fiskuswroc Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) Wczoraj zdecydowałem się uwarzyć gotowy zestaw od Twój Browar - IPA 14 blg. Pale Ale malt - 4,5kg Crystal 150 malt - 0,25kg Zacieralem w temperaturze 66-67 stopni przez okolo 70 minjtowszem miejscami w garnku miałem problem z jej utrzymaniem stąd mogły być spadki,ale po wykonaniu próby jodowej,która była jasna czyli negatywna podgrzałem zacier i przerzuciłem do filtratora,żeby się ułożyło czekając 20 minut. Pierwsze dwa litry zawróciłem. Następnie wysładzałem dolewając na bieżąco wody na talerzyk delikatnie,aby nie wzruszać młota. Wysładzałem do uzyskania ekstraktu przed gotowaniem na poziomie tych 11-12 blg, zakończyłem gdy wysłodziny miały w okolicach 4.5 blg,uzyskałem około 22 litrów. Wysladzalem w tempie około pół litra na minutę. Następnie gotowanie - 60 minut W Iszej minucie 35g chmielu,po 30 minutach kolejne 25g, następnie na 10 minut przed końcem kolejne 20g chmielu. Miałem problem z doprowadzeniem do gotowania,po około 40 minutach dopiero zaczęło wrzeć więc wtedy rozpocząłem 60 minutowe gotowanie z chmieleniem. Niestety,ale brzeczka wyszła bardzo mętna i zmieniła kolor,zdjęcie w garnku,natomiast brzeczka przed gotowaniem po wysladzaniu była bardziej klarowna/bursztynowa - zdjęcie może niewyraźne z termometrem spokojnie było mierzone w menzurce. Edytowane 11 Maja 2023 przez fiskuswroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Brzeczka z reguły jest mętna i nijak ma się do gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Owszem,ale pobrałem próbkę aby zmierzyć ekstrakt mimo ochłodzenia kolor dość mocno zmieniony. Czy wplyw mogło mieć zbyt długie gotowanie, czekanie aż zacznie wrzeć,a może PH wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Nie przejmuj się tak. Piwo ci się zmieni po fermentacji. Możesz dodać tabletki na klarowanie. Podczas gotowania wytrąca ci się białko.Jak masz dobrą temperaturę to nie musisz sprawdzać czy się zatarło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Poczekam do końca fermentacji i zobaczymy. Najwyżej przerzucę na cicha bądź zostawię na dłużej. Chmiel mi się po whirlpool zebrał na środku,natomiast dekantowalem przez woreczki nylonowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 jeżeli to jest mętna brzeczka to chyba nigdy nie warzyłeś w worku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 (edytowane) Rozumiem, tutaj chmielenie było prosto do garnka,miałem chmielić w woreczku siatczce czy hopspiderze,ale zaryzykowałem luzem. Zobaczymy po fermentacju, po 24h drożdże ruszyły właśnie i widać jak dekielek się wybruszyl niech pracują poczekamy Edytowane 12 Maja 2023 przez fiskuswroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się