Kluner Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Witam, 1. Zabutelkowałem American Witbiera z ekstraktów. (2 pszeniczne jasne). Podczas butelkowania miał smak książkowego Witbiera, mocno wybijała się Pomarańcza i inne owocowo, cytrusowe aromaty. Otworzyłem jedno piwo 3 dni po zabutelkaniu i gdybym nie wiedział to bym powiedział, że książkowa Ipa... Niesamowicie zmienił sie smak. "jedno" i "drugie" świetne, ale skąd taka zamiana smaku? Dałem 160g białego cukru na 20l. Drożdże Mangrove Jack's m21. 2. Skąd kolor ciemny w piwie? Liczyłem na jasny pszeniczny, a piwo jest jak poniżej. (zdjęcie innego mojego, ale wygląda identycznie poza pianą, nagazowaniem.) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 24 minuty temu, Kluner napisał: Witam, 1. Zabutelkowałem American Witbiera z ekstraktów. (2 pszeniczne jasne). Podczas butelkowania miał smak książkowego Witbiera, mocno wybijała się Pomarańcza i inne owocowo, cytrusowe aromaty. Otworzyłem jedno piwo 3 dni po zabutelkaniu i gdybym nie wiedział to bym powiedział, że książkowa Ipa... Niesamowicie zmienił sie smak. "jedno" i "drugie" świetne, ale skąd taka zamiana smaku? Dałem 160g białego cukru na 20l. Drożdże Mangrove Jack's m21. 2. Skąd kolor ciemny w piwie? Liczyłem na jasny pszeniczny, a piwo jest jak poniżej. (zdjęcie innego mojego, ale wygląda identycznie poza pianą, nagazowaniem.) Dzięki! Utlenienie + ekstrakty są o wiele ciemniejsze od długiego wygotowywania wody z brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Póki nie będziesz kegował lub rozlewał beztlenowo (a i wtedy nie zaszkodzi), warto dodawać niewielką ilość witaminy C w proszku. Mówimy o mikroskopijnych ilościach, typu 0,5g/10 l. Efekt przeciwutleniający moim zdaniem jest ogromny, zresztą nie bez przyczyny jest dodatkiem do tyłu rodzajów żywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Ad.1 Sprawdź za tydzień jak smakuje, a najlepiej 10 dni, zobaczysz że będzie różnica. Obecnie trwa fermentacja w butelce i to może znacznie zaburzać profil. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi