Eselchen Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Cześć, Jako, że moja woda w wodociągu jest twarda i ma dużo żelaza i mam dosyć kupowania wody w butelkach, która i tak nie ma dobrych parametrów dla dolniaków, chce kupić stacje uzdatniania wody. Wiem, że cześć piwowarów korzysta z filtra RO i tworzy profil wody od zera, jednak wydajność jakiego sprzętu jest za mała na moje wybicie (150l). Czy z takiego sprzętu wychodzi woda pozbawiona minerałów (jak z RO)? Jak dobrać taki sprzęt do potrzeb piwowarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Aby zmiękczyć wodę najpierw należy się z niej pozbyć żelaza. Tu masz dwie opcje droższa- profesjonalny odżelaziacz z głowicą sterującą, tańsza wersja- filtr na bazie korpusów narurowych z odpowiednim wkładem filtrującym. Wkłady wymieniasz zależnie od ilości przefiltrowanej wody. Zmiękczacz do wody analogicznie jak powyżej. Jeżeli zapotrzebowanie na wodę jest na poziomie ok. 150l to może zwykłe filtry narurowe wystarczą. Do zmiękczania wody można zastosować puste wkłady które uzupełniamy żywicą jonowymienną. Żywicę tą regeneruje się roztworem soli. Od kilku dobrych lat jestem użytkownikiem tej droższej wersji z racji studni głębinowej.. Wodę mam 15dH a mogę ją zmiękczyć nawet do ok.0dH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się