Skocz do zawartości

Moje warzenie - earl


earl

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj powstaje kolejna warka - Monachijskie Ciemne :

 

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 2,6 kg

Słód karmelowy jasny 0,25 kg

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

Chmiel Marynka 20 g 60 minut

Chmiel Lubelski 10 g 10 minut

Mech irlandzki 10 minut

 

 

Zacieranie :

 

12,5 litrów wody

63-31 °C 25 minut

73-71°C 35 minut

 

25.02.2011 - Odfermentowało trochę poniżej 5°Blg , tak jak FFT. Przeniesiony na kilka dni w cieplejsze miejsce.

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Właśnie filtruje się kolejna warka Pils Niemiecki, raczej w dolnej granicy planowane IBU- 26.

 

 

Zasyp:

Pilzeński - 4,5 kg

Karmelowy jasny - 0,2kg

Melanoidynowy - 0,15kg

 

Zacieranie :

 

62°C 40 minut

72°C 20 minut

Wygrzew i filtracja na raty.

 

 

Chmielenie :

Perle 23g [9,00%] (60 min)

Select Spalt 20g [4,80%] (20 min)

Select Spalt 15g [4,80%] (5 min)

 

Drożdże :

W34/70

 

 

8.03.2011- 5 °Blg

15.03.2011 -2,5 °Blg - przelane na cichą

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 23 litry trochę ponad 13°Blg , trochę za dużo odparowało. Planuję rozcieńczyć przy rozlewie do 25 litrów , bo na taką objętość liczyłem chmielenie. Chmiel Spalt był w szyszce , przez co tragicznie się dekantowało piwo, ogólnie chyba więcej nie kupię szyszki , dopóki nie zamontuję kranu w garnku emaliowanym ... :ble:

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Powstała kolejna warka , a w zasadzie dwie . Jedna to koźlak , a druga miodowe?

 

Zasyp

 

5,50 kg pilzeński

0,50 kg karmelowy jasny

0,35 kg Melanoidynowy

0,25 kg Aroma

0,09 kg Chocolate

 

Chmielenie

 

30,00 gm Pearle - 60 minut

10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 10 minut

 

 

Zacieranie

 

Słody wsypane do 18 litrów wody , temperatura ustabilisowała się na 50 °C

 

63 °C - 35 minut

73 °C - 35 minut

Wygrzew, filtracja i wysładzanie na raty

 

Słód chocolate dodany po NPJ

 

Wyszło 21 litrów 17 Blg , zadane gęstwą W 34/70 z poprzedniej warki

 

 

 

Z wysłodzin zostało 12 litrów 6 Blg:

 

Chmielenie :

 

10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 30 minut

10,00 gm Hallertauer Hersbrucker - 10 minut

 

ostatnie 5 minut - dodane 0,5 kg miodu gryczanego. Drożdże US-05. Po ostudzeniu 10.5 °Blg

 

 

 

 

 

FFT koźlaka - 4 °Blg

28.03.2011- 4,5 °Blg , lekka piana na powierzchni , przeniesione w cieplejsze miejsce

2.04.2011 - 4,5 °Blg , przelane na cichą

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

W końcu udało mi się znaleźć czas na kolejną warke. Dzisiaj wcześniej omawiany American stout .

 

Słody:

 

3,7kg - pils

250g - chocolate

250g - jęczmień palony

300g - karmelowy

300g - pszeniczny

300 g -aroma

 

Chmiel:

 

Northern Brewer 30g - 60 minut

Amarillo 20g - 20 minut

Amarillo 20 g - 20 minut

 

Drożdże :

 

US-05

 

Zacieranie :

 

14 litrów wody, 66/67 °C przez 60 minut , słody palone wsypane po negatywnej próbie jodowej ( 40 minuta). Po godzinie całość podgrzana do 76 °C i przelana do filtracji. Ekstrakt końcowy 13,2°Blg, planowane IBU 41 . Powinno wyjść około 23 litrów.

 

 

edit:

wyszly 22l :smilies:

 

28.05.2011 - 3.8 Blg

 

Odfermentowało do 3 BLG , zabutelkowane z 135 g cukru.

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 17 - pechowy Bitter

 

Zasyp miał być taki :

 

3,5 kg - pilzeński

0,25kg - biscuit

0,25kg karmelowy jasny

 

Fuggle 30 g - 60 minut

Fuggle 10 g - 30 minut

Fuggle 10 g - 0 minut

 

Drożdże - pół saszetki S-04

 

 

Ale niestety , w połowie zacierania zorientowałem się , że zwariowała mi waga , i pokazuje liczby z kosmosu ... i żeby było weselej na całej ulicy odłączyli wodę z powodu awarii ... Z tego co było uzyskałem 10 litrów 10°Blg , odważyłem jeszcze 1,2 kg pilzeńskiego , i po 100 g biscuita i karmelowego , i w resztkach wody zatarłem drugi raz. W efekcie dostalem okolo 18 litrów 10 °Blg .

 

 

Drożdże w 2 dni po zadaniu odfermentowały do 3.5 °Blg , a 6.09.2011 piwo przelane na cichą przy trochę ponad 2°Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj powstaje Stout owsiany :

 

3,50 kg Pilzeński

0,60 kg Płatki owsiane

0,20 kg Aroma

0,20 kg Karmelowy jasny

0,15 kg Jęczmień palony

0,15 kg Chocolate

 

Chmielenie

 

30,00 g Fuggles 60 min

10,00 g Challenger 60 min

20,00 g Fuggles 15 min

 

Zacieranie :

 

60 minut 68/67°C

 

Drożdże :

 

S-04

 

Po schłodzeniu dostałem 23,5 l , 13°Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakaś narwana paczka S-04 mi się trafiła. Bitter po 2 dobach od zadania miał kilka bąbelków na powierzchni , myślałem że drożdże jeszcze nie ruszyły. Pobrałem próbkę , okazało się , że miał 3.5 °Blg , a w Stoucie niecałą dobę po zadaniu już piana zaczyna opadać. A jeszcze paczka była dzielona na pół ! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakaś narwana paczka S-04 mi się trafiła. Bitter po 2 dobach od zadania miał kilka bąbelków na powierzchni , myślałem że drożdże jeszcze nie ruszyły. Pobrałem próbkę , okazało się , że miał 3.5 °Blg , a w Stoucie niecałą dobę po zadaniu już piana zaczyna opadać. A jeszcze paczka była dzielona na pół ! :D

Ekstremalnie żarłoczne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 Hefe-Weizen

 

Zasyp :

1,8 kg - słód pszeniczny

1,8 kg - słód pilzeński

0,2 kg - słód karmelowy

 

Zacieranie :

45 °C - 15 minut

55 °C - 15 minut

62 °C - 30 minut

72 °C - 30 minut

 

Chmielenie :

20g Hallertauer Hersbrucker - 60 minut

15g Hallertauer Hersbrucker - 30 minut

 

Drożdże :

 

Gestwa Wyeast 3068

 

Wyszło 22 litry 11°Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj do butelek poszło pszeniczne, z dodatkiem 190 g cukru. Niestety piwo miało białą błonkę na powierzchni, w smaku nie było tragedii ale pewnie poszło by w kanał , gdybym zorientował się wcześniej. Miałem już wszystko przygotowane do butelkowania , tylko przelać wiec stwierdziłem że co mi tam ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Niestety piwo miało białą błonkę na powierzchni...

qurcze

przykro mi earl, prawdopodobnie zebrana gestwa... coś załapała :)

a moje żytnie pójdzie w kanał na pewno :) a tak przy nim się namęczyłem ;) myślałem że chociaż efekt gotowego piwka to zrekompensuje.. a tu kiszka na całego :) :)

 

--

edit,

to 2gia infekcja jaką złapały moje warki

pierwsza to wit... tlenowiec

zakapslowałem bodajże 3 piwa.. i o dziwo dość spora błonka zniknęła w butelce... jedno wypiłem.. kwacha nie czułem, ale to i tak nie podchodzący mi rodzaj piwa :/

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Kuba, jak to już ktoś mądry na forum napisał: "wylać zawsze zdążysz" :) , a może jak postoi to nabierze ogłady i da się wypić. Podobno po 2-3 :) gusta i smaki się zacierają ;) .

Pozdrawiam

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 20 - Pale Ale 12,5 °Blg

 

4 kg - słód pilzeński

0,2 kg - karmelowy jasny

 

Chmiel:

25 g marynka - 60 minu

20 g lubelski - 20 minut

20 g lubelski- 5 minut

 

 

Zacieranie :

 

40 minut - 62 °C

20 minut - 72 °C

 

drożdże :

Danstar Nottingham

 

19.10.2011 - trochę ponad 2 °Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 21- Pale Ale #2

 

4,2 kg - słód pilzeński

0,1 kg - karmelowy jasny

0,1 kg - melanoidynowy

 

Chmiel:

30 g marynka - 60 minut

20 g saaz- 20 minut

20 g saaz- 5 minut

10 g saaz do chmielenia na zimno

 

Zacieranie :

 

35 minut - 62 °C

25 minut - 72 °C

 

drożdże :

Danstar Nottingham

 

2 tygodnie tygodnie burzliwa - 2,5 °Blg

tydzień cicha

130 g cukru - 2,5 vol

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.