Piotr Ba Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Chodzi o ostatnie użycie S23 do lagera - wiedeńskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Akurat lager wiedeński jest piwem o balansie raczej słodowym, które bardzo mocno swój profil opiera o słód wiedeński. Możesz użyć pale ale, ale to nie będzie to samo. Pale ale jest moim zdaniem mniej wyrazisty, bardziej może herbatnikowy. Wiedeński (jeden z moich ulubionych słodów) jest bardziej jak opiekane pieczywo, tostowy - ale nie jak skórka chleba przy słodzie monachijskim, smak nie ma aż takiej głebi, wydaje mi się też "słodszy". Moim zdaniem nieużycie słodu wiedeńskiego w lagerze wiedeńskim sprawia, że to nie lager wiedeński, tylko po prostu bursztynowy lager, co nie znaczy, że nie może to być bardzo dobre piwo. Jakbym koniecznie chciał zasymulować słód wiedeński, to bym użył raczej pilzneńskiego koło 90% i po może 5% monachijskiego i jakiegoś cookie lub biscuit. Mimo to, nie będzie to to samo. Edytowane 20 Marca 2023 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Dziękuję za wyczerpujący wykład. Akurat tych cookie nie mam. Mam trochę karmelowego 60tke i tyle. Odpuszcze sobie ta warke s23 idzie do toalety zatem Edytowane 20 Marca 2023 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 @Piotr Ba ale nie szkoda drożdży? zrób sobie zwykłe, bezstylowe piwo do wypicia i będzie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Nie juz zrobily chyba 6 warek czeka w kolejce już inny szczep. Spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi