Skocz do zawartości

Wznowiona fermentacja (?)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dwa tygodnie temu próbowałem zrobić piwo z ekstraktu (wcześniej kilka brewkitów). Wybrałem zestaw do Witbiera z twojbrowar.pl + drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21. Po przelaniu do fermentora BLG wynosiło 10 stopni. Fermentacja ruszyła po kilku godzinach i była bardzo intensywna (w porównaniu do moich wcześniejszych). Pojawiła się piana, woda w rurce cały czas bulgotała. Po ok. 24h od zadania drożdży bulgotanie ustało, a piana opadła (wiadro trzymałem w ok 22C). Czekałem jednak cierpliwie i po 7 dniach zmierzyłem cukier - wynosiło 5 BLG. Poczekałem następne 4 dni, zmierzyłem cukier i podobnie. Po tym jednak rurka zaczęła znowu bulgotać. Łącznie po 13 dniach fermentacji uchyliłem wiadro i zauważyłem, że na powierzchni pojawiła się delikatna piana. Zdjęcie poniżej. Dzisiaj (15 dni fermentacji) poziom cukru wynosi 3,5 BLG. 

Proszę o pomoc. Jestem początkujący i nie wiem czy to normalny przebieg, czy może piwo popsuło się już na początku i niepotrzebnie je trzymam tyle czasu.

1.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.