Jump to content

Sraczwężyk zamiast bazooki


Recommended Posts

Witam szanowne grono. 

Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. 

Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. 

Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. 

Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. 16908044494098787164008973924691.thumb.jpg.93e11a177e100634803c882abe4b12e3.jpg

Edited by Browar Sobie Warzę
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Browar Sobie Warzę napisał(a):

Witam szanowne grono. 

Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. 

Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. 

Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. 

Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. 16908044494098787164008973924691.thumb.jpg.93e11a177e100634803c882abe4b12e3.jpg

Próbowałem przy kilku warkach w moim kociołku sraczwężyka, około 30 cm. Zapycha się, zwłaszcza przy zlewaniu brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, x1d napisał(a):

Imo się zapcha, ma małą powierzchnię. Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum.


Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, draker napisał(a):


Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. 

No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem).

Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął.

Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, x1d napisał(a):

No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem).

Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął.

Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić.


W przypadku Royala hopstoper nie jest w ogóle podłączony do pompy, służy tylko do spuszczania brzeczki przez kranik po gotowaniu. Podczas zacierania filtr w ogóle u mnie nie pracuje, więc to mogę wyeliminować. Jeżeli chodzi o szybkość to próbowałem na naprawdę wolnym przepływie, a i tak się zapychał. O dziwo jak przy pierwszej warce dałem kranik na full to wszystko pięknie odfiltrowało. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.