Jatoja Tytoty Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Mam pytanie odnoście owoców. Do jakich stylów najlepiej je dodawać i w jakiej postaci?( kawałki, zmielone w całości z sokiem , sam sok czy lepiej kupić jakieś pure ze sklepu czy niekoniecznie?) Czy dodawać je bezpośrednio do fermentacji czy tylko do cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Pulpa jest sterylna, to jej plus. Ja dodaję po fazie wysokich krążków, kiedy jeszcze drożdże są aktywne, bo dostają nową porcję cukrów do przerobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Ja daję na cichą, po przelaniu. Cukry w owocach są bardzo dobrze fermentowalne i wystarczą drożdże zawieszone w piwie do ich przerobienia, a aromat może być zbyt łatwo wydmuchany przez zbyt intensywną fermentację. Co do formy - ja używałem pulpy i mrożonek, przy czym tych drugich do piwa z brettami, więc nie przejmowałem się tak bardzo tym, czy coś jeszcze na nich przeżyło. Używałem też suski sechlońskiej do porteru bałtyckiego. Co do stylów - gdzie Ci tylko pasuje, byle jakoś się wpisywało w profil piwa. Najprościej do wszelkich kwasów- Gose, pseudolambiki itp. Dobrze też grają w ciemnych, mocnych piwach. Z rzeczy, których sam chciałbym spróbować - słyszałem o saisonach z dodatkiem moszczu winogronowego, idea mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się