Skocz do zawartości

Browar PLX


plx

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #0001.

 

No i stało się. Piwo w butelkach. W związku z tym że zabrakło mi szkła, połowa w plastikowych butelkach. (tak, wiem, profanacja)

 

Oto przepis (muszę komuś za to plusik dać, wzięty z tego forum):

Moja nazwa: Jasne pełne płatki jęczmienne

Zasyp:

pilzneński 4kg,

Caramunich I 0,5kg

płatki jęczmienne błysk. 0,4kg

 

Zacieranie 52°C 10min,

63°C 30min,

72°C 30min,

78°C i filtracja (bardzo szybka)

 

Chmielenie 60min,

w 10min 45g goryczkowego,

w 40min 50g aromatycznego

wychodzi ok.24-25l 12,5°Blg ,

drożdże US-5

200g glukozy przy butelkowaniu

 

Moja inwencja twórcza to zmiana drożdży. Taki byłem i w napadzie szału dałem ciut mniej glukozy, bo 150g. Mam nadzieje że się nagazuje.

 

Naczytałem się w piaskownicy o słabo nagazowanym piwie... aha... myślałem że drożdże mi palce odgryzą jak trzymałem glukozę w łyżeczce. Czułem się jak ofiara. Będę miał nocne koszmary. :okey:

 

Za kilka tygodni dowiem się czy warto było kopie kruszyć, na razie smakuje dobrze i tak trzymać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No to będzie mocno nagazowane, 150g na 18l to całkiem w moim typie. :lol:

Cieszy mnie że mogę zrobić coś co komu pasuje. :okey:

Już jest lekko nagazowane. Bez szaleństw, ale jest.

 

Mam już materiały na drugie piwo. Niebawem start.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #0002

 

Full spontana.

 

Zasyp:

2,5 kg słód monachijski typ I Weyermann? (Niemcy)

2,5 kg słód pilzneński Weyermann? (Niemcy)

 

Zacieranie 52°C 10min,

63°C 30min,

72°C 30min,

78°C i filtracja (bardzo szybka)

 

Chmielenie 60min,

w 10min 45g goryczkowego,

w 40min 50g aromatycznego

wychodzi ok.24-25l 12,5°Blg ,

drożdże US-5

 

Trochę wieje wiki, ale cóż... prawdziwy wojownik nie przejmuje się tym. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numero 2 robi w fermentatorze wesoło BLUK.

Za to Warka numero 1 w butelkach ogłosiła strajk włoski i gazuje się jak by chciało a nie mogło (zapeszyłem chwaląc). Chyba za słabo zabełtałem piwem w fermentatorze. Ostatnia butelka napęczniała, bo zlała się z gęstwą, grozi eksplozją, a reszta cisza... nic, mam nadzieje, że drożdże wezmą się za robotę, nażrą glukozy, namnożą i narobią CO2.

 

Heh... pierwsze warki to pasmo zagadek i totalny brak cierpliwości. :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opiszę po kolei warkami.

 

Warka #0001 już w zdegustowana. Zostało jeszcze 95%. :)

Warka #0002 przelana na cichej w drugim fermentatorze.

 

Jedno jest pewne, muszę używać przepisów z mniejszą dawką chmielu. :)

 

Następna warka jak będzie taboret gazowy. Płyta indukcyjna zaczyna się buntować przy takim obciążeniu, Raz nawet się wyłączyła (a ja prawie dostałem zawału).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie goryczka nawet pasuje, ale mimo to ciut jej za dużo. Z tego co analizuje inne przepisy, chmielu jest od 2 do 5 razy więcej. :)

 

Smak już mi się zmienił. Pijąc koncerniaki (dla butelek) końcówka Heńka poszła do zlewu, a jakieś Tyskie z kija, myślałem że facet chce mnie otruć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W ten piękny wieczór warka #0002 wylądowała w butelkach. Tym razem dałem prawdziwe 200 gram glukozy, a nie niecałe 100. Rozrobiłem w wodzie i wlałem do warki, zamieszałem tak, że część gęstwy się uniosła. Mam nadzieje że teraz będzie się szybciej zagazowywać. ;)

Ostatnie trzy flaszki mają tyle gęstwy, że będzie gruby osad na dnie. ;)

23 litry 11 °Blg , przed rozlanie do flaszek 2,5°Blg .

 

Myśl przewodnia, precz z butelkami nagwintowanymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar PLX wzbogacił się o taboret gazowy na gaz ziemny i...

... i za jakiś czas będzie wymagana korekta spawarką żeby nie rozleciał się.

Grunt że niebawem jak podłączę, będę ważył dalej i więcej, i szybciej i...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #0003 Dry Stout. 18l, 12 °Blg .

Warzenie na taborecie gazowym jest tym, o czym marzyłem. Za to muszę wymyślić inny filtrator. Filtrowało się tylko ponad trzy godziny. Młóto zbiło się tak... hmmm prawie że prasowane młóto. ;)

Co lepsze, podniosłem rurkę 10 cm ponad lustro brzeczki (w fermentatorze tym na dole) i mi zassało. Zawiesiłem się! Brzeczka leciała do góry! Ale odkryłem dlaczego. Dzięki temu odkryciu nie kwitłem tam 5 godzin.

Edytowane przez plx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #0003 stout. Wyłapało infekcje na samym początku. Nauczka dla mnie, jeżeli brzeczka stoi przez 24 h. bez drożdży, na 200% będzie dzikusów,albo innej zarazy. W każdym razie ma już 5°Blg i leci teraz na cichej (bez przelewania). Wczoraj miało 6°Blg. Nie wiem... nie nażarte te drożdże.

Niech się warzy dalej. Po raz pierwszy raz w życiu będę pił kwaśnego stouta. Doznania bezcenne. :)

Jak poleży sobie w buteleczkach, będą z tego ludzie... znaczy piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po raz pierwszy raz w życiu będę pił kwaśnego stouta.

Kiedys mi sie zlaktobacillusowal Extra Stout.

 

Rzuciłem jeszcze dębu i wyszło jedno z moich lepszych piw :)

Gratuluje.

Łe tam. Jak bym wystawiał to piwo na konkurs to dźury (czyt, jury) przyczepiło się że wada. Mi dzikie dodają dodatkowego smaku. Może jestem zboczony. Nie zmienia faktu że w warce #0004 postaram się żeby ich nie było, tak jak w pierwszej. Chłodnico! Nadchodzę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się zacięło na 5 °Blg. Niedobry stout. Niedobry.

Wydaje mi się że ma 4 °Blg . Czystą wodę wskazuje -1°Blg.

Hmm... skoro w czystej wodzie wskazuje -1°Blg (a powinien 0), tzn że wskazuje mniej niż w rzeczywistości. Czyli do wyniku pomiaru powinieneś dodać 1°Blg a nie odjąć. Upss...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się zacięło na 5 °Blg. Niedobry stout. Niedobry.

Wydaje mi się że ma 4 °Blg . Czystą wodę wskazuje -1°Blg.

Hmm... skoro w czystej wodzie wskazuje -1°Blg (a powinien 0)' date=' tzn że wskazuje mniej niż w rzeczywistości. Czyli do wyniku pomiaru powinieneś dodać 1°Blg a nie odjąć. Upss...[/quote']

Czyli ma 6°Blg :)

Niech na cichej bez filtracji postoi. Nie przelewam na cichą. Nie chce mi się (czytaj poza tym i tak dzicz wlazła, więc wystarczy jak na jedno piwo). :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.