Emilian93 Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 (edited) Cześć wszystkim, jestem w trakcie robienia swojej 4 już warki. Pierwsza to był brewkit, 2 kolejne to już zacieranie ze słodów tak jak i aktualne. Wszystko staram się robić zgodnie z istrukcjami dodawanymi do zestawów. Ogólnie piwa wychodzą mi całkiem smaczne i jestem zadowolony, lecz jednego nie mogę zrozumieć. Jeszcze ani razu nie udało mi się zejść do BLG podawanego przy instrukcjach czy nawet odpowiedniego dla stylu.. I tak przy: BA Witbier 13 BLG wyszło 12,5BLG i zeszło do 5, drożdże S-33 Brown Porter 13BLG wyszł 13,5 i zeszło do 5, drożdże s-04 Aktualnie robię APA 12BLG, wyszło 11,5 i aktualnie zatrzymało się na 4 BLG, drożdże US-05 Granatów żadnych nie było, Wietbier wyszedł troche przegazowany, Porter wg mnie bardzo dobry, tylko te niskie odfermentowanie.. Nie czaję czemu nie może mi zejść do tych 2 czy 3 BLG Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Edited May 1, 2023 by Emilian93 Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 25 minut temu, Emilian93 napisał(a): Cześć wszystkim, jestem w trakcie robienia swojej 4 już warki. Pierwsza to był brewkit, 2 kolejne to już zacieranie ze słodów tak jak i aktualne. Wszystko staram się robić zgodnie z istrukcjami dodawanymi do zestawów. Ogólnie piwa wychodzą mi całkiem smaczne i jestem zadowolony, lecz jednego nie mogę zrozumieć. Jeszcze ani razu nie udało mi się zejść do BLG podawanego przy instrukcjach czy nawet odpowiedniego dla stylu.. I tak przy: BA Witbier 13 BLG wyszło 12,5BLG i zeszło do 5, drożdże S-33 Brown Porter 13BLG wyszł 13,5 i zeszło do 5, drożdże s-04 Aktualnie robię APA 12BLG, wyszło 11,5 i aktualnie zatrzymało się na 4 BLG, drożdże US-05 Granatów żadnych nie było, Wietbier wyszedł troche przegazowany, Porter wg mnie bardzo dobry, tylko te niskie odfermentowanie.. Nie czaję czemu nie może mi zejść do tych 2 czy 3 BLG Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? A czy nie mierzysz może refraktometrem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilian93 Posted May 1, 2023 Author Share Posted May 1, 2023 Mierzę zwykłym areometrem Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 14 minut temu, Emilian93 napisał(a): Mierzę zwykłym areometrem Na czystej wodzie wskazuje 0? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 W jakich temperaturach zacierasz oraz ile drożdży zadajesz? Warka jakiej objętości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilian93 Posted May 1, 2023 Author Share Posted May 1, 2023 (edited) Na czystej wodzie wskazuje 0. Zacieram zgodnie z instrukcją, słody wsypuję do temp 70st, następnie zacieram w 68st. przez godzinę, później podgrzanie do 78 i wysładzanie. Drożdży całe opakowanie tj 11,5g, uwodnione, zadane do napowietrzonej brzeczki, Warka ok. 20l Edited May 1, 2023 by Emilian93 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 (edited) 26 minut temu, Emilian93 napisał(a): zacieram w 68st Termometr sprawdzony? Jak mierzysz? Dogrzewasz podczas zacierania czy spada bezwładnościowo? Jeśli dogrzewasz, to mieszasz? Edited May 1, 2023 by dzejkej Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 (edited) 46 minut temu, Emilian93 napisał(a): słody wsypuję do temp 70st, następnie zacieram w 68st To dosyć wysoko, jeśli masz możliwość, i chcesz wytrawnie, to zacznij od 63°C na 20 min. Podnieś do 72°C na 40 min, następnie wygrzew. US-04 to bardzo kapryśne drożdże, z nimi trzeba zaczynać w dolnej granicy ich temperatur i stopniowo podnosić. Jednak myślę, że przyczyną będzie temp. zacierania. US05 to są drożdże easy to use, polecam sypać na pianę, bez uwadniania. Edited May 1, 2023 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Na moje to nie temperatura zacierania tylko za wczesnie butelkujesz. Jezeli miales przegazowanie to w koncu moze sie to skonczyc kiedys granatami. Potrzymaj nawet tydzien po zakonczeniu oznak fermentacji. Dopiero wtedy zmierz po raz 2 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilian93 Posted May 2, 2023 Author Share Posted May 2, 2023 17 godzin temu, smola napisał(a): To dosyć wysoko, jeśli masz możliwość, i chcesz wytrawnie, to zacznij od 63°C na 20 min. Podnieś do 72°C na 40 min, następnie wygrzew. US-04 to bardzo kapryśne drożdże, z nimi trzeba zaczynać w dolnej granicy ich temperatur i stopniowo podnosić. Jednak myślę, że przyczyną będzie temp. zacierania. US05 to są drożdże easy to use, polecam sypać na pianę, bez uwadniania. Chyba masz rację i to wszystko przez temp zacierania. Robię to na indukcji na łączonych polach z włączoną funkcją utrzymywania temp. aby nie spadało niżej niż te 68st. Niestety pewnie działa to tak, że słód który jest na samym dole pogrzewa się mocniej i wychodzi zbyt wysoka temp. zacierania. Następny razem spróbuję podgrzać do 68st, wsypać słody, wyłączyć indukcję i nic nie robić - ewentualnie zamieszać co 10min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Broxu Posted May 4, 2023 Share Posted May 4, 2023 Miewałem podobnie, wydaje mi się, że przez fermentację bez kontroli temperatury, fermentacja w piwniczce o stałej temp np 15 stopni C (zależnie od pory roku). Przy burzliwej brzeczka na bank się ogrzewała, zgaduję, że w okolice 18 stopni C, drożdże robiły robotę w kilka dni, temperatura brzeczki spadała i już nie miały ochoty dojeść w takich warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now