Skocz do zawartości

Chmielenie w Petainerze


pwicz

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie ruszyła mi Black IPA, nastawiona w Petainerze pod ciśnieniem. 
 
Na cichą będę ją przetaczał do kolejnego petainera, tam chciałbym nachmielic na zimno przy okazji i później do kolejnego kega, tym razem już stalowego, przetoczyć do wyszynku w kegeratorze.

 

Jak chmielicie w petainerach? Jakieś sprawdzone sposoby? Chmiel do tego przeznaczony mam w granulacie. Czy faktycznie użyć połowy ilości jakiej bym użył chmielac we wiaderku? Na zimno chce chmielic citrą i uzyskać maksymalny aromat. Założyłem, ze do warki 28l wrzucę jej 100g na zimno.

 

Myslalem żeby użyć magnesów albo podwieszania, ale najważniejsze to unikać zaciągnięcia worka do rurki w kegu i w efekcie jej zatkania.

 

Podpowiedzcie jak robicie to u siebie, nie znalazłem konkretnego rozwiązania, większość dyskusji dotyczy jednak chmielenia w kegach pepsi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, pwicz napisał(a):

A z czego masz ten pojemniczek? On ma jakiś uchwyt, do którego te trytki są zaczepione? 
Wąż też pewnie jakiś miękki, z cienka ścianka podejrzewam? 
Fajnie to ogarnales, tez muszę coś podobnego zrobić 

Na dnie jest rant, w nim zrobiłem otwór i przełożyłem trytkę. Pojemnik jest chyba na jakieś próbki lab. czy wymazy. Wąż miekki, silikonowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.