Kacper123 Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Witam, dwa tygodnie temu próbowałem zrobić piwo z ekstraktu (wcześniej kilka brewkitów). Wybrałem zestaw do Witbiera z twojbrowar.pl + drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21. Po przelaniu do fermentora BLG wynosiło 10 stopni. Fermentacja ruszyła po kilku godzinach i była bardzo intensywna (w porównaniu do moich wcześniejszych). Pojawiła się piana, woda w rurce cały czas bulgotała. Po ok. 24h od zadania drożdży bulgotanie ustało, a piana opadła (wiadro trzymałem w ok 22C). Czekałem jednak cierpliwie i po 7 dniach zmierzyłem cukier - wynosiło 5 BLG. Poczekałem następne 4 dni, zmierzyłem cukier i podobnie. Po tym jednak rurka zaczęła znowu bulgotać. Łącznie po 13 dniach fermentacji uchyliłem wiadro i zauważyłem, że na powierzchni pojawiła się delikatna piana. Zdjęcie poniżej. Dzisiaj (15 dni fermentacji) poziom cukru wynosi 3,5 BLG. Proszę o pomoc. Jestem początkujący i nie wiem czy to normalny przebieg, czy może piwo popsuło się już na początku i niepotrzebnie je trzymam tyle czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Otwierając wiadro ryzykujesz zakażeniem, mierząc cukier ryzykujesz zakażenie. Piwo potrzebuje czasu i cierpliwości. Zawsze mogłeś nacisnąć na dekiel wiadra żeby powąchać jak pachnie z rurki. Ja bym poczekał jeszcze conajmniej tydzień i dopiero zmierzył blg Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Te drożdże tak mają. Robiłem dwa piwa, wyszły świetne i w obu wersjach miałem tą sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Przy 22C nie dziwne że ci zjadły wszystko w krótkim czasie.Przefermentuj w 18C w środku a zobaczysz jak dobre piwo może być.Zostaw na tydzień i butelkuj.Początek fermentacji to bulkanie koniec pomiar ze względu na co2 w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper123 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Dzięki za odpowiedzi 🙂 7 dni potem BLG wynosiło jakieś 2,5. Zabutelkowaliśmy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się