Pieron Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Dziś doczytałem że w czerwcu 2011 roku będą dwie katygorie konkursowe: 1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP ) 2. Piwo żytnie (15D. Roggenbier (German Rye Beer) ? wg. BJCP ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) W sumie porter to taki niekomercyjny i w browarze restauracyjnym to niszowy produkt, tym bardziej się chwali taką inicjatywę. Edytowane 11 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze Coś przegapiłam? Ogłoszono już kategorie konkursowe w Żywcu? Z Portera bardzo się cieszę, a do Roggena chyba podejścia nie zrobię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP ) No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć. Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP ) No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć. Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote'] Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) 1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP ) No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć. Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote'] Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował? W browarze Czenstochovia będzie sie filtrował tylko zwycięski Porter Byłem na odszpuntowaniu Monachijskiego i siedzieli z nami właściciele zażartowali sobie ze za rok może być nawet Weizenbock tylko filtrować Oni nie będą Edytowane 11 Października 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć. Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ... Fakt, niezwykle uważnie sobie wszystko obejrzałem Jakoś na razie konkursów swoimi porterami nie podbiłem. Ale żeby podbić frekwencję dziś zrobiłem starter WLP 820 Octoberfest Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać... a do Roggena chyba podejścia nie zrobię... ale o co chodzi? Dzisiaj będę warzył żytnie właśnie i mnie zaniepokoiliście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Chyba o dwie rzeczy (głównie): 1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj 2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Chyba o dwie rzeczy (głównie):1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj 2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO 3. i o konsystencję. Również dość specyficzną. Ja się jakoś nie mogę przekonać do tego stylu... Edytowane 13 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Piwa żytnie mają niską popularność wśród piwowarów domowych. Ciekawie będzie wzbogacić Wiki i naszą wiedzę o recepturę wybraną przez jury z mam nadzieję ponad 30 piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Wiosną jak się ociepli to zrobię roggena. Wezmę dzień urlopu na filtrację, ale zrobię - bo mi Żytnie z Konstancina bardzo posmakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj Bo są zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Co rozumiecie przez 'problemy z filtracją'? Po prostu dłużej trwa cała czynność (np. 3h zamiast 1h), czy w ogóle się wszystko zatyka momentalnie i nic nie leci? Słód żytni pod tym względem jest dużo gorszy od pszenicznego ? Pytam bo nic ze słodu żytniego jeszcze nie robiłem, a z filtracją pszenicy problemów raczej nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie . Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 No to ja właśnie zacząłem roggena warzyć.... jak filtracja będzie ok, to o 23 koniec, jak będzie jednak tak jak piszecie to... to o 1 w nocy... Dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Etam' date=' przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. [/quote']Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie . Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało. Taaaak? To jaaaak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Taaaak? To jaaaak? Darko'wi juz doradzałem. Poczytaj tu: http://www.piwo.org/forum/p62404-24-08-2010-18-55-18.html#p62404 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Dobrze mówi: podgrzać mocno (79*) i spuszczać szybko, żeby nie zdążyło wystygnąć i w 20 min będzie po filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Dobrze mówi: podgrzać mocno (79*) i spuszczać szybko, żeby nie zdążyło wystygnąć i w 20 min będzie po filtracji. I dobrze też rozcieńczyć zacier przed filtracją. Innymi słowy zrobić wszystko by lepkość fazy ciekłej była możliwie niska. Edytowane 13 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Cześć Coder standardowo zaciera w dużej ilości wody więc ma dobrze rozcieńczony zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Filtrowanie 70 minut i na początku był kisiel, później już znacznie lepiej... Całe szczęście nie były to 3 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się