earl Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Witam , Zastanawiam się czy dobrze odczytuje wskazania termometru. Prostokąt 20 ma kolor słabo pomarańczowy , 19 słabo zielony , a 18 słabo niebieski. Który w końcu odczyt jest prawidłowy ? Edytowane 12 Października 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Żeby kolega o kolory co chwilę nie pytał to sprecyzujmy że zazwyczaj to ten kolor po środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 To zależy. Jeżeli masz większą różnicę temperatur pomiędzy piwem w fermentorze, a otoczeniem, właściwa wartość nigdy nie będzie po środku. Przykład? Załóżmy, że fermentor z piwem w temp. 10 °C przenosimy do pomieszczenia o temp. 20 °C. Pasek pokaże pewnie ze cztery lub coś koło tego wartości temperatur, od 10 °C do powiedzmy 14 °C. I w drugą stronę. Jeżeli trzymasz fermentor z wyraźnie fermentującym piwem w pomieszczeniu o temp. 18 °C, a pasek pokazuje wartości od 18 do 20°C, to najprawdopodobniej właściwą temperaturą fermentacji będzie 20°C. Niestety paski nie są specjalnie dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) To zależy. Jeżeli masz większą różnicę temperatur pomiędzy piwem w fermentorze, a otoczeniem, właściwa wartość nigdy nie będzie po środku. W istocie, pomiar bez ustabilizowanej temperatury między fermentatorem a otoczeniem zew. jest zupełnie bez sensu. Poza tym trwałość termometru /kilka fermentacji, a w zasadzie mycie fermentatora po nich powoduje rozklejanie warstw termometru/ pozostawia wiele do życzenia. Edytowane 12 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Bo to tylko taki gadżet by wydać kasę. Określa temperaturę na oko, może trochę z przymrużeniem oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Dzięki za odpowiedzi , Wy używacie termometrów z sondą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Ja na kazdy fermentor nakleiłem plaster folii babelkowej i wtykam za niego sondę termometru, wskazuje temperaturę +/- 1°C, podobnie jak ten naklejany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Ja wkładam fermentor do wysokiego gara i tak kontroluje temperature: z paska na fermentorze, wody w garku, jak za NISKA to koło kaloryfera w odpowiedniej odległości, za WYSOKA kostki lodu do wody i jakoś się kręci . A pasek wskazuje raczej dokładnie odchylenia +/- 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się