Browar Sobie Warzę Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 (edited) Witam szanowne grono. Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. Edited July 31, 2023 by Browar Sobie Warzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 Imo się zapcha, ma małą powierzchnię. Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Sobie Warzę Posted July 31, 2023 Author Share Posted July 31, 2023 33 minuty temu, x1d napisał(a): Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Można prosić o namiar, przejrzałem giełdę ale nie trafiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek929 Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 Kolega to [mention=4201]lewatywa8[/mention] Hop spider od niego jest piękniejszy niż sąsiadka Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Browar Sobie Warzę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śmiały Browar Piwniczny Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 6 godzin temu, Browar Sobie Warzę napisał(a): Witam szanowne grono. Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. Próbowałem przy kilku warkach w moim kociołku sraczwężyka, około 30 cm. Zapycha się, zwłaszcza przy zlewaniu brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 2 godziny temu, maniek929 napisał(a): Kolega to [mention=4201]lewatywa8[/mention] Hop spider od niego jest piękniejszy niż sąsiadka Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Prześlij zdjęcie sąsiadki, wszak trzeba zweryfikować maniek929 and Marciu11 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 Ten garnek to jakiś warnik czy automat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
draker Posted August 1, 2023 Share Posted August 1, 2023 13 godzin temu, x1d napisał(a): Imo się zapcha, ma małą powierzchnię. Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 1, 2023 Share Posted August 1, 2023 3 godziny temu, draker napisał(a): Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem). Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął. Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
draker Posted August 1, 2023 Share Posted August 1, 2023 2 godziny temu, x1d napisał(a): No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem). Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął. Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić. W przypadku Royala hopstoper nie jest w ogóle podłączony do pompy, służy tylko do spuszczania brzeczki przez kranik po gotowaniu. Podczas zacierania filtr w ogóle u mnie nie pracuje, więc to mogę wyeliminować. Jeżeli chodzi o szybkość to próbowałem na naprawdę wolnym przepływie, a i tak się zapychał. O dziwo jak przy pierwszej warce dałem kranik na full to wszystko pięknie odfiltrowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 1, 2023 Share Posted August 1, 2023 u mnie taki osad i pompa ssie bez problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
draker Posted August 2, 2023 Share Posted August 2, 2023 20 godzin temu, anteks napisał(a): u mnie taki osad i pompa ssie bez problemów Jaka pompa? I zlewasz gorącą czy schłodzoną brzeczkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 (edited) Pompa oryginalna z garnka, Zlewałem gorącą przez wymiennik i zimną po karbowance Edited August 5, 2023 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Sobie Warzę Posted August 16, 2023 Author Share Posted August 16, 2023 Dziękuję wszystkim za zabranie głosu. Tą bazooczkę zdjąłem, spróbowałem whirpoola. Dodatkowo brzeczkę z kranu spustowego przepuściłem przez hop spider i na tę chwilę jestem zadowolony z rezultatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts