Skocz do zawartości

Czech Pils - prośba o weryfikacje pomysłu na cichą, chmielenie i leżakowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Igor Gorelord napisał(a):

kolor za ciemny przez to też.

Brewkit / ekstrakt zawsze będą ciemniejsze od zacieranego piwa ze względu na proces ich powstawania. Użycie superjasnych ekstraktów płynnych albo suchego może trochę pomóc, aczkolwiek osiągnięcie efektu jasnego pilsa będzie ciężkie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje Igor. Teraz sobie legeruj. Sam jestem w szoku jak może smakować piwo po 2 tyg, miesiącu czy np 5 miesiącach. Jak się zmienia oczywiście zależnie od stylu.

 

Co do jasności. Jak kolega wyżej wspomniał. Na moim przykładzie. Warka-Brewkit Muntons American Lager(bardzo jasne)+Ekstrakt słodowy w proszku Muntons super light(najjaśniejszy) + 300 Carapils(bardzo jasny) I piwo w kolorze jest dość jasne, jednak do takiej super jasności jak to często w klasycznych pilsach ciutkę brakuje. Nie brakuje dużo, jednak właśnie proces wytwarzania ekstraktów płynnych(brewkit) sprawia że nigdy nie będzie takie czysto jasne. Aczkolwiek tak jak piszę. Sądziłem, że będzie ciemniejsze😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.07.2023 o 13:22, ciezkicoswybrac napisał(a):

Brewkit / ekstrakt zawsze będą ciemniejsze od zacieranego piwa ze względu na proces ich powstawania. Użycie superjasnych ekstraktów płynnych albo suchego może trochę pomóc, aczkolwiek osiągnięcie efektu jasnego pilsa będzie ciężkie. 

 

W dniu 15.07.2023 o 13:48, Reters napisał(a):

Gratulacje Igor. Teraz sobie legeruj. Sam jestem w szoku jak może smakować piwo po 2 tyg, miesiącu czy np 5 miesiącach. Jak się zmienia oczywiście zależnie od stylu.

 

Co do jasności. Jak kolega wyżej wspomniał. Na moim przykładzie. Warka-Brewkit Muntons American Lager(bardzo jasne)+Ekstrakt słodowy w proszku Muntons super light(najjaśniejszy) + 300 Carapils(bardzo jasny) I piwo w kolorze jest dość jasne, jednak do takiej super jasności jak to często w klasycznych pilsach ciutkę brakuje. Nie brakuje dużo, jednak właśnie proces wytwarzania ekstraktów płynnych(brewkit) sprawia że nigdy nie będzie takie czysto jasne. Aczkolwiek tak jak piszę. Sądziłem, że będzie ciemniejsze😉

 

Użyłem super jasnego już, ale zapewne jak piszecie, nie osiągnę nigdy super jasnego, aczkolwiek jak wspomniany Miłosław na którego ostatnimi czasy mam wielką ochotę, tęż jest ciut ciemniejszy jak na pilsa.

No nic, dam mimo wszystko więcęj wody następnym razem, a teraz przymierzam się do jakiegoś stout-a. 😀

 

Przy okazji będę sprawdzać co parę tygodni jak się faktycznie będzie zmieniać smak.

Edytowane przez Igor Gorelord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Igor Gorelord napisał(a):

 

 

Użyłem super jasnego już, ale zapewne jak piszecie, nie osiągnę nigdy super jasnego, aczkolwiek jak wspomniany Miłosław na którego ostatnimi czasy mam wielką ochotę, tęż jest ciut ciemniejszy jak na pilsa.

No nic, dam mimo wszystko więcęj wody następnym razem, a teraz przymierzam się do jakiegoś stout-a. 😀

 

Przy okazji będę sprawdzać co parę tygodni jak się faktycznie będzie zmieniać smak.

Dlatego sądzę, że jak pils, lager ma troszkę bardziej taki głębszy kolor a nie słomkowy to nie jest w żadnym wypadku dyskwalifikujące😉

 

Z wodą uważaj. Ja zazwyczaj robię brewkity na 20-21 litrów. Mają po prostu głębszy smak. Bo jak przegniemy to może wyjść piwo mniej wyraziste w końcowym posmaku. Do stouta zaparz sobie też trochę słodów karmelowych odpowiednich do tego stylu. Jak poprawnie to zrobić dowiesz się z forum😋

 

Tutaj trzymaj sporo przepisów na style ciemne:

 

https://www.diybeer.com/au/recipes/?page=0&fR[beer_style][0]=Dark&is_v=1

 

Kiedyś mi bardzo pomogły zrozumieć podstawy parzenia słodów czy chmielenia piw z brewkitów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.07.2023 o 20:29, Reters napisał(a):

Dlatego sądzę, że jak pils, lager ma troszkę bardziej taki głębszy kolor a nie słomkowy to nie jest w żadnym wypadku dyskwalifikujące😉

 

Z wodą uważaj. Ja zazwyczaj robię brewkity na 20-21 litrów. Mają po prostu głębszy smak. Bo jak przegniemy to może wyjść piwo mniej wyraziste w końcowym posmaku. Do stouta zaparz sobie też trochę słodów karmelowych odpowiednich do tego stylu. Jak poprawnie to zrobić dowiesz się z forum😋

 

Tutaj trzymaj sporo przepisów na style ciemne:

 

https://www.diybeer.com/au/recipes/?page=0&fR[beer_style][0]=Dark&is_v=1

 

Kiedyś mi bardzo pomogły zrozumieć podstawy parzenia słodów czy chmielenia piw z brewkitów.

 

No, ja już pędziłem po ciemny extrakt niechmielony, ale mnie odwiedli od tego, że niby przegiął bym lekko.. No nic, doczytam, poczytam, coś już przeglądałem. Chcę zrobić tanią kopię Guinessa lub Beamish :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a):

 

No, ja już pędziłem po ciemny extrakt niechmielony, ale mnie odwiedli od tego, że niby przegiął bym lekko.. No nic, doczytam, poczytam, coś już przeglądałem. Chcę zrobić tanią kopię Guinessa lub Beamish :)

Często powtarzam uwarzyć piwo z brewkitu aż tak trudno nie jest. jednak uwarzyć świetne piwo z puchy to już trzeba być świadomym co robić i co chcemy osiągnąć. Docelowo jednak pełne zacieranie to taka klasyka i tam masz już 100% kontroli nad tym jakie piwo chcesz uzyskać. Czytaj bo to bardzo pomaga w rozwijaniu wiedzy o warzeniu piwa. Czy z brewkitów czy z zacierania.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.