marcus Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Witam i przepraszam jak gdzies to jest ale jako poczatkujacy mam jeszcze zaleglosci praktyczne co jest niezgodne z moja wiedza teoretyczna o warzeniu piwa. 1.Teoretyka przewiduje do 7- miu dni buzliwej - w praktyce mialem warke nr.#1 az do zejscia piany z wierzchu tj.12 dni potym zlanie na cicha . 2.Warka nr.#2 byla na buzliwej 13 dni juz prawie piana zanikala wiec przelalem na cicha. 3.Warka nr.#3 jest na buzliwej 8 dni i piana jest na dobre 4-5 cm jak nie lepiej . Wiec mam pytanie czy piwa gornej fermentacji zlewamy na cicha niezaleznie od tego jaka piane mamy na piwie?jesli BLG jest juz wystarczajaco niskie? Moje dwa piwa laczy jedno mianowicie sa nieklarowne czy moze to miec wlasnie zwiazek z zatopieniem drozdzy?(piany)zadluga buzliwa? Dodam ze Blg mierze tylko trzy( 3 )razy w calym procesie warzenia piwa tj. 1.Po chlodzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzy 2.Przed zlewaniem na cicha (niema juz piany na piwie) 3.przed butelkowaniem. Wiec troche sie pogubilem czy wlasnie zbieracie piane i przelewacie czy lepjej pozostawic na buzliwej do konca fermentacji? . Dodam ze fermentacjia jeszcze trwa. Dziekuje i pozdrawiam. Edytowane 24 Października 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Jakie drożdże? Safale us -05 (tylko niepiszcie prosze ze one tak maja;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 one tak mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Jak warzyłem Pale Ale na tych drożdżach piana po tygodniu zniknęła i nie było śladu po drożdżach na powierzchni, mam nadzieje, że w zestawie z BA dostałem US-05 a nie inne ...:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Przy US-05 kożuch drożdży utrzymuje się długo, trochę przypomina pianę jaka powstaje podczas fermentacji burzliwej, ale to nie to. Dlatego też nie należy się sugerować tym kożuchem, ponieważ nie świadczy on o trwającej fermentacji burzliwej. Myślę, że spokojnie można przelewać na cichą po 7 dniach, z tym że ja nie zbieram tej piany a po prostu zanurzam wężyk i ściągam piwo, a kożuch sam się osadza na ściankach fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) Witam . Jako ze nadal niebardzo wiem jak postepowac w razie dlugiej buzliwej postanowilem po 10 dniach sprawdzic jakie to BLG jest ukryte pod pianka . Po zejsciu do piwnicy niemila niespodzianka piana wyszla lekko z rurki (po 10 dniach:/) Pomiar 4°Blg z 16°Blg (6,11 Vol) wiec postanowilem ze zostawie jeszcze na 2 dni jesli sie niezmieni Aa piana nieopadnie przeleje na cicha .Chyba to dobry pomysl? Edytowane 26 Października 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Tak, dobry. Piana nie zawsze opada. Nieraz trzeba ją zebrać przed przelewaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) Witam .Jako ze nadal niebardzo wiem jak postepowac w razie dlugiej buzliwej postanowilem po 10 dniach sprawdzic jakie to BLG jest ukryte pod pianka . Po zejsciu do piwnicy niemila niespodzianka piana wyszla lekko z rurki (po 10 dniach:/) Pomiar 4°Blg z 16°Blg (6,11 Vol) wiec postanowilem ze zostawie jeszcze na 2 dni jesli sie niezmieni Aa piana nieopadnie przeleje na cicha .Chyba to dobry pomysl? Wypowiem się ja jako wieloletni ekspert. Wszystkie moje dwie warki na burzliwej po 7 dniach wyglądały dokładnie tak samo. Piwo wyszło dobre, nagazowane. Eksperci napiszą dokładnie to samo. (chyba. ) Powodzenia. PS. Się spóźniłem. Jestem drugi. Edytowane 26 Października 2010 przez plx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Tak, dobry. Piana nie zawsze opada. Nie spotkałem jeszcze takiej co by wytrzymała 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się