earl Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Dzisiaj powstaje kolejna warka - Monachijskie Ciemne : Słód pilzneński 1,3 kg Słód monachijski 2,6 kg Słód karmelowy jasny 0,25 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Chmiel Marynka 20 g 60 minut Chmiel Lubelski 10 g 10 minut Mech irlandzki 10 minut Zacieranie : 12,5 litrów wody 63-31 °C 25 minut 73-71°C 35 minut 25.02.2011 - Odfermentowało trochę poniżej 5°Blg , tak jak FFT. Przeniesiony na kilka dni w cieplejsze miejsce. Edytowane 26 Lutego 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Po studzeniu dodana gęstwa z poprzedniej warki - W34/70 . Do fermentacji trafiło 22 litry 12,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) Marcowe zabutelkowane na 20 litrów - 150g glukozy i 2 gramami suchych s-33. Edytowane 23 Lutego 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Właśnie filtruje się kolejna warka Pils Niemiecki, raczej w dolnej granicy planowane IBU- 26. Zasyp: Pilzeński - 4,5 kg Karmelowy jasny - 0,2kg Melanoidynowy - 0,15kg Zacieranie : 62°C 40 minut 72°C 20 minut Wygrzew i filtracja na raty. Chmielenie : Perle 23g [9,00%] (60 min) Select Spalt 20g [4,80%] (20 min) Select Spalt 15g [4,80%] (5 min) Drożdże : W34/70 8.03.2011- 5 °Blg 15.03.2011 -2,5 °Blg - przelane na cichą Edytowane 15 Marca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Wyszło 23 litry trochę ponad 13°Blg , trochę za dużo odparowało. Planuję rozcieńczyć przy rozlewie do 25 litrów , bo na taką objętość liczyłem chmielenie. Chmiel Spalt był w szyszce , przez co tragicznie się dekantowało piwo, ogólnie chyba więcej nie kupię szyszki , dopóki nie zamontuję kranu w garnku emaliowanym ... Edytowane 26 Marca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Monachijskie ciemne zabutelkowane z 150 g cukru na 21.5 l. Temperatura podczas rozlewu 18 stopni, mierzone w 2,6 vol CO2. Dodane około 2 g suchych W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Powstała kolejna warka , a w zasadzie dwie . Jedna to koźlak , a druga miodowe? Zasyp 5,50 kg pilzeński 0,50 kg karmelowy jasny 0,35 kg Melanoidynowy 0,25 kg Aroma 0,09 kg Chocolate Chmielenie 30,00 gm Pearle - 60 minut 10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 10 minut Zacieranie Słody wsypane do 18 litrów wody , temperatura ustabilisowała się na 50 °C 63 °C - 35 minut 73 °C - 35 minut Wygrzew, filtracja i wysładzanie na raty Słód chocolate dodany po NPJ Wyszło 21 litrów 17 Blg , zadane gęstwą W 34/70 z poprzedniej warki Z wysłodzin zostało 12 litrów 6 Blg: Chmielenie : 10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 30 minut 10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 10 minut ostatnie 5 minut - dodane 0,5 kg miodu gryczanego. Drożdże US-05. Po ostudzeniu 10.5 °Blg FFT koźlaka - 4 °Blg 28.03.2011- 4,5 °Blg , lekka piana na powierzchni , przeniesione w cieplejsze miejsce 2.04.2011 - 4,5 °Blg , przelane na cichą Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Pils niemiecki idzie do butelek. 160 g cukru 24 litry. Dodana herbatka chmielowa z 8 gramów Spalta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) W końcu udało mi się znaleźć czas na kolejną warke. Dzisiaj wcześniej omawiany American stout . Słody: 3,7kg - pils 250g - chocolate 250g - jęczmień palony 300g - karmelowy 300g - pszeniczny 300 g -aroma Chmiel: Northern Brewer 30g - 60 minut Amarillo 20g - 20 minut Amarillo 20 g - 20 minut Drożdże : US-05 Zacieranie : 14 litrów wody, 66/67 °C przez 60 minut , słody palone wsypane po negatywnej próbie jodowej ( 40 minuta). Po godzinie całość podgrzana do 76 °C i przelana do filtracji. Ekstrakt końcowy 13,2°Blg, planowane IBU 41 . Powinno wyjść około 23 litrów. edit: wyszly 22l 28.05.2011 - 3.8 Blg Odfermentowało do 3 BLG , zabutelkowane z 135 g cukru. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 17 - pechowy Bitter Zasyp miał być taki : 3,5 kg - pilzeński 0,25kg - biscuit 0,25kg karmelowy jasny Fuggle 30 g - 60 minut Fuggle 10 g - 30 minut Fuggle 10 g - 0 minut Drożdże - pół saszetki S-04 Ale niestety , w połowie zacierania zorientowałem się , że zwariowała mi waga , i pokazuje liczby z kosmosu ... i żeby było weselej na całej ulicy odłączyli wodę z powodu awarii ... Z tego co było uzyskałem 10 litrów 10°Blg , odważyłem jeszcze 1,2 kg pilzeńskiego , i po 100 g biscuita i karmelowego , i w resztkach wody zatarłem drugi raz. W efekcie dostalem okolo 18 litrów 10 °Blg . Drożdże w 2 dni po zadaniu odfermentowały do 3.5 °Blg , a 6.09.2011 piwo przelane na cichą przy trochę ponad 2°Blg Edytowane 6 Września 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Dzisiaj powstaje Stout owsiany : 3,50 kg Pilzeński 0,60 kg Płatki owsiane 0,20 kg Aroma 0,20 kg Karmelowy jasny 0,15 kg Jęczmień palony 0,15 kg Chocolate Chmielenie 30,00 g Fuggles 60 min 10,00 g Challenger 60 min 20,00 g Fuggles 15 min Zacieranie : 60 minut 68/67°C Drożdże : S-04 Po schłodzeniu dostałem 23,5 l , 13°Blg Edytowane 9 Września 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Jakaś narwana paczka S-04 mi się trafiła. Bitter po 2 dobach od zadania miał kilka bąbelków na powierzchni , myślałem że drożdże jeszcze nie ruszyły. Pobrałem próbkę , okazało się , że miał 3.5 °Blg , a w Stoucie niecałą dobę po zadaniu już piana zaczyna opadać. A jeszcze paczka była dzielona na pół ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Jakaś narwana paczka S-04 mi się trafiła. Bitter po 2 dobach od zadania miał kilka bąbelków na powierzchni , myślałem że drożdże jeszcze nie ruszyły. Pobrałem próbkę , okazało się , że miał 3.5 °Blg , a w Stoucie niecałą dobę po zadaniu już piana zaczyna opadać. A jeszcze paczka była dzielona na pół ! Ekstremalnie żarłoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Warka 19 Hefe-Weizen Zasyp : 1,8 kg - słód pszeniczny 1,8 kg - słód pilzeński 0,2 kg - słód karmelowy Zacieranie : 45 °C - 15 minut 55 °C - 15 minut 62 °C - 30 minut 72 °C - 30 minut Chmielenie : 20g Hallertauer Hersbrucker - 60 minut 15g Hallertauer Hersbrucker - 30 minut Drożdże : Gestwa Wyeast 3068 Wyszło 22 litry 11°Blg Edytowane 12 Września 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 W międzyczasie zabutelkowany Bitter z 50 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Stout owsiany zabutelkowany z 120 gramami cukru celowane w 2,3 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Dzisiaj do butelek poszło pszeniczne, z dodatkiem 190 g cukru. Niestety piwo miało białą błonkę na powierzchni, w smaku nie było tragedii ale pewnie poszło by w kanał , gdybym zorientował się wcześniej. Miałem już wszystko przygotowane do butelkowania , tylko przelać wiec stwierdziłem że co mi tam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 ja w swojej pszenicy co prawda nie mialem blonki ale jak sie okazuje infekcja sie przypaletala, mlekowce, piwo jest kwasniejsze niz byc powinno, ale bez tragedii, wypije wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) ...Niestety piwo miało białą błonkę na powierzchni... qurcze przykro mi earl, prawdopodobnie zebrana gestwa... coś załapała a moje żytnie pójdzie w kanał na pewno a tak przy nim się namęczyłem myślałem że chociaż efekt gotowego piwka to zrekompensuje.. a tu kiszka na całego :) -- edit, to 2gia infekcja jaką złapały moje warki pierwsza to wit... tlenowiec zakapslowałem bodajże 3 piwa.. i o dziwo dość spora błonka zniknęła w butelce... jedno wypiłem.. kwacha nie czułem, ale to i tak nie podchodzący mi rodzaj piwa Edytowane 27 Września 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Nic się nie stało, nie wiadomo skąd ta infekcja , może to ja coś popsułem po drodze a wogole jeszcze nie ma co przekreslac tego piwa, może będzie do wypicia, czas pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Cześć Kuba, jak to już ktoś mądry na forum napisał: "wylać zawsze zdążysz" , a może jak postoi to nabierze ogłady i da się wypić. Podobno po 2-3 gusta i smaki się zacierają . Pozdrawiam Edytowane 27 Września 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) Warka 20 - Pale Ale 12,5 °Blg 4 kg - słód pilzeński 0,2 kg - karmelowy jasny Chmiel: 25 g marynka - 60 minu 20 g lubelski - 20 minut 20 g lubelski- 5 minut Zacieranie : 40 minut - 62 °C 20 minut - 72 °C drożdże : Danstar Nottingham 19.10.2011 - trochę ponad 2 °Blg Edytowane 19 Października 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Pale Ale zabutelkowane 120 g cukru na 19.5 l. Planowane wysycenie 2.4 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Pale Ale zabutelkowane 120 g cukru na 19.5 l. Planowane wysycenie 2.4 vol. no to koniecznie musimy podmiankę strzelić moje PALE ALE już pijalne....mniammniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) Warka 21- Pale Ale #2 4,2 kg - słód pilzeński 0,1 kg - karmelowy jasny 0,1 kg - melanoidynowy Chmiel: 30 g marynka - 60 minut 20 g saaz- 20 minut 20 g saaz- 5 minut 10 g saaz do chmielenia na zimno Zacieranie : 35 minut - 62 °C 25 minut - 72 °C drożdże : Danstar Nottingham 2 tygodnie tygodnie burzliwa - 2,5 °Blg tydzień cicha 130 g cukru - 2,5 vol Edytowane 2 Grudnia 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się