Browar Sobie Warzę Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) Witam szanowne grono. Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. Edytowane 31 Lipca 2023 przez Browar Sobie Warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Imo się zapcha, ma małą powierzchnię. Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Sobie Warzę Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 33 minuty temu, x1d napisał(a): Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Można prosić o namiar, przejrzałem giełdę ale nie trafiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Kolega to [mention=4201]lewatywa8[/mention] Hop spider od niego jest piękniejszy niż sąsiadka Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Browar Sobie Warzę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmiały Browar Piwniczny Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 6 godzin temu, Browar Sobie Warzę napisał(a): Witam szanowne grono. Nabyłem sobie kocioł Royal Catering 30l, który to fabrycznie jest wyposażony w bazookę dł. ok 15 cm. Po dodaniu Whirlflocka i zlewaniu brzeczki do fermentora zapycha się to i trzeba skrobać łygą aby coś leciało. Czytając sobie teraz Johna Palmera przyszło mi na myśl aby bazookę zastąpić filtrem właśnie ze sraczwężyka. Chciałem poznać opinię czy ma to w ogóle sens. Próbowałem przy kilku warkach w moim kociołku sraczwężyka, około 30 cm. Zapycha się, zwłaszcza przy zlewaniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 2 godziny temu, maniek929 napisał(a): Kolega to [mention=4201]lewatywa8[/mention] Hop spider od niego jest piękniejszy niż sąsiadka Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Prześlij zdjęcie sąsiadki, wszak trzeba zweryfikować maniek929 i Marciu11 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Ten garnek to jakiś warnik czy automat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 13 godzin temu, x1d napisał(a): Imo się zapcha, ma małą powierzchnię. Dobrze się sprawdza filtr od kolegi z forum. Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 3 godziny temu, draker napisał(a): Kupiłem, używałem i ciągle się zapychał po kilku litrach. Rady od lewatywy również nie pomogły. Wróciłem do whirpoola + gęste sito 250mm do nalewek, które kładę na wiadro. Jeżeli będziesz Pan zadowolony to chętnie posłucham rad. No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem). Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął. Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 2 godziny temu, x1d napisał(a): No tak, tu jest wiele zmiennych, u mnie się zatykał gdy śrutowałem zelmerem, który dawał sporo mąki, używałem wtedy drugiej pompy podłączonej do kranu bez filtra podczas zacierania, żeby "zaoszczędzić" ten dolny filtr do zlania brzeczki (i schłodzenia wymiennikiem). Przy śrutowaniu bezmącznym problem zniknął. Oczywiście jest też kwestia szybkości przepływu, za szybki może filtr zalepić. W przypadku Royala hopstoper nie jest w ogóle podłączony do pompy, służy tylko do spuszczania brzeczki przez kranik po gotowaniu. Podczas zacierania filtr w ogóle u mnie nie pracuje, więc to mogę wyeliminować. Jeżeli chodzi o szybkość to próbowałem na naprawdę wolnym przepływie, a i tak się zapychał. O dziwo jak przy pierwszej warce dałem kranik na full to wszystko pięknie odfiltrowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 u mnie taki osad i pompa ssie bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 20 godzin temu, anteks napisał(a): u mnie taki osad i pompa ssie bez problemów Jaka pompa? I zlewasz gorącą czy schłodzoną brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Pompa oryginalna z garnka, Zlewałem gorącą przez wymiennik i zimną po karbowance Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Sobie Warzę Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Dziękuję wszystkim za zabranie głosu. Tą bazooczkę zdjąłem, spróbowałem whirpoola. Dodatkowo brzeczkę z kranu spustowego przepuściłem przez hop spider i na tę chwilę jestem zadowolony z rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi