DavidKaszelmann Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Hej, ja tak króciutko.Czy laktoza dodana do brzeczki powoduje dodatkowe jej zmętnienie? Szukam i szuka i tej informacji nie widzę...no chyba że tak szukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Miałem zawsze klarowne piwa, te które takie miały być po dodaniu laktozy. DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gniewko Drewnicki Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Laktoza to bezbarwny, rozpuszczalny w wodzie dwucukier. Nie powoduje zmętnienia w żaden sposób. To tak, jakby cukier puder dodany do brzeczki miał ją zmętnić. DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 No bezbarwny to bym raczej nie powiedział. U mnie ma żółto zielonkawy po rozpuszczeniu. I pytanie po co dawać ją do brzeczki zamiast przed rozlewem. DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gniewko Drewnicki Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 No kurde podręcznik do chemii twierdzi inaczej XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 13 godzin temu, lechu555 napisał(a): U mnie ma żółto zielonkawy po rozpuszczeniu. I pytanie po co dawać ją do brzeczki zamiast przed rozlewem. Jak rozpuszczałem 500g w 500ml kolor był brudno żółty. Jak się zastanowić to jest sens wsypać do gorącej brzeczki:wsypujesz,mieszasz i chłodzisz.Drożdże i tak nie ruszą a unika się w ten sposób dodatkowej pracy, mniejsze ryzyko infekcji i dodatkowo nie wprowadza się tlenu do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) No z tym mniejszym ryzykiem to niby tak, ale niby nie. Z serowarstwa wiem, że bakterie kwasu mlekowego laktozą nie gardzą, stąd też wolałbym dodać to podczas rozlewu coby nie dawać im szansy, i tak dość mają innych cukrów w brzeczce. Ale to tylko dla superpewności, szansa na dostanie się tam ich jest raczej mała. Gdyby poszło coś z piwem nie tak podczas fermentacji to zawsze laktoza zostanie niezużyta i może pójść do czego innego Jeżeli chcesz dodawać w garze to też ok, warto by znać chociaż blg przed i po dodaniu ażeby potem nie przestraszyć się, że stanęło na wysokim blg. Ale to takie uwagi może trochę na siłę z mojej strony. 4 godziny temu, Gniewko Drewnicki napisał(a): No kurde podręcznik do chemii twierdzi inaczej XD Jak widać nasze doświadczenia są inne. Nie twierdzę, że nie, nie mniej jednak może nie dostajemy 100% czystej laktozy. Kolorem bardzo przypomina mi ona po rozpuszczeniu kolor serwatki, więc może to co kupujemy posiada jakieś jej składniki powodujące taki a nie inny kolor. Edytowane 11 Maja 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się