Skocz do zawartości

Ile glukozy do piwa typu weizen/hefeweizen?


merit

Rekomendowane odpowiedzi

Spełniam noworoczne postanowienie i już się fermentuje pierwsza warka: piwo pszeniczne w typie hefeweizen.

Przede mną problem refermentacji i nagazowania. Będę dodawał glukozę, ale nie wiem ile, żeby było dobre nasycenie CO2, a jednocześnie, żeby nie zrobić sobie składu pancerfaustów ?

Otóż, co źródło to inne dane. W kalkulatorze Brewness mamy: niemiecka pszenica - poziom nasycenia C02 od 3.3 do 4.5, co przy wyborze np. poziomu średniego, czyli 3,9 mamy dla 20 litrów prawie 263 gramy glukozy. Na Piwko.com.pl dla wszystkich pszenicznych mamy poziom nasycenia CO2 od 2,2 do 2,8, czyli dla średniej wartości 2,5 i 20 litrów dostajemy wynik 127 gramów glukozy. Te dwa kalkulatory nawet w jednym punkcie na siebie nie zachodzą.

Z kolei w recepturach weizenów na 20 litrów sugerowane ilości glukozy są zwykle od 150 do 180 gramów.

(wszystkie dane podaję dla temperatury 18°C)

Jak widać, dla średnich wartości skali mamy całkiem spory rozrzut:  od 127 do 263 gramy glukozy na 20 litrów (czyli: od 6,35g do 13,15g na 1 litr.
Nie wiem, komu tu wierzyć i z tym pytaniem do Was przychodzę.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, merit napisał:

Lubię średnie nasycenie, dlatego odnosiłem się do średnich. Twoja propozycja to jeszcze mniej, niż we wspomnianych tabelach i sugestiach. Jestem jeszcze bardziej w kropce ?

Ja srednio sugeruje się tabelami. Gazuje tak jak lubię. U mnie często 80g idzie na 20l. Ja lubię niskie nasyceniem tak robię. Średnie? Gazuj na 2,2-2,5 i ocenisz. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wizi napisał:

Zależy jakie nagazowanie lubisz i jak wytrzymałe masz butelki. Dla mnie 3.0 to już dużo, ale ja wolę średnio nagazowanie piwa. Jak lubisz wysoko to spróbuj 3.0. Będziesz mieć punkt odniesienia na przyszłość.

 

Butelki mam po Paulanerze. Mam nadzieję, że wystarczająco mocne ?

Na swoim blogu  https://www.blog.homebrewing.pl/hefe-weizen-receptura/  Dorota Chrapek proponuje 150 g glukozy na 20 l, co odpowiada nasyceniu ok. 2,8. I od tego chyba zacznę, a w późniejszych próbach będę najwyżej modyfikował.

Dzięki wizi, dzięki Bolt! Życzę Wam samych udanych eksperymentów w 2023!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.