pwicz Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Właśnie ruszyła mi Black IPA, nastawiona w Petainerze pod ciśnieniem. Na cichą będę ją przetaczał do kolejnego petainera, tam chciałbym nachmielic na zimno przy okazji i później do kolejnego kega, tym razem już stalowego, przetoczyć do wyszynku w kegeratorze. Jak chmielicie w petainerach? Jakieś sprawdzone sposoby? Chmiel do tego przeznaczony mam w granulacie. Czy faktycznie użyć połowy ilości jakiej bym użył chmielac we wiaderku? Na zimno chce chmielic citrą i uzyskać maksymalny aromat. Założyłem, ze do warki 28l wrzucę jej 100g na zimno. Myslalem żeby użyć magnesów albo podwieszania, ale najważniejsze to unikać zaciągnięcia worka do rurki w kegu i w efekcie jej zatkania. Podpowiedzcie jak robicie to u siebie, nie znalazłem konkretnego rozwiązania, większość dyskusji dotyczy jednak chmielenia w kegach pepsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Do chmielenia w kegach dobrze sprawdza się rurka z pływakiem (floating dip tube). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwicz Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Pływak z fermzilli słyszałem, ze powinien się zmieścić do petainera, tak? A jakieś inne opcje, bez wydatków że tak powiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Można pewnie skrócić rurkę, żeby nie zbierało osadów (z 5 cm). Mam tak w 2 corneliusach i działa dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broxu Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 W dniu 9.04.2023 o 11:46, pwicz napisał(a): Pływak z fermzilli słyszałem, ze powinien się zmieścić do petainera, tak? A jakieś inne opcje, bez wydatków że tak powiem? Zrobić pływak samemu, żadna filozofia, wyjdzie trochę taniej niż nowy dedykowany. Krzyżak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwicz Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 A z czego masz ten pojemniczek? On ma jakiś uchwyt, do którego te trytki są zaczepione? Wąż też pewnie jakiś miękki, z cienka ścianka podejrzewam? Fajnie to ogarnales, tez muszę coś podobnego zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broxu Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 4 godziny temu, pwicz napisał(a): A z czego masz ten pojemniczek? On ma jakiś uchwyt, do którego te trytki są zaczepione? Wąż też pewnie jakiś miękki, z cienka ścianka podejrzewam? Fajnie to ogarnales, tez muszę coś podobnego zrobić Na dnie jest rant, w nim zrobiłem otwór i przełożyłem trytkę. Pojemnik jest chyba na jakieś próbki lab. czy wymazy. Wąż miekki, silikonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi