olo333 Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Warka 75 - Dry stout W butelkach - 21 l, 77 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Warka 77 - American Wheat "Dwie kosy" Ta warka to miała być właściwie CDA, ale na zamówienie żony powstało takie coś. Pewnie wypije z tego jedną butelkę i jeszcze powie, że niedobre, ale w sumie dobrze się stało, że uwarzyłem lekkie piwo, bo temperatury w piwnicy już prawie lagerowe. Data warzenia: 29-11-2014. Skład: Pale Ale (Strzegom) - 1,6 kg Pszeniczny jasny (Litovel) - 1,6 kg Pszenica niesłodowana - 0,4 kg Pszenicę skleikowałem poprzez zalanie wrzątkiem i odstawienie na jakiś czas. Zacieranie w lodówce, od 70°C do 62°C przez jakieś 180 minut z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego (po godzinie zacierania, bo zapomniałem o nim). Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu. Chmielenie: 12 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 31 g Kazbek 7% AA (granulat) - 0 minut Wynik końcowy: wyszło około 25 l, 11°Blg. Gęstwa us-ów prosto z wiaderka po stoucie wylądowała w tej brzeczce, która miała wówczas około 22°C. Rano ruch w rurce był już duży. Tymczasem, Warka 76 - Stout wędzony na cichej - gęstość 3°Blg. W smaku ciekawy - wędzonka + paloność, szkoda, że o papryce ostrej zapomniałem podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Warka 76 - Stout wędzon Od piątku (05-12-2014) w butelkach - 19 l, 75 g cukru, gęstość 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Warka 77 - American Wheat "Dwie kosy" Wczoraj piwo trafiło do butelek - 22 l, 150 g cukru, 2°Blg. Ciekawie się zapowiada - lekkie, sesyjne piwo, wyczuwalna pszenica. Cieszę się, że zamówiłem drożdże Wyeast American Wheat - wrócę do tematu wiosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Warka 78 - Jedenastka Piwo uwarzone 30-12-2014. Miała być dziesiątka, ale nie trafiłem z gęstością, a rozcieńczać nie lubię. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,2 kg Zacieranie w lodówce: 70-67°C. Do zacierania 5 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml. Chmielenie: 15 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 15 min 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min Wynik końcowy: 20 l, trochę powyżej 11°Blg. Starter Wyeast Czech Pils zadany w temperaturze 6°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 79 - Polotmave Warka uwarzona 17-01-2015. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,6 kg Pszeniczny (Litovel) - 0,2 kg Caraaroma (400 EBC) - 0,15 kg Caramunich Typ I (90 EBC) - 0,1 kg Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,1 kg Zacieranie w lodówce turystycznej, 90 minut, od 70°C do 66°C z dodatkiem 4 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 30 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 15 min 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min Otrzymałem około 23 l brzeczki, 13°Blg. Po schłodzeniu do 12°C zadałem drożdże (Czech Pils) prosto z warki nr 78, którą przelałem na cichą przy gęstości 2,5°Blg. Obecnie ma około 10°C, pracy drożdży jeszcze nie widać. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 78 - Jedenastka Od wczoraj w butelkach - 20 l, 80 g cukru, gęstość bez zmian. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Warka 80 - pils Piwo uwarzone wczoraj w nocy. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,8 kg Carapils (Weyermann) - 0,2 kg Zacieranie w lodówce turystycznej, 100 minut, od 70°C do 66°C z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 40 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min 42 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min Wyszło trochę więcej niż planowałem - jakieś 25 l, 12°Blg. Drożdże (Czech Pils) przelane rano, prosto z wiaderka po polotmave, do brzeczki o temperaturze 12°C. W tej chwili już ładnie bulka Tymczasem Warka 79 - Polotmave przelana do szklanego balonu, teoretycznie na lagerowanie, ale nie wiem, czy pogoda na to pozwoli. Gęstość 3°Blg, w smaku bardzo dobre, w aromacie jeszcze siarkowodór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Warka 79 - Polotmave Od wczoraj w butelkach - około 22 l, 80 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Warka 81 - Porter Bałtycki Piwo uwarzone w sobotę, 21-02-2015. Skład: Pale Ale (Strzegom) - 3,5 kg Monachijski (Strzegom 20 EBC) - 1,2 kg Monachijski (Castle Malting 15 EBC) 20 EBC - 0,35 kg Monachijski (Castle Malting 25 EBC) 20 EBC - 0,45 kg Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,8 kg Brown (175-200 EBC) - 0,3 kg Black (Castle Malting 1500 EBC) - 0,15 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, 120 minut, 69-65°C, 4 ml kwasu mlekowego 80%. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie:25 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 5 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g korzenia lukrecji - 30 min20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min Wyszedł trochę słaby, jak na portera, ale w granicach przyzwoitości: 21 l, 19°Blg. Drożdże (Czech Pils), zadane w temperaturze 13°C prosto z wiaderka po pilsie, podjęły pracę bardzo szybko - po kilku godzinach fermentacja trwała w najlepsze. Piwko fermentuje w temperaturze 10 - 11°C. Warka 80 - pils - na cichej fermentacji, gęstość 3°Blg. Podczas zlewania dosyć mętne - widocznie dwa tygodnie fermentacji nie było wystarczającym okresem potrzebnym do sklarowania, bo po kilku dniach na cichej zaczyna przypominać rasowego pilsa. Na dnie szklanego balona gruba warstwa drożdży. Edytowane 26 Lutego 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Warka 80 - pils Od wczoraj w butelkach - 23 l, 60 g cukru. Zapowiada się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Warka 81 - Porter Bałtycki Wczoraj, po 4 tygodniach, przelany na cichą. Gęstość 4,5°Blg, smak ciekawy - pomysł z lukrecją chyba nie był taki zły. Drożdże Czech Pils, ze względu na coraz wyższe temperatury, zasiliły Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, ale myślę, że jeszcze do nich wrócę. Na chwilę obecną bardzo jestem z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Warka 82 - Kolsch Piwo uwarzyłem z 28 na 29 marca 2015. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,4 kgPszeniczny (Litovel) - 0,25 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, 120 minut, 69-65°C, 5 ml kwasu mlekowego 80%. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie:15 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - 60 min 37 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min Otrzymałem około 22 l brzeczki o gęstości 12°Blg. Generalnie, od samego początku mam problemy z tym piwem, począwszy od tego, że saszetka (Wyeast 1010 American Wheat) nie chciała spuchnąć. Gdy robiłem z niej w piątek starter była minimalnie napuchnięta. W sobotę po południu można jednak było zauważyć, że coś w starterze żyje. Drożdże zadałem w niedzielę rano (temperatura 18°C), Ruszyły dziś na ranem (prawie 48 g później), w temperaturze 14°C. Edytowane 31 Marca 2015 przez olo333 muniek123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Warka 81 - Porter Bałtycki Wczoraj zabutelkowany - 20 l, 80 g cukru. Gęstość bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle" Piwo uwarzone wczoraj, 18-04-2015. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 2 kg Monachijski (Strzegom 20 EBC) - 0,9 kg Pszenica niesłodowana - 0,41 kg Brown (175-200 EBC) - 0,3 kg Bursztynowy (Strzegom 50 EBC)- 0,23 kg Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,1 kg Caraaroma (400 EBC) - 0,1 kg Żywiecki palony- 0,05 kg Zacieranie: lodówka turystyczne, 70°C - 65°C, 150 minut, z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie wodą z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Pszenica niesłodowana przed zacieraniem skleikowana. Chmielenie: 30 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min Wynik końcowy - 22 l, 12,5°Blg. Zadane w temperaturze 23°C drożdżami Wyeast American Wheat. Na cichą pójdzie Roeselare Ale Blend. Warka 82 - Kolsch Piwo przelane na cichą, 2°Blg. Bardzo mętne. Z opisu producenta wynika, że Wyeast 1010 mają niską flokulację. Kto zatem wpadł na pomysł, żeby te drożdże dedykować do kolscha? Tak mętnego kolscha jeszcze nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Warka 82 - Kolsch Piwo w środę (06-05-2015) trafiło w końcu do butelek. 21 l, 123 g cukru. Trochę się wyklarowało, ale wciąż lekko opalizuje. Tymczasem dziś warzenie American Wheat. Edytowane 9 Maja 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Warka 84 - American Wheat Piwo uwarzone wczoraj w nocy (09-05-2015). Skład: Pilzneński (Soufflet) - 2 kgPszeniczny (Bestmalz) - 2 kg Zacieranie - lodówka turystyczna, 69-65°C, 80 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 16 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 16 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 15 min 30 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 0 min Uzyskałem jakieś 25 l, 12°Blg. Drożdże (American Wheat) zadałem prosto z poprzedniej warki, w temperaturze 25°C. Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle" Przelałem na cichą, gęstość 2,5°Blg. Piękny aromat słodu brown, aż żal będzie to zakwaszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle" Wczoraj do szklanego balonu dolałem zawartość saszetki Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, która pięknie spuchła w kilka godzin po aktywacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Warka 85 - Imperial Wheat Piwo uwarzone w nocy z 23 na 24 maja 2015. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3 kgPszeniczny (Bestmalz) - 3 kg Zacieranie - lodówka turystyczna, 69-64°C, 150 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 21 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Kazbek 7% AA (granulat) - 10 minut 20 g Kazbek 7% AA (granulat) - 0 minut 20 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 0 min Uzyskałem 21 l, 17,5°Blg. Drożdże (American Wheat) po poprzednim piwie zadane w temperaturze 22°C. Na cichą planuję 20 g citry i 20 g kazbeka. Tej samej nocy Warka 84 - American Wheat przelana na cichą - 2,5°Blg. Zapowiada się nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 86 - Witbier XI Piwo uwarzone z soboty na niedzielę (6/7-06-2015). Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,6 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Cenos" - 0,2 kg Pszenica i owies zalany wrzątkiem w lodówce turystycznej (kleikowanie) na około 60 minut. Następnie obniżyłem temperaturę do 47°C, dodałem słód pilzneński - 60 minut. Po zakończonej przerwie beta-glukanowej podniosłem wrzątkiem temperaturę do 64°C i dodałem płatki jęczmienne i 7 ml kwasu mlekowego - 40 minut, następnie całość do gara i na palniku do 70°C. Po osiągnięciu tej temperatury gar opatuliłem śpiworem i zostawiłem na kolejne 60 minut - w tym czasie spadek o 3°C. Filtracja i wysładzanie bez większych problemów - warto poświęcić czas na przerwę beta-glukanową Chmielenie: 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min Świeże skórki z 5 pomarańczy (około 40 g) - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut Wyszło 23 l, około 12°Blg (zapomniałem pobrać próbkę do pomiaru). Starter z drożdży Forbidden Fruit zadany w temperaturze 24°C. Fermentacja ruszyła po około 6 godzinach od zadania. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Warka 84 - American Wheat Piwo w butelkach - 22 l, 150 g cukru. Wyklarowało się aż za bardzo, jak na wheat. Smak i aromat ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 85 - Imperial Wheat Na cichej, 3°Blg. Jest go mniej, niż myślałem - po przelaniu zostało 18 l. Na cichą dodam chmielu Kazbek i Citre, kilka dni przed rozlewem. Edit: Wczoraj (21-06-2015) dodałem 15 g citry, 25 g kazbek. Edit2: 26-06-2015 piwo trafiło do butelek. Ostatecznie zabutelkowałem 15 l z dodatkiem 130 g cukru. Edytowane 6 Lipca 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 87 - Witbier XII cytrynowy Najkrótsza noc w roku to idealna okazja do uwarzenia wita. Tak się stało i dziś, a właściwie wciąż się dzieje, bo właśnie się chłodzi. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,6 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Cenos" - 0,2 kg Skład identyczny jak w poprzedniej warce, ale tym razem się pomyliłem i część pszenicy podczas ważenia wymieszałem z pilzneńskim. Z tego powodu do kleikowania trafiło 0,9 kg pszenicy i 0,2 płatków owsianych. Po kleikowaniu przerwa w temperaturze 47°C wraz z resztą pszenicy i słodem pilzneńskim - 30 minut. Następnie podniosłem wrzątkiem do temperatury 60°C i dogrzałem jeszcze o 5 stopni na palniku dodając 7ml kwasu mlekowego raz płatki jęczmienne. - 40 minut. Po tej przerwie na palniku do 72°C i tak przez 80 minut. Mash out i do filtracji. Wysładzanie 10 l w jednej racie z dodatkiem 2 ml kwasu. Chmielenie: 20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min Świeże skórki z 6 ctryn (około 40 g) - 5 minut Ususzone skórki z 6 cytryn (35 g przed suszeniem) - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut Otrzymałem około 22 l brzeczki, która się chodzi. Edit: Gęstość brzeczki 11,5°Blg. Drożdże, z poprzedniego wita, zadane w temperaturze 23°C. Warka 86 - Witbier XI - zlana na cichą, gęstość 2,5°Blg. Dobre w smaku, goryczka może trochę za delikatna, ale zobaczymy po nagazowaniu. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Czy poza witami powtarzasz jakieś swoje warki / receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Są takie, co powtarzam i takie, co czekają w kolejce na powtórzenie (więcej). Z ostatnich receptur mogę polecić: warka 76 - stout wędzony, warka 75 - dry stout, warka 71 - dubbel, warka 66 - świąteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się