Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Saison po fermentacji pachnie intensywnie sherry z wyczuwanym aromatem pestki czy gorzkiego migdału. W smaku gorzkie pestkowe. Drożdże Lallemand Bell Saison, temperatura fermentacji 17, pod koniec fermentacji 21 stopni Celsjusza. Czy gęstwę z tego piwa można użyć do kolejnego piwa? i drugie pytanie, czy ten związek jest trujący i czy z czasem zredukuje się w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Od razu po fermentacji? Benzaldehyd powstaje w wyniku utlenienia, jeśli jakoś bardzo mocno nie natleniłeś piwa to wątpliwe, żeby tak szybko się pojawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Było go czuć przy otwieraniu fermentora. Gdzieś wyczytałem, że można go rzadko uzyskać w saisonach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 5 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: czy ten związek jest trujący Każdy związek jest trujący w odpowiedniej dawce Aldehyd benzoesowy ma LD50 1300 mg/kg (jakieś dwa razy niższa niż chlorek sodu), a próg wyczuwalności 1 mg/l, raczej go w dawce toksycznej tam nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się