Skocz do zawartości

II Częstochowski Konkurs Piw Domowych


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś doczytałem że w czerwcu 2011 roku będą dwie katygorie konkursowe:

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

2. Piwo żytnie (15D. Roggenbier (German Rye Beer) ? wg. BJCP ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

 

Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

Coś przegapiłam? Ogłoszono już kategorie konkursowe w Żywcu?

Z Portera bardzo się cieszę, a do Roggena chyba podejścia nie zrobię...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

W browarze Czenstochovia będzie sie filtrował tylko zwycięski Porter

Byłem na odszpuntowaniu Monachijskiego i siedzieli z nami właściciele zażartowali sobie ze za rok może być nawet Weizenbock tylko filtrować Oni nie będą

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...

Fakt, niezwykle uważnie sobie wszystko obejrzałem :smilies:

Jakoś na razie konkursów swoimi porterami nie podbiłem. Ale żeby podbić frekwencję dziś zrobiłem starter WLP 820 Octoberfest Lager :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba o dwie rzeczy (głównie):

1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj

2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO

3. i o konsystencję. Również dość specyficzną. Ja się jakoś nie mogę przekonać do tego stylu...

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co rozumiecie przez 'problemy z filtracją'? Po prostu dłużej trwa cała czynność (np. 3h zamiast 1h), czy w ogóle się wszystko zatyka momentalnie i nic nie leci? Słód żytni pod tym względem jest dużo gorszy od pszenicznego ? Pytam bo nic ze słodu żytniego jeszcze nie robiłem, a z filtracją pszenicy problemów raczej nie miałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Etam' date=' przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:[/quote']

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Taaaak? To jaaaak? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze mówi: podgrzać mocno (79*) i spuszczać szybko, żeby nie zdążyło wystygnąć i w 20 min będzie po filtracji.

I dobrze też rozcieńczyć zacier przed filtracją. Innymi słowy zrobić wszystko by lepkość fazy ciekłej była możliwie niska.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.