smola Posted July 6, 2023 Share Posted July 6, 2023 Pytanie do użytkowników suchych nalewaków do piwa Pygmy. Od jakiegoś czasu mam problem z nalaniem całego kufla bez spieniania w połowie nalewania. Naleję pół kufla, nalewak się włącza i muszę czekać, aż się wyłączy, bo spienia piwo. W efekcie mam pół kufla piwa i pół kremowej piany. Piwo różnie wysycałem, mniej i więcej i zawsze ten problem występuje. Nelewak to Pygmy 25/K dwu kranowy. Problemu upatruję w małej ilości czynnika chłodzącego. Lamelki wyczyszczone, krany czyste, wiatrak pod lamelkami pracuje, sprężarki na powietrze nie używam. Dobijał ktoś może czynnik lub miał podobny problem? Nalewak z 2018 roku kupiony używany. Ma jeszcze jeden, jedno kranowy Pygmy 20 i do niego podłączałem te same kegi i tam problem nie występuję. @anteks, wiem, że posiadasz suchy nalewak już kilka lat, jak u Ciebie działa, nie miałeś takiego problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 7, 2023 Share Posted July 7, 2023 Hej, to raczej wina wytrąconego co2 w wężyku piwnym. Spróbuj nalać kilka piw z rzędu, nie czekając aż się sprężarka wyłączy. Jakie masz ciśnienie w kegu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted July 7, 2023 Share Posted July 7, 2023 Mi po 2 -3 piwach leje się bez piany . Momentami aż sam ją muszę tworzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 7, 2023 Author Share Posted July 7, 2023 Nalewak posiadam dwa lata, wcześniej nie miałem takich problemów. W dniu 6.07.2023 o 19:45, smola napisał(a): Ma jeszcze jeden, jedno kranowy Pygmy 20 i do niego podłączałem te same kegi i tam problem nie występuję 20 minut temu, bronek napisał(a): Hej, to raczej wina wytrąconego co2 w wężyku piwnym. Spróbuj nalać kilka piw z rzędu, nie czekając aż się sprężarka wyłączy. Jakie masz ciśnienie w kegu? Wyszynk przeważnie po ciśnieniem 2 barów. CO2 sporadycznie się wytrąca jak nie nalewam piwa kilka dni. Tutaj problem występuje podczas nalewania kilku piw z rzędu. 7 minut temu, witur napisał(a): Mi po 2 -3 piwach leje się bez piany . Momentami aż sam ją muszę tworzyć Też tak miałem, teraz jestem wstanie nalać tylko połowę kufla bez piany, niezależnie, które to piwo z kolei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 10 godzin temu, smola napisał(a): Wyszynk przeważnie po ciśnieniem 2 barów. CO2 sporadycznie się wytrąca jak nie nalewam piwa kilka dni. Tutaj problem występuje podczas nalewania kilku piw z rzędu. Że tak zapytam, ile kur..? To ja czegoś nie łapie. Przy 2 barach w wężyku który idzie z kega do nalewaka nie masz żadnych "bąbelków" w przewodzie? Przewód piwny też masz schładzany? U mnie 0,6-0,8 bar to już jest piwo przegazowane. Teraz mam piwo które rozlewam bez nalewaka temp otoczenia 16-18 C w kegu 0,3-0,4 bar i w wężyku zawsze wytrącone co2 i trzeba "odpowietrzać" Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek929 Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Dziwne ja gazuje przy 2* (3 strzały po 2 bary) turlam 15 minut, podpinam pod rollbar, ustawione ciśnienie 2 bary i piwo przez 2 tygodnie leci normalnie, temperatura na rollbarze 6* węże izolowane otuliną, taką co na rurki CO się daje. Keg stoi obecnie w temperaturze takiej jak panuje na zewnątrzWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 8, 2023 Author Share Posted July 8, 2023 1 godzinę temu, bronek napisał(a): Że tak zapytam, ile kur..? To ja czegoś nie łapie. Przy 2 barach w wężyku który idzie z kega do nalewaka nie masz żadnych "bąbelków" w przewodzie? Że tak kur.. grzecznie odpowiem. Nie mam żadnych bąbelków. Przewodu piwnego z kega do nalewaka nie mam schładzanego. 2 godziny temu, bronek napisał(a): U mnie 0,6-0,8 bar to już jest piwo przegazowane. W temp. pokojowej? Po czym wnosisz, bo raczej bym powiedział, że niedogazowane. Wysycam piwo w temp 2°C przez dobę przy ciśnieniu 2,5 barów, następnie skręcam do 0,7 bara i stoi tak dwie doby i takie ciśnienie panuje w kegu. Finalnie piwo ma wysycenie 2,4 do 2,5 v. Po przeniesieniu do temp. pokojowej gaz zaczyna się wytrącać z piwa i ciśnienie w kegu rośnie do około 1,5 - 1,7 bar. Siłą rzeczy trzeba podać ciśnienie większe, by gaz nie rozprężał się w przewodzie do wyszynku i u mnie sprawdza się 2 bary. Piwo ładnie się leje, w kuflu jest fajnie nagazowane i kremowej piany jest odpowiednio. 2 godziny temu, bronek napisał(a): Teraz mam piwo które rozlewam bez nalewaka temp otoczenia 16-18 C w kegu 0,3-0,4 bar i w wężyku zawsze wytrącone co2 i trzeba "odpowietrzać" Pod jakim ciśnieniem robisz wyszynk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 8 godzin temu, smola napisał(a): Że tak kur.. grzecznie odpowiem. Nie mam żadnych bąbelków. Przewodu piwnego z kega do nalewaka nie mam schładzanego. Poruszałem ten temat kiedyś na forum i stwierdzono, że 1,4 bar w kegu w temp 16-18 C to piwo przegazowane. 9 godzin temu, smola napisał(a): W temp. pokojowej? Po czym wnosisz, bo raczej bym powiedział, że niedogazowane. Wysycam piwo w temp 2°C przez dobę przy ciśnieniu 2,5 barów, następnie skręcam do 0,7 bara i stoi tak dwie doby i takie ciśnienie panuje w kegu. Finalnie piwo ma wysycenie 2,4 do 2,5 v. Po przeniesieniu do temp. pokojowej gaz zaczyna się wytrącać z piwa i ciśnienie w kegu rośnie do około 1,5 - 1,7 bar. Siłą rzeczy trzeba podać ciśnienie większe, by gaz nie rozprężał się w przewodzie do wyszynku i u mnie sprawdza się 2 bary. Piwo ładnie się leje, w kuflu jest fajnie nagazowane i kremowej piany jest odpowiednio. No ale po takim zabiegu po jakimś czasie piwo będzie nagazowane do 2 bar schłodzisz przy wyszynku do 6C i masz teoretycznie prawie 4 v 9 godzin temu, smola napisał(a): Pod jakim ciśnieniem robisz wyszynk? Takim samym jak jest w kegu czyli 0,4 bar a jak jest końcówka to samym ciśnieniem z kega. Zaznaczę że używam keg 50l Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 8, 2023 Author Share Posted July 8, 2023 2 godziny temu, bronek napisał(a): No ale po takim zabiegu po jakimś czasie piwo będzie nagazowane do 2 bar schłodzisz przy wyszynku do 6C i masz teoretycznie prawie 4 v Tabela nagazowania podaje przy 18°C i dwóch barach wysycenie na poziomie 2.58. Mniejsza z tym, spróbuję Twojego sposobu. Choć zastanawia mnie fakt, iż do tej pory było wszystko okej, a obecnie jest problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 W dniu 6.07.2023 o 19:45, smola napisał(a): Pytanie do użytkowników suchych nalewaków do piwa Pygmy. Od jakiegoś czasu mam problem z nalaniem całego kufla bez spieniania w połowie nalewania. Naleję pół kufla, nalewak się włącza i muszę czekać, aż się wyłączy, bo spienia piwo. W efekcie mam pół kufla piwa i pół kremowej piany. Piwo różnie wysycałem, mniej i więcej i zawsze ten problem występuje. Nelewak to Pygmy 25/K dwu kranowy. Problemu upatruję w małej ilości czynnika chłodzącego. Lamelki wyczyszczone, krany czyste, wiatrak pod lamelkami pracuje, sprężarki na powietrze nie używam. Dobijał ktoś może czynnik lub miał podobny problem? Nalewak z 2018 roku kupiony używany. Ma jeszcze jeden, jedno kranowy Pygmy 20 i do niego podłączałem te same kegi i tam problem nie występuję. @anteks, wiem, że posiadasz suchy nalewak już kilka lat, jak u Ciebie działa, nie miałeś takiego problemu? Nie mam problemów, ale ja mam jednokranowy PYGMY20 i nie używam kompresora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 17, 2023 Share Posted July 17, 2023 W dniu 8.07.2023 o 10:09, smola napisał(a): Że tak kur.. grzecznie odpowiem. Nie mam żadnych bąbelków. Przewodu piwnego z kega do nalewaka nie mam schładzanego. Pozwolisz że dopytam, bo mnie to intryguje. Jakim cudem przy takim ciśnieniu i temp pokojowej nie masz bąbelków ? Zakładam, że używasz cornelliusa ale to nie powinno robić różnicy. Jak już pisałem wcześniej używam kegów 50l w otulinie i już wcześniej się z tymi bąbelkami męczyłem. Wymieniłem prewencyjnie uszczelki w głowicy przewód, szybkozłączklę i nic to nie dało. Wyszło podczas dyskusji w innym temacie, że 1,4 bar w kegu to przegazowane piwo a a Ciebie 2 bary i nic się nie dzieje wtf? Skleciłem sobie taki fermentor ciśnieniowy z nierdzewki i z ciekawości podłączyłem sam przewód z kranem i sytuacja identyczna. Po dobie wytrącone co2 w przewodzie. Ciśnienie w fermentorze 1.3 może 1.4 bar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 23, 2023 Author Share Posted July 23, 2023 (edited) Do porównania, na pierwszym kegu do wyszynku ciśnienie 2 bary, na drugim 1,2 bara. Przy dwóch barach przewód cały wypełniony piwem. Edited July 24, 2023 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 24, 2023 Share Posted July 24, 2023 Hej, dzięki za odzew! Nie wiem czy to złudzenie, czy gra cieni, ale ten pierwszy keg w rogu, wygląda jakby miał przewód "zapowietrzony". Nigdy nie miałem przyjemności z corneliusami. Czy przewód piwny jest tylko nasuwany na tą złączkę w kegu? Leczy przejdę do sedna sprawy. Ma ktoś pomysł o co tu chodzi? Jedyne co zostało zmienić w moim przypadku to przewód i szybkozłącze (które były już wymieniane na nówki) Jaki Ty przewód używasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 24, 2023 Share Posted July 24, 2023 (edited) Na filmie widać lanie piwa przy ciśnieniu ok 2 bary, temp piwa w garażu 30'C https://www.facebook.com/browaranteks/videos/6056871147746503 Edited July 24, 2023 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 24, 2023 Author Share Posted July 24, 2023 13 godzin temu, bronek napisał(a): Nie wiem czy to złudzenie, czy gra cieni, ale ten pierwszy keg w rogu, wygląda jakby miał przewód "zapowietrzony". To nie gra cieni, a zapowietrzony przewód piwny. Piwo wysyciłem według Twoich wskazówek i do wyszynku ustawiłem 1,2 bara. Ja i moje towarzystwo zgodnie stwierdziliśmy, że piwo jest niedogazowane, poza tym, jak widać w przewodzie robi się bańka. @anteksu mnie przy dwóch barach również się tak nalewa. Problem w tym, że nie jestem w stanie nalać całego kufla bez pienienia się. Pół kufla idzie ładnie i zaczyna się pienić, czego wcześniej nie było, dlatego obstawiam, że może jest za mało czynnika chłodzącego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 25, 2023 Share Posted July 25, 2023 10 godzin temu, smola napisał(a): To nie gra cieni, a zapowietrzony przewód piwny. Piwo wysyciłem według Twoich wskazówek i do wyszynku ustawiłem 1,2 bara. Ja i moje towarzystwo zgodnie stwierdziliśmy, że piwo jest niedogazowane, poza tym, jak widać w przewodzie robi się bańka. Czyli przy 1,2 bar co2 się wytrąca a przy 2 barach nie? 13 godzin temu, anteks napisał(a): Na filmie widać lanie piwa przy ciśnieniu ok 2 bary, temp piwa w garażu 30'C https://www.facebook.com/browaranteks/videos/6056871147746503 No ślicznie leci A u Pana są bąbelki czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 25, 2023 Author Share Posted July 25, 2023 Przy dwóch barach z czasem ubytku piwa też się wytrąca, ale nie w takiej ilości, tu najlepszym rozwiązaniem będzie likwidacja tego łuku z przewodu. Maszyna musi stać wyżej. bronek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted July 26, 2023 Share Posted July 26, 2023 OK dzięki za rady! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 26, 2023 Share Posted July 26, 2023 W dniu 24.07.2023 o 20:32, smola napisał(a): To nie gra cieni, a zapowietrzony przewód piwny. Piwo wysyciłem według Twoich wskazówek i do wyszynku ustawiłem 1,2 bara. Ja i moje towarzystwo zgodnie stwierdziliśmy, że piwo jest niedogazowane, poza tym, jak widać w przewodzie robi się bańka. @anteksu mnie przy dwóch barach również się tak nalewa. Problem w tym, że nie jestem w stanie nalać całego kufla bez pienienia się. Pół kufla idzie ładnie i zaczyna się pienić, czego wcześniej nie było, dlatego obstawiam, że może jest za mało czynnika chłodzącego. Jak widać u mnie cały kufel naleje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 W dniu 26.07.2023 o 20:34, anteks napisał(a): Jak widać u mnie cały kufel naleje Zastanawiam się nad Lindr i pytanie - do jakiej wartości nagazowujesz piwo kiedy stoi w ciepłym? Zostawiasz np. 2 bary na tydzień? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 1, 2023 Share Posted August 1, 2023 W dniu 31.07.2023 o 10:40, Suchejroo napisał(a): Zastanawiam się nad Lindr i pytanie - do jakiej wartości nagazowujesz piwo kiedy stoi w ciepłym? Zostawiasz np. 2 bary na tydzień? Jako że nie chce mi sie dzwigać fermentora do lodówki to zlewam piwo do kega i i do lodówki. 2bary i bujanka, później piwo stoi w garażu w temp otoczenie (nawet do 30'C) Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 4, 2023 Author Share Posted October 4, 2023 Puszczał ktoś NaOH przez nalewak w celu usunięcia kamienia piwnego? Zastanawiam się czy nie przepuścić NaOh i kwas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted October 4, 2023 Share Posted October 4, 2023 7 godzin temu, smola napisał(a): Puszczał ktoś NaOH przez nalewak w celu usunięcia kamienia piwnego? Zastanawiam się czy nie przepuścić NaOh i kwas. Pisząc o kamieniu piwnym masz na myśli taki brązowy nalot ala rdza ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 4, 2023 Author Share Posted October 4, 2023 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now