Kluner Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Witam, 1. Zabutelkowałem American Witbiera z ekstraktów. (2 pszeniczne jasne). Podczas butelkowania miał smak książkowego Witbiera, mocno wybijała się Pomarańcza i inne owocowo, cytrusowe aromaty. Otworzyłem jedno piwo 3 dni po zabutelkaniu i gdybym nie wiedział to bym powiedział, że książkowa Ipa... Niesamowicie zmienił sie smak. "jedno" i "drugie" świetne, ale skąd taka zamiana smaku? Dałem 160g białego cukru na 20l. Drożdże Mangrove Jack's m21. 2. Skąd kolor ciemny w piwie? Liczyłem na jasny pszeniczny, a piwo jest jak poniżej. (zdjęcie innego mojego, ale wygląda identycznie poza pianą, nagazowaniem.) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 24 minuty temu, Kluner napisał: Witam, 1. Zabutelkowałem American Witbiera z ekstraktów. (2 pszeniczne jasne). Podczas butelkowania miał smak książkowego Witbiera, mocno wybijała się Pomarańcza i inne owocowo, cytrusowe aromaty. Otworzyłem jedno piwo 3 dni po zabutelkaniu i gdybym nie wiedział to bym powiedział, że książkowa Ipa... Niesamowicie zmienił sie smak. "jedno" i "drugie" świetne, ale skąd taka zamiana smaku? Dałem 160g białego cukru na 20l. Drożdże Mangrove Jack's m21. 2. Skąd kolor ciemny w piwie? Liczyłem na jasny pszeniczny, a piwo jest jak poniżej. (zdjęcie innego mojego, ale wygląda identycznie poza pianą, nagazowaniem.) Dzięki! Utlenienie + ekstrakty są o wiele ciemniejsze od długiego wygotowywania wody z brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Póki nie będziesz kegował lub rozlewał beztlenowo (a i wtedy nie zaszkodzi), warto dodawać niewielką ilość witaminy C w proszku. Mówimy o mikroskopijnych ilościach, typu 0,5g/10 l. Efekt przeciwutleniający moim zdaniem jest ogromny, zresztą nie bez przyczyny jest dodatkiem do tyłu rodzajów żywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Ad.1 Sprawdź za tydzień jak smakuje, a najlepiej 10 dni, zobaczysz że będzie różnica. Obecnie trwa fermentacja w butelce i to może znacznie zaburzać profil. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się