DeeCann Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Przeczytałem wątek http://www.piwo.org/forum/t3944-Refermentacja-Pszeniczniaka.html bo akurat w temacie ( dzisiaj/jutro zlewam pszenice do butelek). No i właśnie ciekawa dyskusja bo też mam problem z ilością glukozy do dodania. Ilość warki: 22L Temp: 22C Gęstość na początku: 11BLG (jakoś mała tym razem wyszła) Gęstość po 5 dniach fermentacji: 2,5BLG Wedle kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12938786#tag wychodzi mi około 240g cukru (w moim przypadku glukozy) na całą warkę przy CO2 = 3.6 czyli najniższa granica dla pszeniczniaków. Wedle producenta/dostawcy (pszenica z ekstraktu słodowego) na 22L powinno się dodać 140g cukru. Jakby na to nie patrzeć różnica to prawie 50%. No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały. Której wersji się lepiej trzymać ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ja daję przy tej górnej granicy, powyżej 200 gram. Ale musisz być pewien, że warka dofermentowała do końca, inaczej jest spore ryzyko wybuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Ja dałem 220g na 23l. Na 2 butelki otwarte, z jednej lekko zaczęło uciekać, a drugie spokojnie nalałem. Edytowane 15 Października 2010 przez moler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Przeczytałem wątek http://www.piwo.org/forum/t3944-Refermentacja-Pszeniczniaka.html bo akurat w temacie ( dzisiaj/jutro zlewam pszenice do butelek). No i właśnie ciekawa dyskusja bo też mam problem z ilością glukozy do dodania.Ilość warki: 22L Temp: 22C Gęstość na początku: 11BLG (jakoś mała tym razem wyszła) Gęstość po 5 dniach fermentacji: 2,5BLG Wedle kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12938786#tag wychodzi mi około 240g cukru (w moim przypadku glukozy) na całą warkę przy CO2 = 3.6 czyli najniższa granica dla pszeniczniaków. Wedle producenta/dostawcy (pszenica z ekstraktu słodowego) na 22L powinno się dodać 140g cukru. Jakby na to nie patrzeć różnica to prawie 50%. No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały. Której wersji się lepiej trzymać ? pozdrawiam hbd.org jest chyba jedynym miejscem w którym za dolną granicę nagazowania dla pszenicy podaje się wartość 3,6. BeerSmith podaje zakres 2,5-2,9. 2,5 wydaje mi się jednak za mało i raczej polecałbym celować w górna granicę. Edytowane 15 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 ja zwykle na taką warkę daje 180-190 g cukru i jest mocno nagazowana, nie rozrywa butelek i da się w miarę łatwo na 2 razy do szklanki zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To prawda, jak zawsze propaguję ten kalkulator, to z tym weizenem przegięli. 200g glukozy powinno być bezpieczne. Cukru już mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ok ... dzięki za odpowiedzi. Jak to mówią "lepiej kijek pocieńkować niż go potem pogrubasić". I zgodnie z tym staropolskim porzekadłem zapodam mniej gramów .. lepiej mieć mniej nagazowane piwo, wypić i się uczyć na błędach niż od razu zaczynać od eksplozji pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały.Której wersji się lepiej trzymać ? Jak nie wiesz której się trzymać to spróbuj czegoś po środku czyli daj około 200g glukozy, ja tyle daję na podobną ilość i jest oki. Pomyśl też w jakiej temperaturze będziesz przechowywał piwo, im niższa tym daj więcej. Pszenicę wypija się raczej szybko czyli do lata nie dotrwa raczej. Ja bym dał około 200g glukozy - nagazowanie nie będzie małe a granaty się nie porobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Gdy na 19l przy rozlewie dałem ok 260-280g (sypane na oko; nie mam wagi) do pszenicznego to muszę nad zlewem nalewać i do większego kufla. Czasem nalewanie trwa nawet 2-3 minuty bo sama piana schodzi z butelki... Tak więc to jest zdecydowanie za dużo Butelki brązowe i zielone bez problemu się trzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Gdy na 19l przy rozlewie dałem ok 260-280g (sypane na oko; nie mam wagi) do pszenicznego to muszę nad zlewem nalewać i do większego kufla. Czasem nalewanie trwa nawet 2-3 minuty bo sama piana schodzi z butelki... Tak więc to jest zdecydowanie za dużo Butelki brązowe i zielone bez problemu się trzymają. Uf... myślałem że robię coś nie tak. Po nasypaniu glukozy musiałem bić rekord w kapslowaniu, po minucie piana by wylewała się. Pierwszą flaszkę napełniłem wpierw glukozą, piany było... cała szyjka. Czy to przypadkiem nie wytrąca się CO2 z młodego piwa jak napotka kryształki glukozy, a nie gwałtowna reakcja głodnych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Taka jest przyczyna. Dlatego lepiej jest surowiec dodawać w postaci syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się