Skocz do zawartości

Owoce do piwa.


Jatoja Tytoty

Rekomendowane odpowiedzi

Ja daję na cichą, po przelaniu. Cukry w owocach są bardzo dobrze fermentowalne i wystarczą drożdże zawieszone w piwie do ich przerobienia, a aromat może być zbyt łatwo wydmuchany przez zbyt intensywną fermentację.

 

Co do formy - ja używałem pulpy i mrożonek, przy czym tych drugich do piwa z brettami, więc nie przejmowałem się tak bardzo tym, czy coś jeszcze na nich przeżyło. Używałem też suski sechlońskiej do porteru bałtyckiego.

 

Co do stylów - gdzie Ci tylko pasuje, byle jakoś się wpisywało w profil piwa. Najprościej do wszelkich kwasów- Gose, pseudolambiki itp. Dobrze też grają w ciemnych, mocnych piwach.

 

Z rzeczy, których sam chciałbym spróbować - słyszałem o saisonach z dodatkiem moszczu  winogronowego, idea mi się podoba. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.