji i jakoś udało mi się wyłapać dobre drożdże z IRY którą przelałem na cichą wczorej... to było takie ekperymentalne... efekty poniżej...pół godziny i piana wyłaziła z butli. Nie wiem czy tych suchych zamało dałem do tego stouta czy co...zadane w temp ok 17/18°C a na 1-wszym zdjęciu te suche (s-04) podczas procesu rehydratacji. Edytowane 24 Października 2010 przez Bartkii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) W moim stoucie drożdże zadane jednego dnia rano ruszyły późno w nocy. Myślę, że będzie ok. Edytowane 24 Października 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Na początku bulka mocno, potem słabiej. Ostatnie 20% cukru fermentuje 80% czasu Coder, jak w morde strzelił - przecież to zasada Pareto. No nie do wiary że nawet tutaj ma zastosowanie :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Coder, jak w morde strzelił - przecież to zasada Pareto. No nie do wiary że nawet tutaj ma zastosowanie :o Gdy studiowałem jeszcze to w książkach jako przykład zasady Pareto podawali że 80% sprzedawanych piw pochodzi z 20% browarów;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 A ja dalej walcze z tym moim Stoutem - tym razem po 2 tygodniach w butelce nie mam gazu - a dodałem tyle ile wskazał kalkurator na 16 litrów piwa i nawet sypneło mi się więcej cukru - celowałem w 2.7 nagazowanie a tutaj kicha zero gazu i piany - smak jakby stało pół dnia otwarte co robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 A ja dalej walcze z tym moim Stoutem - tym razem po 2 tygodniach w butelce nie mam gazu - a dodałem tyle ile wskazał kalkurator na 16 litrów piwa i nawet sypneło mi się więcej cukru - celowałem w 2.7 nagazowanie a tutaj kicha zero gazu i piany - smak jakby stało pół dnia otwarte co robić ? Czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 wojti niestety musisz czekać. Mój Milk stout rozlany chyba 9 września bardzo długo nie był nagazowany. właśnie otworzyłam buteleczkę i nareszcie jest gaz jeszcze mogłoby być ciut więcej ale już jest dobry ale ile czasu minęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Im bardziej osiadają drożdże (szybciej klaruje się piwo), tym wolniej się nagazowuje. Drożdże do angoli osiadają szybko, więc piwo będzie się długo nagazowywało. A 2.7 v/v to strasznie dużo jak na stouta, mi się zdaje... Może szczypać w język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Ja robiłem 2 warki pod rząd na tych samych drożdżach S-04 i mogłem porównać pale ale i stouta. Jasne po 2 tyg miało już bąbelki i nietrwałą piankę a stout po miesiącu nie był tak nagazowany jak pale ale (po 2 tygodniach nagazowanie było nikłe). Obie warki miały obliczoną ilość cukru na 2.5 v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 spoko - bo szykowałem się z kolejnym piwem na v3.0 ale jak to czytam to jednak chyba zmniejsze do 2,7 a bedzie to Brown Ale Mild i jak wam się wydaje 2.7 bedzie odpowiednie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się