Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Cześć. Mój wędzony koźlak z malinami i świerkiem fermentuje. Niestety w Polsce już nie istnieje pojęcie mroźnej zimy. Więc pozostaje wymrazanie w butelkach. Mam pytanie w kwestii sterylności. Jak już będę sączył piwo z butelek do naczynia. Jak wtedy dbać o sterylność? Wiadomo starsan etc. Jednak zlewanie potrwa np 1h. Przykrycie jakaś folia wystarczy? Może macie jakieś inne patenty? Pierwotnie miała być beczka z kranikiem i wystawienie na mróz… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Rozumiem że chodzi ci o usunięcie lodu z piwa. Ja wlewałem do 1.5l plastiku, potem do zamrażarki. I przelewałem do umytego szkła. Potem trochę płatków dębowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Nie, chodzi mi o zachowanie sterylności. Sam proces jest bezproblemowy. Obawiam się jedynie o sterylność przy zlewaniu "esencji" z butelek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 30 minut temu, Bolt napisał: Nie, chodzi mi o zachowanie sterylności. Sam proces jest bezproblemowy. Obawiam się jedynie o sterylność przy zlewaniu "esencji" z butelek" Dwa wiadra z kranikiem. Wtykasz wężyki na kraniki. Z wiadra spuszczasz grawitacyjnie do drugiego. W wiadrze tym u góry montujesz filtr hepa. W tym drugim na dole zakładasz rurkę bulgotkę. W teorii powinno działać i sterylność zachowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Taki był plan wstępny gdyby były u nas mrozy. Teraz pozostają te nieszczęsne butle. Dam 5l butle. Wytnę otwór w pokrywie wiadra i będę sączył. Wymrażałem kilka razy w przerobionym kegu. Wystarczyło wystawić na mróz i gotowe, niestety przeprowadziłem się z gór w miasto i nie wiem co to mróz ;/ Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 W takim razie pozostaje zaprzyjaźnienie się z sąsiadem posiadającym zamrażarkę skrzyniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 7 minut temu, monodem napisał: W takim razie pozostaje zaprzyjaźnienie się z sąsiadem posiadającym zamrażarkę skrzyniową. Owszem był taki plan ale to już nie takie popularne jak kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Tak na upartego to kranik i do 5cio litrowego baniaka zamontujesz. Otwór w zakrętce tylko trzeba dorobić. A poza tym to ta wymrażanka będzie miała pewnie minimum ze 20%-przy takiej zawartości alkoholu o infekcję już trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Oj nie, nie wiem ile masz doświadczenia z wymrażaniem, ale alko aż tak pięknie nie rośnie. Tutaj mam jakieś 23BLG wiec pewnie wyjdzie około 9,5%-10% bazy. Wymrożenie do 20% to raczej nie realne w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 1 minutę temu, Bolt napisał: Oj nie, nie wiem ile masz doświadczenia z wymrażaniem, ale alko aż tak pięknie nie rośnie. Tutaj mam jakieś 23BLG wiec pewnie wyjdzie około 9,5%-10% bazy. Wymrożenie do 20% to raczej nie realne w domu Właśnie chciałem napisać że przesadziłem z tymi 20%.Chociaż za 4-5 wymrożeniem może by było blisko;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Możliwe, nigdy aż tak nie wymrażałem, chociaż przypuszczam, że z 3 lata temu wymrażany Quadrupel(A właściwie Quintupel) który miał na starcie z 14% alko mógł mieć te 21-22% bo był dosyć mocny Po prostu w pewnym momencie wymrażania ta efektywność drastycznie spadam brakuje bardziej zaawansowanego systemu wczesnego wyłapywania kryształków lodu. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się