sebpa Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 wczoraj robilem dwa starterki, jeden do tripla Wyeast 3787 Trappist High Gravity 50 ml a drugi do pszeniczniaka Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml i teraz nie wiem ktory starter jest ktory, nie jestem pewien na 100% generalnie wiem w ktorym sloiku jest ktory jesli chodzi o kolejnosc, bo 1-go wlewalem do sloika 2L, a drugiego do dwoch sloikow po 1L. Niemniej teraz nie jestem pewien w jakiej kolejnosci je robilem... tak to jest jak sie robi cos w pol snie o 2 w nocy myslac ze sie bedzie pamietalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 wiec istnieje pewne prawdopodobienstwo ze bede mial zasyp do pszeniczniaka na trappist high gravity i zasyp do tripla na bavarian wheat, bomba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Jak skończą się mnożyć i zaczną fermentować to podejrzewam, że uda ci się je jakoś rozróżnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 zebym to ja wiedzial jak je rozroznic, pierwszy raz te dzordze na oczy widze poki co wygladaja podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Hej Nie wiem jak jest z Bavarian wheat ale moje weihenstephany w starterze miały zapach po prostu 'piwa pszenicznego". Żaden inny starter tak nie pachniał. Więc jeśli to są podobne drożdże to myślę, że jest duża szansa, że dasz rade odróżnic je po zapachu. W kazdym razie powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Akurat THG też mają prawo dawać zapachy bananowe i fenolowe, więc zalecam ostrożność. Kiedyś w stresie to nie potrafiłem odróżnić kega z dormunderem i weizenem, a co dopiero takie podobne drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Żadnego z tych szczepów nie używałem, ale podejrzewam że drożdże pszeniczne będą wolniej flokulowały. Więc może starter z THG pierwszy się "wyklaruje"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) skoro takie podobne to moze wyjdzie fajny pszeniczniak w razie pomylki, gorzej chyba bedzie z triplem poki co wygladaja podobnie jesli chodzi o klarownosc, jest roznica natomiast w delikatnych babeluniach ktore sie unosza i tworza delikatne oczka piany na powierzchni jednego z nich, bardzo malo i bardzo drobne ale sa generalnie to by potwierdzalo moje dotychczasowe przypuszczenia, ze tam gdzie pianka jest triplowy dzordz, byly swiezsze wiec moze z wieksza ochota sie wziely za prace w tym drugim w ktorym stawiam ze sa pszeniczne nie zaobserwowalem poki co takich piankowych oczek, drozdze te sa z poczatku 2010, wiec sporo starsze, moze wiecej czasu potrzebuja na rozkrecenie sie? (starter pszeniczny byl 3 dni wczesniej nastawiony niz THG, a mimo to startery znalazly sie wczoraj w tym samym punkcie napecznienia, co by potwierdzalo wieksza aktywnosc THG) Edytowane 22 Października 2010 przez sebpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 wyglada na to ze tam gdzie nie ma pianki klarownosc mniejsza, zatem GOT YOU BABY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się