olo333 Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Warka 40 - Sweet Stout Gęstość początkowa - około 14,5°Blg z laktozą. FFT po trzech dniach - prawie 7°Blg, a wię będzie słodko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Warka 39 - Brown Porter W czwartek (04-10-2012) trafił do butelek, z dodatkirm 90 g cukru. Nie wiem co zrobiłem źle podczas dodawanie żelatyny (może za mało), ale w fermentatorze wyklarowało się tylko około 10 cm z góry, reszta mętna. Za to patrzyłem w weekend na to piwo w butelkach i pięknie się wyklarowało, tylko że cały osad pływa na dnie i to w dosyć luźnej postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Warka 41 - IRA Piwo zacierane w nocy 13-tego października. Skład: Pale ale - 4 kg Cara-red - 0,4 kg Cara-hell- 0,28 kg Jęczmień palony - 0,03 kg Zacieranie w lodówce, 75min, 67-64°C. Chmielenie: 30 g Target 11 % AA(granulat) - 60 minut 20 g EKG 6,5% AA (granulat) - 15 minut 10 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 1 minuta Wynik końcowy: 21 l, 13°Blg schłodzone i zaszczepione gęstwą z Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka 40 - Sweet Stout Piwo w butelkach - 20 l z dodatkiem 80 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Warka 41 - IRA Piwo przelane wczoraj na cichą - 4°Blg. Po spróbowaniu go, za dużo sobię po nim nie obecuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Po spróbowaniu go, za dużo sobię po nim nie obecuję. Można wiedzieć dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Coś w smaku mi nie pasuje, ale chyba nie infekcja, tylko zakupiony na początku roku chmiel Target jest jakiś dziwny. 30 g, teoretycznie 11%AA a piwo jakieś bez goryczki. Zobaczymy, czy się jeszcze smak poprawi, może zrobię trochę herbatki chmielowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 30g Target to raczej dużo. On daje taki dziwny, cierpki posmak. Dlatego wolę dać go 10g i uzupełnić Challengerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 To już teraz wiem skąd ta cholerna cierpkość w moim bitterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 30g Target to raczej dużo. 30 g na 20 litrów IRA to byłoby bardzo dużo, ale używałem go już wcześniej i wiedziałem, że daje bardzo słabą goryczkę. Być może te 30 g oddało niewiele AA, natomiast wiele tego dziwnego posmaku, o którym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Warka 41 - IRA Zabutelkowana w piątek z dodatkiem 120 g cukru. To coś dziwnego w tym piwie to chyba aldehyd octowy. Edytowane 12 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Warka 42 - Oatmeal Stout Piwo warzone w sobotę, w nocy, 10-11-2012. Skład: Pale ale - 3,5 kg Płatki owsiane - 0,6 kg Karmelowy jasny Litovel - 0,2 kg Czekoladowy - 0,2 kg Jęczmień palony - 0,2 kg Łuska gryki - 0,2 kg Zacieranie w lodówce przez 120 minut, od 69°C do 63°C. Po raz pierwszy wysładzałem na dwie raty - najpierw 10 litrów, potem 5 (do tej pory zazwyczaj 3 x 5 l). Nie zauważyłem jakiegoś spadku wydajności, ale po pierwszym razie ciężko wnioski wyciągać. Chmielenie: 15 g Warrior 15,9% AA (granulat) - 60 minut 15 g EKG 6,5% AA (granulat) - 20 minut łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut Wynik końcowy: 21 litrów 13,5°Blg. Nowa saszetka drożdży S-04 zadana po rehdratacji w temperaturze okolo 27°C. Piwo przeniesione do piwnicy, zobaczymy jak te drożdże radzą sobie w troche niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Jaka temperatura w piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Poniżej 15°C - myślę, że około 14°C na chwilę obecną. Ataku zimy jeszcze nie zapowiadają, więc pewnie się utzyma. Wczoraj rano miezyłem temperaturę brzeczki - 18,5°C, fermentator opatuliłem karimatą. Edytowane 12 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 s-04 dają radę w 15 stopniach. Miesiąc temu robiłem stouta z zestawu HB na tych drożdżach i przez pierwsze 4 dni fermentacji trzymałem w takiej temperaturze, później poszło w cieplejsze miejsce na dofermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 No właśnie ja nie mam za bardzo gdzie dać na dofermentowanie. Przerobić cukry, drożdże pewnie przerobią, tylko nie wiem, czy nie powstanie troche diacetylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Pudło styropianowe i butelki z gorącą wodą nie pomogą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Pomysł nie jest zły. Kiedyś myślałem, czy nie spróbować czegoś takiego: http://allegro.pl/ogrzewacz-ogrzewacze-do-ciala-warmer-promocja-fv-i2714666220.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Warka 42 - Oatmeal Stout Piwo w butelkach z dodatkiem 80 g cukru, gęstość niecałe 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Warka 43 - Marcowe Mimo przeciwności losu, udało się wczoraj rozpocząć sezon lagerowy piwem marcowym. Cieszę się, że wreszcie starter z drożdży munich lager, aktywowanych jeszcze 25 listopada, trafił w końcu tam gdzie jego miejsce czyli do brzeczki Skład: Pilzneński - 2,5 kg Monachijski - 1,5 kg Carapils - 0,25 kg Caramunich - 0,25 kg Zacieranie: 80 minut w lodówce turystycznej, 68°C - 64°C. Chmielenie: 25 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min 15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 15 min 15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 0 min Wynik końcowy - 13°Blg, około 21 l. Starter z Munich Lager zadany dzisiaj o 5:00, w temperaturze 13°C. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wysładzane na dwie raty jak poprzednia warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dokładnie, 10 i 5 litrów. Nie wiem jeszcze jaka jest dokładnie objętość tej warki, ale na razie nie zauważyłem znaczącego spadku wydajności, za to jest oszczędność czasu podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Warka 44 - Schwarzbier Piwo warzone wczoraj w nocy, w wigilię niedoszłego końca świata. Skład: Pilzneński - 2,2 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy 150 Strzegom - 0,3 kg Pszeniczny - 0,3 kg Słód palony Black Castle Malting zmielony na proszek (1500 EBC) - 0,15 kg Zacieranie: lodówka 90 minut, od 70°C do 64°C. Chmielenie: 30 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min 15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 10 min Wynik końcowy: 22 litry, 12°Blg. Zaszczepione o 9 rano, w temperaturze 11°C uwodnioną saszetką w34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Warka 43 - Marcowe Piwo przelane wczoraj do szklanego balonu na lagerowanie. Gęstość 2,5°Blg, w smaku dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Warka 45 - Bock Piwo warzone w piątek w nocy, 4 stycznia 2013. Skład: Pilzneński - 3,5 kg Monachijski - 2 kg Carapils - 0,36 kg Caramunich typ I - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, 20 minut w 64°C, dolanie 2 litrów wrzątku, następnie 60 minut od 68 do 65°C. Razem 80 minut. Chmielenie: 30 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min 15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 15 min Wynik końcowy: nie wiem jeszcze ile litrów, bo nowy fermentator, ale myślę, że troche ponad 20 l, za to wiem, że 17,5°Blg. Schłodzone do 15°C i zaszczepione rano gęstwą Munich Lager, bardzo aktywną zresztą, bo po dolaniu niewielkiej ilości brzeczki wieczorem, dużo nie brakowało a by opuściły słoik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się