Emilian93 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) Cześć wszystkim, jestem w trakcie robienia swojej 4 już warki. Pierwsza to był brewkit, 2 kolejne to już zacieranie ze słodów tak jak i aktualne. Wszystko staram się robić zgodnie z istrukcjami dodawanymi do zestawów. Ogólnie piwa wychodzą mi całkiem smaczne i jestem zadowolony, lecz jednego nie mogę zrozumieć. Jeszcze ani razu nie udało mi się zejść do BLG podawanego przy instrukcjach czy nawet odpowiedniego dla stylu.. I tak przy: BA Witbier 13 BLG wyszło 12,5BLG i zeszło do 5, drożdże S-33 Brown Porter 13BLG wyszł 13,5 i zeszło do 5, drożdże s-04 Aktualnie robię APA 12BLG, wyszło 11,5 i aktualnie zatrzymało się na 4 BLG, drożdże US-05 Granatów żadnych nie było, Wietbier wyszedł troche przegazowany, Porter wg mnie bardzo dobry, tylko te niskie odfermentowanie.. Nie czaję czemu nie może mi zejść do tych 2 czy 3 BLG Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Edytowane 1 Maja 2023 przez Emilian93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 25 minut temu, Emilian93 napisał(a): Cześć wszystkim, jestem w trakcie robienia swojej 4 już warki. Pierwsza to był brewkit, 2 kolejne to już zacieranie ze słodów tak jak i aktualne. Wszystko staram się robić zgodnie z istrukcjami dodawanymi do zestawów. Ogólnie piwa wychodzą mi całkiem smaczne i jestem zadowolony, lecz jednego nie mogę zrozumieć. Jeszcze ani razu nie udało mi się zejść do BLG podawanego przy instrukcjach czy nawet odpowiedniego dla stylu.. I tak przy: BA Witbier 13 BLG wyszło 12,5BLG i zeszło do 5, drożdże S-33 Brown Porter 13BLG wyszł 13,5 i zeszło do 5, drożdże s-04 Aktualnie robię APA 12BLG, wyszło 11,5 i aktualnie zatrzymało się na 4 BLG, drożdże US-05 Granatów żadnych nie było, Wietbier wyszedł troche przegazowany, Porter wg mnie bardzo dobry, tylko te niskie odfermentowanie.. Nie czaję czemu nie może mi zejść do tych 2 czy 3 BLG Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? A czy nie mierzysz może refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilian93 Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Mierzę zwykłym areometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 14 minut temu, Emilian93 napisał(a): Mierzę zwykłym areometrem Na czystej wodzie wskazuje 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 W jakich temperaturach zacierasz oraz ile drożdży zadajesz? Warka jakiej objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilian93 Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) Na czystej wodzie wskazuje 0. Zacieram zgodnie z instrukcją, słody wsypuję do temp 70st, następnie zacieram w 68st. przez godzinę, później podgrzanie do 78 i wysładzanie. Drożdży całe opakowanie tj 11,5g, uwodnione, zadane do napowietrzonej brzeczki, Warka ok. 20l Edytowane 1 Maja 2023 przez Emilian93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) 26 minut temu, Emilian93 napisał(a): zacieram w 68st Termometr sprawdzony? Jak mierzysz? Dogrzewasz podczas zacierania czy spada bezwładnościowo? Jeśli dogrzewasz, to mieszasz? Edytowane 1 Maja 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) 46 minut temu, Emilian93 napisał(a): słody wsypuję do temp 70st, następnie zacieram w 68st To dosyć wysoko, jeśli masz możliwość, i chcesz wytrawnie, to zacznij od 63°C na 20 min. Podnieś do 72°C na 40 min, następnie wygrzew. US-04 to bardzo kapryśne drożdże, z nimi trzeba zaczynać w dolnej granicy ich temperatur i stopniowo podnosić. Jednak myślę, że przyczyną będzie temp. zacierania. US05 to są drożdże easy to use, polecam sypać na pianę, bez uwadniania. Edytowane 1 Maja 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Na moje to nie temperatura zacierania tylko za wczesnie butelkujesz. Jezeli miales przegazowanie to w koncu moze sie to skonczyc kiedys granatami. Potrzymaj nawet tydzien po zakonczeniu oznak fermentacji. Dopiero wtedy zmierz po raz 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilian93 Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 17 godzin temu, smola napisał(a): To dosyć wysoko, jeśli masz możliwość, i chcesz wytrawnie, to zacznij od 63°C na 20 min. Podnieś do 72°C na 40 min, następnie wygrzew. US-04 to bardzo kapryśne drożdże, z nimi trzeba zaczynać w dolnej granicy ich temperatur i stopniowo podnosić. Jednak myślę, że przyczyną będzie temp. zacierania. US05 to są drożdże easy to use, polecam sypać na pianę, bez uwadniania. Chyba masz rację i to wszystko przez temp zacierania. Robię to na indukcji na łączonych polach z włączoną funkcją utrzymywania temp. aby nie spadało niżej niż te 68st. Niestety pewnie działa to tak, że słód który jest na samym dole pogrzewa się mocniej i wychodzi zbyt wysoka temp. zacierania. Następny razem spróbuję podgrzać do 68st, wsypać słody, wyłączyć indukcję i nic nie robić - ewentualnie zamieszać co 10min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broxu Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Miewałem podobnie, wydaje mi się, że przez fermentację bez kontroli temperatury, fermentacja w piwniczce o stałej temp np 15 stopni C (zależnie od pory roku). Przy burzliwej brzeczka na bank się ogrzewała, zgaduję, że w okolice 18 stopni C, drożdże robiły robotę w kilka dni, temperatura brzeczki spadała i już nie miały ochoty dojeść w takich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi